Kehidupan yang sihat

Ini adalah cara menghilangkan bau mulut kerana pendakap

Pendakap gigi memang berguna untuk struktur gigi yang lebih kemas. Malangnya, penggunaan pendakap boleh memberi kesan sampingan nafas berbau. Jangan risau, ada pelbagai cara untuk menghilangkan bau mulut kerana sanggur yang boleh anda lakukan. Lihat penjelasannya di sini.

Pengguna pendakap atau pendakap lebih cenderung kepada bau mulut. Sebabnya, sisa makanan mudah tersekat di ruang kecil antara pendakap dan gigi. Sekiranya sisa-sisa ini tidak dibersihkan dengan betul, bakteria dapat menumpuk dan menghasilkan bau mulut (halitosis).

Crajah Mbuang Bau Mmulut karena Behel

Sebagai alat bantuan pergigian, bahan yang digunakan sebagai pendakap itu sebenarnya tidak menimbulkan bau yang mengganggu. Kebanyakan pendakap diperbuat daripada logam, plastik, atau seramik yang ditujukan untuk orang dewasa sahaja. Jelas bahawa ramuannya tidak meninggalkan bau yang khas.

Jadi, apa yang perlu dipertimbangkan untuk pengguna pendakap adalah penjagaan gigi itu sendiri. Berikut adalah beberapa perkara yang boleh anda lakukan untuk mencegah bau mulut semasa menggunakan pendakap:

1. Bersihkan gigi dengan teliti

Untuk memastikan gigi anda bebas dari serpihan makanan, anda mesti berhati-hati membersihkan semua bahagian pendakap dan permukaan gigi. Anda dinasihatkan untuk menggosok gigi setiap kali makan atau sekurang-kurangnya 2 kali sehari, selama ± 2 minit.

Ini adalah cara memberus gigi yang betul untuk pengguna pendakap gigi:

  • Berkumur dengan air untuk melembutkan sisa makanan pada gigi.
  • Gosok gigi dengan bersih, bermula dari bahagian depan dan sisi, bahagian mengunyah atas dan bawah, dan bahagian dalam.
  • Berus di antara kurungan dan gigi, atas dan bawah, pada sudut 45 °.
  • Sikat juga kawasan gusi yang memenuhi gigi, pada sudut 45 °.
  • Berkumur dengan air hingga bersih.

2. Gunakan berus gigi yang betul

Pengguna braces boleh menggunakan sikat gigi biasa, tetapi memilih sikat gigi dengan bulu lembut. Di samping itu, anda juga boleh meminta doktor gigi menggunakan sikat pendakap khas yang dapat membersihkan kotoran antara pendakap dengan lebih baik.

Anda juga disarankan untuk menggunakan benang gigi atau benang gigi jika terdapat lokasi di mulut yang tidak dapat dijangkau oleh sikat gigi.

3. Gunakan ubat gigi dan ubat kumurfluorida

Semasa menggunakan pendakap, cubalah juga menggunakan ubat gigi yang berisi fluorida. Kerana kandungannya fluorida dapat membantu mencegah pertumbuhan bakteria yang menyebabkan bau mulut dan rongga.

Sekiranya perlu, gunakan ubat kumur antibakteria untuk membantu menyegarkan mulut dan membersihkan serpihan makanan dari antara gigi anda. Utamakan penggunaan ubat kumur yang juga mengandungi fluorida.

4. Bersihkan lidah dengan kerap

Membersihkan lidah anda secara berkala juga dapat mengelakkan anda mengalami bau mulut. Anda boleh membersihkan lidah anda dengan berus khas untuk membantu membuang serpihan makanan dari mulut anda.

Selain menggunakan sikat khas, anda juga boleh menyikat bahagian atas dan sisi lidah dengan berus gigi biasa dari depan ke belakang. Tetapi ingat, lakukan ini perlahan kerana anda boleh tersedak.

5. Makan makanan berkhasiat

Anda juga dapat menghilangkan bau mulut kerana sanggur dengan memakan makanan berkhasiat, seperti sayur-sayuran, buah-buahan, makanan laut, dan makanan laut. oatmeal.

Sebaliknya, elakkan memakan makanan dan minuman yang tinggi gula dan mempunyai tekstur melekit, seperti nasi melekat, moci, marshmallow, lunkhead, atau permen karet. Makanan ini sukar dibersihkan sehingga berpotensi menyebabkan penumpukan bakteria. Ini seterusnya boleh menjadikan mulut anda berbau busuk.

Jangan lupa untuk memenuhi keperluan air, kerana air minum dapat membantu menghilangkan serpihan makanan di mulut, sambil mengelakkan mulut kering yang juga boleh menjadi pencetus bau mulut.

Memakai pendakap mesti menjadikan gigi lebih kemas dan cantik. Namun, jangan biarkan sapu menjadi tempat pengumpulan sisa makanan. Bukan hanya menimbulkan bau mulut, ia juga boleh menyebabkan banyak masalah gigi lain, seperti rongga.

Cuba gunakan pelbagai cara untuk menghilangkan bau mulut kerana sanggur seperti yang dijelaskan di atas. Dengan cara itu, kebersihan dan kesihatan gigi dan mulut anda akan terjaga walaupun anda menggunakan pendakap gigi.

Periksa juga keadaan gigi anda secara berkala kepada doktor gigi semasa menggunakan pendakap gigi. Secara amnya, pemeriksaan dilakukan sebulan sekali atau lebih awal sekiranya terdapat aduan. Tanya doktor gigi anda mengenai jadual lawatan anda yang seterusnya pada akhir setiap sesi perundingan.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found