Keluarga

5 Makanan Dilarang untuk Wanita Hamil

Wanita hamil perlu memperhatikan pengambilan makanan mereka, untuk kesihatan dan perkembangan bayi di dalam kandungan. Bukan hanya makanan sihat yang perlu diketahui oleh wanita hamil, makanan yang dilarang untuk wanita hamil juga penting untuk diketahui.

Pengambilan janin dari ibunya semasa dalam kandungan akan memberi kesan kepada keadaan kesihatan dan pertumbuhan serta perkembangannya. Pengambilannya bukan hanya nutrien, tetapi juga boleh menjadi bahan toksik atau bahkan virus dan bakteria. Itulah sebabnya, beberapa jenis makanan di bawah ini tidak digalakkan dimakan oleh ibu hamil.

Makanan yang Dilarang untuk Wanita Hamil

Berikut adalah beberapa jenis makanan yang tidak boleh dikonsumsi oleh wanita hamil kerana risiko menyebabkan masalah kesihatan:

1. Daging mentah

Daging mentah atau matang boleh mengandungi parasit toksoplasma yang berbahaya bagi wanita hamil, kerana boleh menyebabkan jangkitan pada janin, walaupun wanita hamil tidak mengalami gejala.

Oleh itu, jika ibu hamil ingin memakan daging, termasuk daging cincang dan sosej, pastikan daging dimasak sepenuhnya. Masak sehingga tidak ada bahagian daging yang kelihatan lebih berdarah atau merah jambu.

2. Telur mentah

Wanita hamil harus mengelakkan memakan telur mentah dan makanan yang mengandungi telur mentah atau matang, kerana ada risiko terkena bakteria Salmonella.

Walaupun tidak memberi kesan langsung pada janin, jangkitan Salmonella boleh membuat wanita hamil mengalami gangguan pencernaan yang dicirikan oleh cirit-birit dan muntah.

Pastikan ibu hamil hanya memakan telur yang dimasak, yang ditandai oleh semua bahagian putih telur dan kuning telur menjadi pekat.

3. Ikan yang mengandungi merkuri

Tidak dapat dinafikan bahawa ikan mempunyai banyak faedah untuk wanita hamil. Namun, sebilangan ikan boleh mengandungi banyak merkuri yang boleh memberi kesan negatif pada kehamilan.

Tuna, ikan tenggiri, ikan todak, dan ikan yu adalah contoh ikan yang tidak digalakkan untuk dimakan oleh ibu hamil. Sebilangan besar merkuri yang terkandung dalam ikan ini dapat mengganggu perkembangan saraf janin.

Selain itu, ibu hamil juga perlu membatasi pengambilan ikan salmon dan makarel untuk mengelakkan pendedahan kepada dioksin dan bahan pencemar biphenyl polychlorinated (PCB). Sekiranya ibu mengandung Sekiranya anda ingin makan ikan laut, anda tidak boleh melebihi dua hidangan sederhana setiap minggu.

4. Susu tanpa pasteurisasi

Susu adalah sumber pelbagai nutrien yang diperlukan oleh ibu hamil. Walau bagaimanapun, wanita hamil tidak boleh mengambil susu yang dihasilkan tanpa proses pasteurisasi, kerana risiko mengandung bakteria Listeria yang boleh menyebabkan jangkitan pada kehamilan. Ini juga berlaku untuk produk tenusu, seperti keju dan yogurt.

5. Sayuran mentah

Beberapa jenis tauge, termasuk tauge dari kacang hijau dan daun semanggi, tidak digalakkan dimakan mentah. Bakteria pada tumbuh-tumbuhan sangat sukar dibersihkan hanya dengan mencuci, jadi mereka perlu dimasak dengan sempurna.

Larangan ini sebenarnya berlaku untuk semua orang, tetapi wanita hamil perlu lebih mengetahui pengambilan sayur-sayuran mentah untuk mencegah jangkitan bakteria.

Sebagai tambahan kepada beberapa jenis makanan di atas, wanita hamil juga harus menghindari beberapa jenis makanan lain, seperti hati dan sushi mengandungi ikan mentah, serta minuman yang mengandungi kafein atau alkohol.

Sebaliknya, makanan yang disyorkan untuk wanita hamil adalah biji-bijian dan produk olahan, daging tanpa lemak, susu rendah lemak, sayur-sayuran, dan buah-buahan.

Wanita hamil harus lebih berhati-hati dalam memilih makanan dan minuman. Elakkan jenis makanan yang dilarang untuk wanita hamil di atas. Sekiranya perlu, berjumpa dengan pakar sakit puan mengenai makanan apa yang tidak boleh dimakan semasa mengandung.