Kesihatan

Ini adalah fakta mengenai bahaya kafein pada pesakit diabetes

Bahaya kafein pada pesakit diabetes masih diperdebatkan. Ada pendapat yang mengatakan bahawa kafein tidak baik untuk pesakit diabetes. Namun, ada pihak yang mempertikaikan anggapan ini. Untuk mengetahui fakta sebenar, lihat penjelasan dalam artikel berikut.

Kafein adalah salah satu bahan yang terdapat dalam kopi dan teh. Kafein sering dikonsumsi kerana dapat merangsang otak dan membuat orang yang memakannya menjadi lebih fokus dan mudah menumpukan perhatian. Kafein juga biasa dikonsumsi untuk mengatasi keletihan dan mengantuk.

Namun, orang yang menderita penyakit tertentu, seperti diabetes tipe 2, mungkin tidak disarankan untuk mengambil terlalu banyak kafein kerana risiko kesan sampingan yang mungkin timbul.

Kesan negatif dan positif kafein untuk pesakit kencing manis

Berikut adalah kesan negatif dan positif dari pengambilan kafein bagi penghidap diabetes jenis 2:

Kesan negatif kafein untuk pesakit kencing manis

Beberapa penyelidikan menunjukkan bahawa pengambilan kopi sebanyak 4 cawan atau lebih sehari, dapat meningkatkan kadar gula darah pada orang dengan diabetes jenis 2.

Ini disebabkan oleh kesan kafein yang dianggap mengganggu prestasi hormon insulin, sehingga menyukarkan pesakit diabetes untuk mengawal kadar gula darah mereka.

Sekiranya pesakit kencing manis terus mengonsumsi kafein, dikhuatiri dapat menyebabkan gula darah menjadi lebih sukar dikendalikan, meningkatkan risiko komplikasi diabetes, seperti kerosakan saraf dan ginjal. Walau bagaimanapun, bahaya kafein bagi pesakit diabetes masih perlu dikaji lebih lanjut.

Kesan positif kafein untuk pesakit kencing manis

Sebaliknya, minuman berkafein seperti kopi dan teh juga mengandungi polifenol. Bahan ini adalah antioksidan yang baik untuk pesakit diabetes. Polifenol diketahui dapat mengurangkan risiko diabetes pada orang yang sihat dan mencegah peningkatan kadar gula darah pada orang dengan diabetes jenis 2.

Antioksidan ini juga baik untuk menjaga sel dan tisu badan yang sihat dari kesan radikal bebas.

Kesan kafein pada pesakit kencing manis masih menjadi kontroversi. Namun, jika anda menghidap diabetes dan suka mengonsumsi kafein, cubalah hadkannya.

Anda dinasihatkan untuk tidak mengambil lebih dari 2 cawan kopi sehari dan lebih daripada 3 cawan teh sehari. Semasa minum minuman ini, anda juga tidak boleh menggunakan terlalu banyak gula.

Sekiranya anda masih ragu-ragu atau bimbang tentang bahaya kafein terhadap diabetes, anda boleh berjumpa doktor.

Selain membatasi pengambilan kafein, jangan lupa untuk bersenam secara teratur, menjalani diet yang sihat, dan minum ubat antidiabetik mengikut arahan doktor untuk mengawal diabetes anda.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found