Kehidupan yang sihat

Jangan takut menjadi tua, semakin tua boleh bermakna lebih bahagia

Kesihatan fizikal dan mental akan menurun seiring bertambahnya usia, sehingga banyak orang yang takut akan bertambah tua. Adakah anda salah seorang yang bimbang tentang perkara ini? Jangan berfikir negatif terlebih dahulu, menjadi tua juga mempunyai banyak kelebihan, kamu tahu.

Rambut beruban yang mulai tumbuh, kemunculan kerutan di wajah, hingga bentuk badan yang tidak sepadan seperti dulu adalah antara sebab mengapa ramai orang takut menjadi tua. Sebenarnya, menjadi tua tidak selalu buruk kerana ketika anda menjalani usia tua anda dengan baik, hidup anda dapat lebih bahagia, terutama jika anda melakukan sesuatu yang bermanfaat.

Sebab anda tidak perlu takut menjadi tua

Apabila anda semakin tua, anda akan mendapat lebih banyak pengalaman dan pelajaran hidup. Anda juga tidak perlu terlalu risau, kerana terdapat banyak kelebihan untuk menjadi tua, seperti:

1. Fahami diri anda dengan lebih baik

Semakin tua anda, semakin anda memahami diri anda sehingga anda tahu apa yang anda mahukan dalam hidup. Dengan mengetahui tujuan yang diinginkan, anda dapat merancang apa yang akan anda lakukan pada tahun-tahun akan datang.

Tidak hairanlah, ramai orang pada usia 40 tahun ke atas mula melihat kerjaya baru atau mengambil hobi baru. Tujuannya bukan lagi hanya untuk menjana wang, tetapi untuk kepuasan diri.

2. Lebih mudah memaafkan

Pengalaman hidup yang dilalui oleh orang tua menjadikan mereka cenderung lebih pemaaf dan kurang kesal apabila mereka mendapat tindak balas negatif ketika berinteraksi dengan orang lain. Inilah sebab mengapa orang dewasa yang lebih tua dinilai lebih pemaaf daripada orang dewasa muda.

3. Peningkatan kepuasan seksual dengan pasangan

Banyak pasangan yang lebih tua mendapat kepuasan seksual yang lebih baik semasa hubungan seksual. Kepuasan seksual dapat dicapai dengan pelbagai alasan.

Selain dapat lebih menerima dan selesa dengan tubuh mereka, jumlah masa dan kebersamaan yang dihabiskan dengan pasangan mereka juga menjadikan hubungan seksual lebih menyenangkan.

Bukan hanya itu, keakraban dan ketiadaan kebimbangan untuk hamil juga menjadi alasan untuk meningkatkan kepuasan seksual.

4. Lebih mampu mengawal emosi

Sekiranya anda mudah marah sebelum ini, maka semakin tua memudahkan anda mengawal emosi anda. Sebenarnya, anda menjadi tidak mudah marah dan cenderung kelihatan lebih bahagia daripada orang dewasa muda, terutamanya jika anda berusia 60-an.

Punca perubahan emosi ini pada usia tua tidak diketahui dengan pasti. Namun, ada penyelidikan yang menyokong teori bahawa seiring bertambahnya usia, orang cenderung berfikir lebih positif daripada yang mereka lakukan sebelumnya.

Ini kerana mereka menyedari bahawa waktu yang tersisa dalam hidup mereka lebih terhad, jadi mereka akan mengarahkan perhatian mereka kepada perkara positif.

5. Lebih gembira

Kebahagiaan tidak boleh dilihat pada usia, tetapi sebenarnya kebahagiaan akan meningkat seiring bertambahnya usia.

Kenapa begitu? Faktanya ialah orang tua lebih senang menikmati kehidupan dan bersyukur dengan setiap perkara kecil yang mereka lakukan, seperti pergi ke restoran terdekat bersama rakan mereka.

Bukan hanya lebih gembira, tahap tekanan yang dialami oleh orang tua juga cenderung lebih rendah daripada orang dewasa muda. Walaupun terdapat masalah kesihatan dan kewangan, 9 daripada 10 orang tua cenderung dapat menangani mereka dengan pelbagai cara.

Jangan Hadkan Keupayaan Anda

Walaupun anda sudah tua, itu tidak bermakna anda berhenti mengembangkan diri. kamu tahu. Terdapat banyak perkara yang boleh anda lakukan untuk menjadi lebih bahagia pada usia tua anda, seperti:

1. Lakukan perkara yang anda suka

Gunakan masa lapang yang ada untuk mengejar hobi yang anda sukai, atau cari hobi baru seperti belajar bahasa atau bermain alat muzik baru.

Aktiviti seperti ini tidak hanya menyeronokkan, mereka juga dapat mengembangkan kemahiran dan membantu otak tetap aktif. Sebenarnya, rangkaian sosial anda boleh menjadi lebih luas, kamu tahu.

2. Luangkan masa untuk bersenam

Sekiranya sebelum ini anda jarang bersenam kerana anda sibuk, belum terlambat untuk meluangkan masa untuk bersenam secara teratur. Selain menjaga tubuh agar tetap bugar, bersenam membantu mengurangkan risiko demensia pikun. Pilih sukan yang anda gemari seperti berbasikal, berkebun, atau berjalan kaki.

3. Kekal bsosialisasi

Apabila anda semakin tua, menghabiskan masa dengan keluarga menjadi lebih menyeronokkan. Walau bagaimanapun, jangan lupa untuk tetap bersosial dengan rakan-rakan.

Persahabatan dapat meningkatkan keyakinan diri, harga diri, dan membuat anda merasa bahagia. Malah bersosial dapat membantu meningkatkan ingatan anda.

4. Kembangkan diri anda dalam bidang anda

Walaupun anda sudah lanjut usia, jangan ingin kalah dengan perkembangan pengetahuan dalam bidang anda. Cuba perbarui kemahiran dan kepakaran anda dengan mengikuti kursus atau latihan.

5. Sukarelawan

Kesukarelaan telah terbukti dapat mengurangkan risiko kemurungan, meningkatkan kesihatan fizikal, mengurangkan risiko penyakit jantung dan memanjangkan usia. Anda boleh menjadi sukarelawan mengikut bidang kepakaran anda.

6. Buat rancangan dan matlamat

Peningkatan usia dan kesibukan kadang-kadang membuat anda tidak lagi mempunyai tujuan dalam hidup. Sebenarnya, mempunyai tujuan untuk memastikan otak anda sihat dan bahagia. Dalam kajian mendapati penurunan mental pada orang yang mempunyai rancangan dan tujuan akan menjadi lebih perlahan.

Menjadi tua bukanlah perkara yang menakutkan kerana terdapat banyak pelajaran yang boleh anda pelajari. Walau bagaimanapun, jika anda sukar untuk menyingkirkan pemikiran negatif yang berkaitan dengan penuaan atau kehilangan semangat dan semangat untuk hidup, ada baiknya berjumpa dengan ahli psikologi atau psikiatri.