Kesihatan

Cegah Penyebaran Virus Corona dengan Membersihkan Rumah Semasa Pengasingan Diri

Bukan hanya kebersihan diri, kebersihan rumah juga perlu dijaga. Ini penting dilakukan sebagai usaha untuk mengurangkan risiko penularan virus Corona, terutama jika ada penghuni rumah yang mengalami pengasingan diri.

Virus korona sangat cepat dan mudah disebarkan. Penularan bukan hanya dari orang dengan COVID-19, tetapi juga dari orang yang dijangkiti positif dengan Corona tetapi tidak mengalami gejala. Orang yang tidak simptomatik ini (OTG) tidak menyedari bahawa dia mempunyai virus Corona di dalam tubuhnya dan dia dapat menyebarkannya kepada orang lain.

Sekiranya anda dan keluarga di rumah memerlukan pemeriksaan COVID-19, klik pautan di bawah sehingga anda dapat diarahkan ke kemudahan kesihatan terdekat:

  • Ujian Cepat Antibodi
  • Antigen Swab (Antigen Uji Cepat)
  • PCR

Oleh itu, kerajaan menggesa orang ramai untuk melakukannya jarak fizikal dan tinggal di rumah, sementara orang yang dikategorikan sebagai ODP (orang di bawah pemantauan) dan PDP (pesakit di bawah pemantauan) dengan gejala ringan disarankan untuk mengasingkan diri.

Dalam protokol pengasingan diri yang dikeluarkan oleh pemerintah, dinyatakan bahawa salah satu perkara yang mesti dilakukan adalah menjaga kebersihan diri dan kediaman.

Langkah Membersihkan Rumah untuk Mencegah Penularan Virus Corona

Virus Corona terbukti dapat bertahan selama berjam-jam atau bahkan berhari-hari di permukaan objek. Oleh itu, untuk mengelakkan jangkitan virus Corona, anda perlu membersihkan rumah anda dengan teliti dan mengambil langkah pembasmian kuman sekiranya perlu.

Berikut adalah langkah-langkah membersihkan rumah dan peralatan rumah tangga untuk mencegah penularan virus Corona semasa wabak COVID-19:

1. Sediakan peralatan yang diperlukan

Sebelum mula membersihkan rumah, sediakan semua peralatan yang diperlukan, seperti topeng, sarung tangan sekali pakai yang kalis air dengan bahan getah atau plastik, beg sampah, sabun atau bahan pencuci, cecair pembasmi kuman, dan kain bersih.

Biarkan tingkap rumah terbuka lebar sehingga peredaran udara di rumah anda lancar semasa membersihkan rumah.

2. Bersihkan permukaan objek dengan air dan sabun

Apabila anda ingin membersihkan rumah, basuh tangan anda terlebih dahulu dengan sabun dan air atau pembersih tangan, kemudian pakai sarung tangan.

Setelah itu, bersihkan setiap permukaan benda di rumah dengan menggunakan kain yang telah direndam dalam campuran air dan detergen. Utamakan bilik yang terdedah kepada banyak jangkitan kuman dan virus, seperti lembab seperti dapur dan bilik mandi. Utamakan juga membersihkan objek yang sering disentuh, seperti kenop pintu, permukaan meja makan, sandaran tangan,jauh televisyen, dan paip air.

3. Membasmi permukaan objek

Sekiranya salah seorang ahli keluarga di rumah sakit atau mengalami simptom COVID-19, seperti batuk dan demam, dia disarankan untuk menggunakan bilik tidur dan bilik mandi yang terpisah dengan ahli keluarga yang lain.

Sekiranya ini tidak dapat dilakukan, lakukan langkah-langkah pembasmian kuman setiap hari, terutama di bilik tidur dan bilik mandi yang dikongsi bersama ahli keluarga yang sakit.

Cecair pembasmi kuman boleh dibeli secara dalam talian di talian. Anda juga boleh membuat pembasmi kuman sendiri di rumah jika anda menghadapi masalah mendapatkannya. Cara membuatnya cukup mudah, iaitu dengan mencampurkan 4 sudu teh larutan peluntur (peluntur) dengan 1 liter air. Selepas itu, masukkan cecair pembasmi kuman ke dalam botol semburan.

