Kehidupan yang sihat

5 Cara Mudah Mengatasi Kerengsaan Kulit Selepas Wax atau Mencukur

Wpaksi dan mencukur adalah cara biasa untuk mendapatkan kulit yang licin dan tidak berambut. Tetapi, tidak jarang ini sebenarnya menyebabkan kerengsaan pada kulit. Jangan biarkan ini mengganggu kulit licin anda. Ayuh, segera atasi dengan lima cara mudah di bawah!

Kerengsaan kulit selepas waxing atau mencukur secara amnya disebabkan oleh keradangan pada permukaan kulit kerana terdedah kepada lilin atau tergores oleh pencukur. Gejala kerengsaan kulit yang muncul selepas itu waxing atau bercukur termasuk kemerahan, bengkak, gatal, dan sakit. Kerengsaan ini dapat muncul di mana-mana bahagian kulit yang dicukur, termasuk ketika mencukur wajah.

Melegakan Kerengsaan Kulit Selepas Waxing atau Mencukur

Pada dasarnya kerengsaan kulit selepas waxing atau bercukur boleh sembuh dengan sendirinya setelah beberapa hari. Walau bagaimanapun, anda dapat mempercepat pemulihan dan menangani ketidakselesaan yang disebabkan oleh kerengsaan dengan beberapa cara mudah:

1. Kompres dengan ais

Perkara pertama yang boleh anda lakukan untuk merawat kulit yang jengkel adalah memampatkan kawasan yang teriritasi dengan menggunakan kain lap bersih yang telah dicelupkan ke dalam ais atau air sejuk. Selepas itu kompres selama lebih kurang 20 minit.

Selain ais, anda juga boleh memampatkan kulit yang jengkel dengan beg teh yang telah disejukkan di dalam peti sejuk. Beg teh berisi asid tanik yang berguna untuk menghilangkan kemerahan akibat kerengsaan kulit.

2. Elakkan mandi dengan air suam

Bagi sesetengah orang, mandi dengan air suam terasa sangat baik dan menyegarkan badan. Namun, inilah yang harus anda hindari ketika mengalami kerengsaan. Mandi dengan air suam ketika kulit jengkel boleh menyebabkan liang pori terbuka.

Sebaliknya, anda disyorkan untuk mandi dengan air sejuk untuk membantu meredakan keradangan pada kulit.

3. Gunakan gel aloe vera

Selain berguna untuk merawat jerawat, gel lidah buaya (Lidah Buaya) juga berguna untuk melembapkan dan menenangkan kulit yang jengkel.

Ini kerana gel lidah buaya mengandungi asid lemak yang berguna untuk menenangkan kulit yang meradang. Sebagai alternatif, anda juga boleh menggunakan gel yang mengandungi minyak pokok teh (minyak pokok teh).

4. Sapukan krim anti-radang

Anda boleh menggunakan krim kerengsaan kulit yang dijual di farmasi untuk merawat kerengsaan kulit yang disebabkan oleh waxing atau bercukur. Salah satunya adalah krim yang mengandungi hidrokortison.

Krim ini berguna untuk mengatasi dan menghilangkan rasa tidak selesa akibat kerengsaan kulit. Tetapi ingat, gunakan ubat ini mengikut cadangan doktor dan arahan yang tertera pada bungkusan.

5. Pakai pakaian yang longgar

Geseran antara permukaan kulit dan pakaian yang cenderung ketat dapat memperburuk kerengsaan yang anda alami. Oleh itu, pakai pakaian yang longgar ketika mengalami kegatalan pada kulit.

Kaedah di atas dapat membantu mengatasi kulit yang jengkel selepasnya waxing atau bercukur. Walau bagaimanapun, jika kerengsaan tidak hilang, atau bertambah teruk dan menjadi sangat sakit, gatal, dan mengelupas, anda harus berjumpa dengan pakar dermatologi supaya rawatan lebih lanjut dapat diberikan.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found