Keluarga

Lebih pintar dan lebih aktif, ini adalah peringkat perkembangan untuk kanak-kanak berumur 2-5 tahun

Usia 1-2 tahun telah berlalu, kini anda akan menghadapi tahap perkembangan anak yang seterusnya. Pada kanak-kanak berumur 2-5 tahun, aspek yang boleh mempengaruhi perkembangan jauh lebih luas.

Pada usia 2-5 tahun, terdapat lima aspek utama yang perlu dipertimbangkan, iaitu kemahiran berbahasa, kemampuan deria, kebolehan kognitif, kemampuan fizikal dan kemampuan emosi sosial.

Berikut adalah aspek-aspek tahap perkembangan kanak-kanak berumur 2-5 tahun:

1. Perkembangan fizikal

Perkembangan fizikal kanak-kanak berumur 2 tahun hingga 5 tahun tidak sepantas pada kanak-kanak di bawah satu tahun. Selepas 12 bulan, berat anak hanya meningkat 2.5 kg setahun. Tingginya hanya meningkat 8 cm setahun.

Peningkatan berat badan dan ketinggian ini berlaku sehingga kanak-kanak berumur 5 tahun. Pada usia ini anak sudah mula ingin berdikari, misalnya, anak itu cuba makan sendiri atau menukar pakaiannya sendiri.

2. Perkembangan emosi dan sosial

Tahap perkembangan ini biasanya bermula pada usia 2 tahun. Sebilangan besar kanak-kanak pada usia ini masih berada di tahap menikmati bermain dengan anak-anak seusianya, tetapi belum mahu bermain bersama. Setelah memasuki usia 5 tahun, anak-anak baru menyukai konsep berkawan.

Pada usia ini, kanak-kanak juga mempunyai keinginan sendiri. Contohnya, memakai pakaian tertentu yang anda suka, setiap hari. Kanak-kanak juga sering melakukan perkara yang dilarang, seperti menulis atau melukis di dinding. Pada usia 3-5 tahun, kanak-kanak lelaki akan mengalami fasa phallic dan fenomena psikologi yang disebut kompleks Oedipus.

3. Perkembangan bahasa

Di antara usia 2-5 tahun, kemahiran bahasa kanak-kanak berkembang dengan pesat. Sekurang-kurangnya pada usia 3 tahun, mereka telah menguasai lebih dari 200 perkataan. Mereka juga dapat mengikuti arahan atau arahan dari orang lain, walaupun untuk dua perintah yang berbeza. Contohnya, apabila kanak-kanak diminta mencuci tangan dan menyimpan kasut.

4. Perkembangan deria dan motor

Tahap perkembangan kanak-kanak pada usia ini tidak dapat dipisahkan dari perkembangan kemampuan deria dan motorik. Sekiranya pada usia sebelumnya kanak-kanak masih melakukan semuanya dengan kasar dan tanpa pengiraan, pada usia 2-5 tahun mereka lebih teratur.

Contohnya, menendang bola menjadi lebih fokus, naik atau turun tangga dengan lebih berhati-hati, dan belajar memegang alat tulis untuk menarik sesuatu yang menarik perhatiannya.

5. Perkembangan kognitif

Perkembangan kognitif yang telah dikuasai termasuk mengetahui perbezaan waktu (siang atau malam), membezakan pelbagai warna, mengenal huruf, dan mengira. Apabila orang dewasa menyebut objek, anak dapat menunjukkannya. Kanak-kanak juga mula mengenali nama-nama bahagian badan.

Perkara-perkara ini adalah gambaran umum mengenai tahap perkembangan kanak-kanak berumur 2-5 tahun. Walau bagaimanapun, kemajuan pertumbuhan dan perkembangan pada setiap anak boleh berbeza. Apa yang harus diperhatikan, jika perkembangan anak sepertinya tertinggal dari penjelasan di atas, anda dinasihatkan untuk berjumpa doktor atau psikologi untuk mendapatkan nasihat dan rawatan terbaik.