Kesihatan

Kesan Ejakulasi Pramatang Lelaki pada Wanita

Ejakulasi pramatang adalah pembebasan sperma dan air mani yang berlaku terlalu awal dari waktu yang diinginkan semasa persetubuhan. Walaupun secara umum dialami oleh lelaki, ejakulasi dini boleh memberi kesan kepada wanita. Kesan ejakulasi pramatang lelaki terhadap wanita perlu dipertimbangkan agar tidak mengganggu keharmonian hubungan.

Ejakulasi adalah pembebasan air mani dan sperma dari organ pembiakan lelaki, yang biasanya disertai dengan orgasme. Namun, jika ejakulasi sering terjadi dalam waktu kurang dari satu minit setelah penembusan, lelaki itu tidak dapat menahan keinginan untuk ejakulasi walaupun penembusan hanya untuk sementara waktu, dan akhirnya cenderung untuk menghindari hubungan seksual kerana kecewa dengan keadaan, keadaan ini dipanggil ejakulasi pramatang.

Kesan Ejakulasi Pramatang Lelaki pada Wanita

Berdasarkan kajian 500 pasangan dari beberapa negara yang berbeza, diketahui bahawa waktu rata-rata dari penembusan hingga ejakulasi adalah sekitar 5 minit. Penyebab ejakulasi dini terdapat psikologi, seperti kegelisahan, rasa bersalah, atau terlalu banyak rangsangan sebelum hubungan seksual, dan juga fizikal seperti gangguan hormon, gangguan bahan kimia otak, gangguan tiroid, gangguan saluran prostat atau saluran sperma, dan disebabkan oleh genetik faktor. atau keturunan.

Ejakulasi pramatang pada lelaki adalah aduan disfungsi seksual yang agak biasa. Keluhan lelaki ini juga kelihatan memberi kesan kepada pasangan mereka. Kesan ejakulasi dini pada wanita termasuk:

 • Masalah orgasme

  Wanita yang pasangannya mengalami ejakulasi dini sering tidak merasa puas dan mengalami kesukaran untuk melakukan orgasme. Sekiranya ejakulasi berlaku bahkan sebelum penembusan, ia dapat mencegah kehamilan. Keadaan ini tentunya sukar bagi pasangan yang merancang untuk mempunyai anak.

 • Mencetuskan tekanan

  Satu kajian yang dilakukan pada 1500 wanita menunjukkan bahawa wanita juga akan mengalami tekanan jika pasangannya menderita ejakulasi dini. Akhirnya, ejakulasi dini akan mencetuskan penurunan rangsangan seksual dan perhatian lelaki kepada pasangan intim mereka, kerana lelaki takut mengecewakan pasangannya.

 • Mencetuskan perpisahan

  Berdasarkan kajian, salah satu kesan ejakulasi dini pada wanita adalah keharmonian hubungan. Walaupun pada beberapa pasangan, ejakulasi dini boleh mencetuskan perpisahan. Kajian itu juga menunjukkan bahawa tempoh hubungan seksual adalah penting bagi wanita, jadi ejakulasi dini yang menyebabkan jangka waktu hubungan seks menjadi sangat pendek dapat mencetuskan konflik.

Petua Menangani Ejakulasi Pramatang

Terdapat beberapa latihan dan teknik rangsangan untuk membantu merawat ejakulasi dini. Sekiranya diperlukan, ubat dapat membantu mencegah ejakulasi dini. Berikut adalah beberapa cara untuk membantu mengatasi ejakulasi dini:

 • Mempraktikkan kaedah menahan ejakulasi

  Berlatih kaedah berhenti dan mula, iaitu untuk merangsang seksual seorang lelaki sehingga dia hampir mencapai orgasme, kemudian berhenti selama 30 saat. Ulangi selama beberapa kali, sehingga benar-benar mencapai ejakulasi. Kaedah lain adalah memerah. Hanya dengan kaedah ini, setelah lelaki itu hampir mencapai ejakulasi, kemudian tekan pangkal zakar selama beberapa saat. Hentikan rangsangan selama 30 saat dan ulangi lagi, sehingga mencapai ejakulasi.

 • Mengalihkan perhatian

  Salah satu cara yang dapat dilakukan adalah mengalihkan perhatian dari pemikiran erotik, ketika anda hendak memulai hubungan intim. Ini akan membantu mengurangkan gairah naik terlalu cepat.

 • Senam Kegel

  Otot pelvis yang lemah kadangkala menjadi penyebab kesukaran mengawal ejakulasi. Untuk mengatasinya, lakukan latihan Kegel. Cara mudah untuk memulakan latihan Kegel adalah menahan air kencing semasa membuang air kecil. Semasa membuang air kecil, ketatkan otot pelvis anda selama 3 saat, kemudian lepaskan selama 3 saat. Lakukan gerakan menahan dan melepaskan ini secara bergantian sehingga air kencing habis atau kira-kira 10 kali. Amalkan latihan Kegel sekurang-kurangnya 3 kali sehari. Sekiranya air kencing berhenti berjaya, ini bermakna pengecutan otot pelvis berjaya.

 • Menggunakan kondom

  Menggunakan kondom semasa hubungan seksual dapat mengurangkan kepekaan zakar, jadi diharapkan dapat menunda ejakulasi dini pada lelaki.

 • Menggunakan semburan atau krim anestetik

  Menggunakan semburan anestetik atau krim pada zakar boleh menjadikannya kurang sensitif. Biarkan selama lebih kurang 30 minit. Pelbagai produk yang dijual di pasaran, salah satunya adalah tisu ajaib, biasanya mengandungi bahan yang dapat membuat anda kebal, seperti benzokain, prilokain, atau lidokain. Sapukan pada zakar 30 minit sebelum persetubuhan, kemudian bilas hingga bersih.

 • Mengambil ubat dari doktor

  Beberapa jenis ubat, seperti antidepresan, ubat penghilang rasa sakit tramadol, dan ubat untuk mengatasi masalah disfungsi ereksi, boleh diresepkan oleh doktor untuk membantu merawat ejakulasi dini.

Ejakulasi pramatang tidak hanya membuat lelaki menderita, tetapi juga wanita. Kerana sering menimbulkan masalah dalam hubungan dengan pasangan, ejakulasi dini juga perlu dirawat dengan menasihati doktor atau psikologi. Hal ini penting dilakukan untuk menjaga hubungan yang harmoni, serta mengetahui lebih mendalam apa yang menyebabkan ejakulasi dini sehingga dapat ditangani dengan baik.