Keluarga

Dapatkan Kelebihan Tuna Omega 3 dari rahim

Dalam satu hidangan tuna (kira-kira 6 sudu besar), asid lemak omega dapat disimpan3 hingga 300 miligram. Khasiat Omega tuna3 dapat dirasakan sebelum kita dilahirkan.

Dalam 100 gram tuna, terdapat 200 kcal tenaga, 8 gram lemak, 29 gram protein, vitamin D, kolin, vitamin A, fosfor, zat besi, zink, magnesium, dan kalium. Selain itu, tuna juga merupakan sumber asid lemak omega 3 yang baik.

Omega 3 adalah asid lemak penting yang diperlukan oleh badan untuk berfungsi dengan baik. Asid lemak omega 3 dalam tuna mempunyai kesan anti-radang yang dapat menurunkan tekanan darah dan kadar trigliserida, mengurangkan pembekuan darah dan degupan jantung yang tidak teratur, dan menurunkan risiko strok dan kegagalan jantung.

Sebenarnya, memakan sekurang-kurangnya satu atau dua porsi ikan kaya omega-3 seperti tuna dalam satu minggu dianggap dapat mengurangkan risiko penyakit jantung, terutamanya kematian secara tiba-tiba akibat serangan jantung secara tiba-tiba.

Omega3 Untuk Janin dan Kanak-kanak

Selain itu, khasiat ikan tuna dengan kandungan omega 3 juga baik dan penting untuk kesihatan dan perkembangan anak-anak, bahkan sebelum mereka dilahirkan atau masih dalam kandungan. Berikut adalah beberapa kelebihan omega 3 untuk janin dan anak.

Mengurangkan risiko kelahiran prematur

Menurut satu kajian tahun 2003, memakan telur yang diperkaya dengan omega 3 dianggap dapat mengurangkan risiko kelahiran prematur pada wanita.

Pertumbuhan bayi

Terdapat beberapa bukti yang menunjukkan bahawa menambahkan omega 3 pada susu formula bayi dapat meningkatkan pertumbuhan dan perkembangan otak pada bayi yang dilahirkan sebelum waktunya.

Mengurangkan risiko asma

Kajian tahun 2008 mendedahkan bahawa pengambilan minyak ikan semasa mengandung dapat mengurangkan risiko terkena asma pada anak-anak ketika mereka masih remaja.

Perkembangan kognitif

Terdapat penyelidikan yang menunjukkan pengambilan suplemen omega 3 (DHA dan EPA), sepanjang kehamilan dan penyusuan awal, dapat membuat kanak-kanak mempunyai skor ujian kognitif yang lebih tinggi pada usia 4 tahun berbanding dengan kanak-kanak yang ibunya tidak mengambil makanan tambahan ini. Di samping itu, beberapa kajian menunjukkan bahawa pemberian susu formula yang diperkaya dengan asid lemak omega 3 dapat meningkatkan koordinasi tangan-mata, rentang perhatian, kemahiran sosial, dan skor ujian kecerdasan pada anak-anak.

Tetapi ...

Tetapi perlu diingat, sekiranya pengambilan tuna pada wanita hamil harus dibatasi. Kenapa? Ini kerana tuna mengandungi lebih banyak merkuri daripada jenis ikan lain. Jumlah merkuri yang kita dapat dari makanan tidak berbahaya bagi kebanyakan orang, tetapi berbeza jika kita hamil. Jumlah merkuri yang tinggi semasa hamil boleh mempengaruhi perkembangan sistem saraf bayi.

Oleh itu, wanita hamil hanya dibenarkan mengambil stik tuna dua kali seminggu. Berat tuna juga mesti dikira, iaitu 170 gram ketika mentah atau 140 gram ketika dimasak. Atau, jika anda ingin makan tuna kalengan, ia harus terhad kepada empat saiz sederhana seminggu. Dan jangan sekali-kali makan tuna mentah ketika hamil, kerana boleh menyebabkan keracunan makanan.

Bagi wanita hamil yang ingin memanfaatkan tuna omega-3, disarankan untuk berjumpa doktor terlebih dahulu sebelum memasukkan menu ikan tuna dalam makanan anda.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found