Kesihatan

Petua Meningkatkan Daya Tahan Anak dalam Masa Pandemik

Daya tahan badan Kanak-kanak perlu dilindungi dan diperkuatkan, terutama di tengah-tengah wabak COVID-19 sekarang. Ini penting kerana kanak-kanak juga dapat menangkap virus Corona dan menyebarkannya kepada orang lain.

COVID-19 pada kanak-kanak tidak jauh berbeza dengan orang dewasa. Ada yang tidak simptomatik, ada yang mengalami gejala, seperti demam, batuk, sukar bernafas, dan keletihan. Walaupun tidak setinggi angka kematian pada orang dewasa, angka kematian anak akibat COVID-19 di Indonesia juga tidak sedikit.

Selain menerapkan protokol kesihatan, salah satu cara untuk melindungi anak-anak dari jangkitan virus Corona adalah dengan memperkuat sistem imun mereka.

Pelbagai Cara Meningkatkan Daya Tahan Anak dalam Masa Pandemik

Terdapat pelbagai cara untuk meningkatkan sistem imun anak anda yang boleh anda lakukan agar sistem imun anak anda kuat, termasuk:

1. Beri anak makanan yang sihat dan berkhasiat

Menyediakan makanan berkhasiat adalah kunci dalam meningkatkan sistem imun anak. Cobalah untuk selalu menambah pengambilan nutriennya dengan sayur-sayuran, buah-buahan, biji-bijian, dan protein tanpa lemak. Pilih makanan yang kaya dengan antioksidan, kerana zat ini dapat mengekalkan sistem imun.

Lobak, jeruk, dan strawberi juga dikenal baik untuk meningkatkan sistem imun anak. Berikan buah atau sayur segar kepada anak anda, bebas dari bahan kimia dan bahan pengawet. Di samping itu, pastikan bahagian makanan yang anda berikan tidak berlebihan.

2. Dapatkan tidur yang cukup

Kurang tidur dapat menghalang pengeluaran sitokin, yang merupakan protein yang melawan jangkitan dan mengurangkan keradangan. Keadaan ini boleh membuatkan sistem imun anak anda menjadi lemah. Oleh itu, pastikan anak anda mendapat tidur yang cukup.

Berikut adalah waktu tidur yang sesuai untuk kanak-kanak berdasarkan usia mereka:

  • 3-5 tahun: 10–13 jam
  • Berumur 6–13 tahun: 9–11 jam
  • Berumur 14-17 tahun: 8-10 jam

3. Pastikan anak bergerak aktif

Biasakan anak kecil anda untuk bersenam dan menanamkan kebiasaan ini sejak dini untuk menjaga kesihatan dan kecergasannya. Penyelidikan menunjukkan bahawa senaman sederhana sekurang-kurangnya 30 minit sehari dapat meningkatkan prestasi sistem imun.

Terdapat banyak jenis sukan yang boleh anda lakukan dengan anak kecil anda dan seisi keluarga, termasuk berbasikal, berjoging, atau bermain bola.

4. Ajar anak-anak mencuci tangan dengan tekun

Sebanyak 80 peratus penyakit berjangkit menular dengan tangan. Oleh itu, ajar anak kecil anda untuk selalu mencuci tangan mereka selepas bersin, batuk, menyentuh benda atau mengambil sesuatu dari luar rumah, juga setelah menggunakan bilik mandi.

Mencuci tangan dengan sabun dan air sekurang-kurangnya 20 saat dapat menghilangkan bakteria dan virus dan mengurangkan kemungkinan terkena jangkitan paru-paru hingga 45 peratus.

5. Pilih ramuan herba untuk meningkatkan daya tahan amahu

Sebagai tambahan kepada beberapa cara di atas, anda juga boleh memberikan bahan semula jadi kepada anak anda supaya sistem ketahanan badannya berfungsi dengan baik. Berikut adalah beberapa bahan semula jadi yang dapat menguatkan sistem imun anak:

Halia

Halia adalah tumbuhan herba yang diketahui kaya dengan khasiat, termasuk menghilangkan rasa sakit, mual, dan muntah. Selain itu, halia juga mengandungi antioksidan, antibakteria, dan anti-inflamasi yang dapat meningkatkan sistem imun anak dan mencegah pelbagai penyakit.

Meniran daun

Daun meniran adalah tumbuhan herba yang tumbuh di kawasan tropika. Daun, batang, dan bunga sering digunakan sebagai bahan mentah untuk makanan tambahan. Daun meniran berisi fitokimia yang dapat melawan bakteria dan virus, dan mengurangkan keradangan.

Sayang

Madu mengandungi pelbagai nutrien yang diperlukan oleh tubuh anak, mulai dari enzim, asid amino, mineral, antioksidan, vitamin B, dan vitamin C. Antioksidan dan vitamin C berperanan penting dalam meningkatkan sistem imun anak untuk melawan kuman berbahaya yang memasuki tubuh .

Walau bagaimanapun, elakkan memberi madu jika anak kecil anda berumur di bawah 1 tahun.

Sekiranya anda tidak mempunyai masa untuk memproses bahan semula jadi di atas, anda boleh memberikan produk herba si kecil yang mengandungi ramuan ini. Namun, untuk selamat, pastikan suplemen atau produk yang anda pilih telah didaftarkan dengan BPOM.

Di tengah kadar transmisi COVID-19 yang tinggi, Ibu perlu lebih waspada dan memperhatikan kesihatan Si Kecil. Terapkan pelbagai cara untuk meningkatkan sistem imun anak di atas dan patuhi protokol kesihatan yang berlaku. Sekiranya ada masalah dengan kesihatan anak kecil anda, segera berjumpa doktor di talian atau dengan membawanya terus ke doktor, ya, Bun!