Cara melakukan pembasmian kuman juga mudah. Anda hanya perlu menyemburkan pembasmi kuman yang cukup di permukaan objek. Biarkan selama kira-kira 10 minit, kemudian lap dengan kain bersih sehingga permukaan objek kering.

4. Buang sarung tangan dan basuh tangan setelah membersihkan rumah

Setelah membersihkan rumah dan benda-benda di dalamnya, tanggalkan sarung tangan dan buang ke tong sampah yang telah disediakan.

Pastikan semua kotoran dan serpihan juga telah dimasukkan ke dalam tong plastik sebelum mengeluarkan sarung tangan. Seboleh-bolehnya angkat sarung tangan dengan berhati-hati, jangan biarkan bahagian luar kulit.

Ikat sampah plastik dengan erat, kemudian letakkan di tong sampah yang tertutup rapat. Selepas itu, bersihkan tangan anda dengan sabun dan air mengalir atau dengan pembersih tangan mengandungi sekurang-kurangnya 60% alkohol.

Perkara Lain Yang Perlu Dibersihkan

Selain permukaan objek yang sering disentuh, terdapat beberapa objek lain yang juga perlu dibersihkan atau dicuci dengan cara yang istimewa, iaitu:

Pakaian

Basuh pakaian kotor dengan air suam dan pencuci, kemudian keringkan di bawah sinar matahari hingga kering. Pakaian milik ahli keluarga yang sakit boleh dibasuh bersama dengan pakaian lain. Walau bagaimanapun, gunakan sarung tangan semasa membasuhnya.

Peralatan makan

Sediakan alat makan berasingan untuk ahli keluarga di rumah yang sakit. Selepas digunakan, basuh alat makan, seperti pinggan, garpu, sudu, dan gelas, yang digunakan orang sakit secara berasingan dan gunakan span pencuci pinggan yang berbeza. Selain itu, gunakan juga air panas untuk mencuci alat makan.

Tempat tidur

Rendam sprei, sarung bantal, dan selimut di dalam air panas yang telah dicampurkan dengan detergen sebelum mencuci. Sekiranya mesin basuh tersedia, anda boleh menggunakannya untuk mencuci peralatan tempat tidur. Jika tidak, anda boleh mencucinya dengan tangan, tetapi jangan lupa memakai sarung tangan.

Di samping itu, berhati-hati semasa menggunakan bahan pembasmi kuman. Sentuhan langsung atau penyedutan disinfektan boleh membahayakan kesihatan, terutama jika terdapat dalam jumlah banyak.

Penulen

Peralatan yang digunakan untuk membersihkan rumah, seperti penyapu, kain buruk, dan pel, juga perlu dibersihkan. Basuh peralatan dengan sabun dan air, kemudian keringkan. Selepas itu, semburkan cecair pembasmi kuman pada alat pembersih ini dan simpan di tempat yang bersih dan kering.

Jangan lupa menggunakan sarung tangan sekali pakai semasa membersihkan atau mencuci barang di rumah. Terutama ketika membersihkan barang-barang ahli keluarga yang sakit. Sekiranya anda tidak memakai sarung tangan, pastikan anda tidak lupa mencuci tangan selepas itu.

Pembersihan rumah perlu dilakukan secara berkala. Libatkan ahli keluarga yang lain semasa membersihkan rumah, kecuali mereka yang sakit. Selain itu, semua ahli keluarga di rumah juga perlu menjaga kebersihan diri.

Setiap ahli keluarga mesti mencuci tangan dengan kerap, terutama setelah batuk dan bersin, menggunakan bilik mandi, sebelum dan sesudah makan, serta setelah bersentuhan dengan ahli keluarga yang sakit.

Sekiranya anda mempunyai pertanyaan mengenai virus Corona, baik mengenai gejala, langkah pencegahan yang dapat diambil, serta kriteria pemulihan, jangan ragu untuk menghubungi kami berbual doktor secara langsung dalam aplikasi Alodokter. Anda juga boleh membuat janji temu dengan doktor di hospital melalui aplikasi ini.

Sekiranya anda ingin mengetahui seberapa besar risiko anda dijangkiti virus Corona, anda boleh menggunakan ciri Pemeriksaan Risiko Virus Corona yang disediakan secara percuma oleh Alodokter.