Keluarga

Petua untuk membawa bayi anda dalam perjalanan jauh

Perjalanan dengan bayi sering memerlukan kesabaran dan usaha ekstra. sekarangBerikut adalah beberapa petua untuk membawa bayi anda dalam perjalanan jauh yang boleh anda cuba menjadikan perjalanan dengan bayi anda lebih selesa dan menyeronokkan.

Sebenarnya membawa bayi kecil untuk melakukan perjalanan jauh atau bercuti cenderung lebih mudah kerana aktiviti mereka masih terhad. Terutama jika anak kecil anda berumur di bawah 6 bulan.

Ibu hanya perlu memberi susu ibu tanpa perlu membawa makanan khas atau makanan pejal. Oleh itu, lebih mudah bagi ibu untuk melakukan perjalanan dengan anak kecil mereka, walaupun mereka masih memerlukan tenaga tambahan untuk membawa dan membawa keperluan bayi.

Beberapa Petua Yang Perlu Dilakukan Semasa Mengambil Bayi Anda Dalam Perjalanan yang Panjang

Agar perjalanan dengan bayi tetap selesa dan tidak terlalu melelahkan, berikut adalah beberapa petua yang boleh anda cuba lakukan:

1. Pilih kaedah pengangkutan yang mudah

Sekiranya anda memutuskan untuk melakukan perjalanan dengan kapal terbang, anda boleh bertanya kepada syarikat penerbangan mengenai kemudahan apa yang tersedia untuk bayi. Contohnya, makanan bayi atau tempat menukar lampin.

Adalah idea yang baik jika anda mencari tempat duduk di dekat tandas, memudahkan anda menukar lampin anak kecil anda.

Semasa kapal terbang turun atau mendarat, anda boleh menyusukan si kecil, memberinya makanan ringan, atau menutup telinga bayi dengan penyumbat telinga sehingga dia tidak merasa sakit di telinganya akibat perubahan tekanan udara di dalam pesawat.

Perjalanan dengan kereta api dengan anak kecil anda adalah kaedah pengangkutan yang ideal kerana mempunyai lebih banyak ruang untuk bergerak berbanding dengan pesawat.

Sementara itu, jika anda dalam perjalanan dengan kereta, pastikan anak kecil anda duduk di tempat duduk bayi khas yang dipasang dengan selamat di dalam kereta dan jangan lupa mengikat tali pinggang keledar.

2. Buat jadual perjalanan yang fleksibel

Sekiranya anda memutuskan untuk membawa anak kecil anda, anda harus pergi secara peribadi atau bersama keluarga dan tidak pergi bersama kumpulan pelancongan.

Ini kerana Ibu lebih bebas mengatur jadual dan aktiviti ketika melakukan perjalanan bersendirian atau bersama keluarga, tidak seperti jadual perjalanan melalui lawatan yang cukup padat.

Setelah tiba di tempat tujuan, pastikan Ibu berehat terlebih dahulu sambil memberi masa untuk Si Kecil menyesuaikan diri dengan berada di persekitaran baru.

3. Sediakan peralatan bayi mengikut keperluan

Peralatan bayi perlu disediakan dengan teliti. Sebagai tambahan kepada keperluan utama bayi, seperti pakaian bayi, botol susu, atau makanan dan peralatan bayi, Ibu juga harus menyediakan peralatan perubatan dan ubat-ubatan peribadi, seperti termometer, pelembap kulit, dan penghilang rasa sakit dan demam.

Semasa dalam perjalanan, anda juga perlu memastikan si kecil makan dan minum secukupnya agar dia tidak tercekik akibat dehidrasi.

Perkara yang perlu anda ingat, tidak semua peralatan bayi perlu dibawa. Sekiranya terlalu banyak kesulitan untuk dibawa kereta sorong atau kereta sorong anda sendiri, anda boleh menyewanya kereta sorong, buaian mudah alih, atau peralatan bayi yang lain semasa tiba di tempat tujuan mereka.

4. Wujudkan suasana yang selesa untuk bayi

Walaupun anda jauh dari rumah, cubalah untuk mewujudkan suasana yang seperti di rumah supaya si kecil merasa seperti di rumah di tempat yang baru. Ibu boleh membawa selimut dan boneka kegemaran atau mainan kegemaran Little One.

Selain itu, cubalah terus menyusukan anak kecil anda seperti biasa. Ini dapat membantunya merasa selamat dan selesa, serta mengurangkan kegelisahan yang mungkin dirasakan oleh si kecil ketika dia berada di tempat yang aneh.

5. Cari rakan kembara yang dapat menjaga bayi

Ibu pasti akan berasa letih ketika bepergian sendirian dengan si Kecil. Terutama jika si kecil anda cerewet semasa perjalanan. Agar anda tidak perlu bersusah payah dan letih ketika bepergian dengan anak kecil anda, anda boleh menjemput pasangan, saudara terdekat, atau pengasuh bayi supaya anda bergilir-gilir menjaga anak anda dalam perjalanan.

sekarang, sekarang anda tidak perlu risau lagi jika anda akan pergi jauh dengan si kecil. Dengan beberapa petua di atas, anda dapat lebih selesa dan menikmati perjalanan.

Namun, sebelum melakukan perjalanan, pastikan si kecil anda dalam keadaan sihat agar perjalanan dapat lebih menyenangkan dan jangan terlalu memaksa jika si kecil mula kelihatan letih. Sekiranya perlu, anda boleh berjumpa dengan pakar pediatrik sebelum membawa anak kecil anda dalam perjalanan jauh.