Kehidupan yang sihat

Perhatikan kapan menukar tuala dan cara mencucinya

Walaupun sering dilupakan dan kelihatan remeh, penting untuk menukar tuala dengan kerap. Sebabnya, tuala yang digunakan terlalu lama atau tidak dicuci dengan betul boleh meningkatkan risiko anda menghidap pelbagai jenis penyakit.

Tuala sering digunakan untuk membersihkan dan mengeringkan diri. Namun, tanpa menyedarinya, tuala boleh menjadi tempat pembiakan kuman dan media untuk menyebarkan pelbagai jenis penyakit kulit.

Terutama, jika tuala dibiarkan lembap atau diletakkan di mana-mana tempat. Oleh itu, penggunaan dan penggunaan tuala perlu dipertimbangkan.

Mencegah Penyebaran Kuman Melalui Tuala

Tuala menggunakan bahan yang menyerap air dengan sangat mudah, sehingga sering lembap. Tuala lembap boleh menjadi tempat yang baik untuk pembiakan bakteria dan kulat.

Pada kulit normal, sebilangan kuman tidak dapat memasuki badan dengan mudah melalui tuala. Tetapi, jika terdapat luka atau gangguan kulit, jangkitan boleh berlaku dengan lebih mudah.

Penyakit kulit tertentu, seperti kudis dan kurap, mudah disebarkan kepada orang lain melalui hubungan fizikal langsung atau peralatan peribadi, termasuk tuala bersama. Itulah sebabnya menjaga kebersihan tuala mandi sangat penting.

Masa yang tepat untuk menukar tuala

Selama ini, berapa lama anda biasanya menukar tuala? Seminggu sekali atau sebulan sekali? Nah, ternyata panjang penggunaan tuala berbeza-beza, bergantung pada penggunaan tuala. Inilah penjelasannya:

Tuala sukan

Peraturan untuk menukar tuala mandi berbeza dengan tuala yang digunakan semasa bersenam. Sebaiknya ganti tuala sukan anda sebaik sahaja setiap penggunaan.

Begitu juga dengan tuala yang anda gunakan semasa anda sakit, tuala mandi yang digunakan oleh tetamu di rumah, atau tuala yang jatuh di lantai. Jangan gunakan semula dan mesti segera dicuci.

Tuala

Untuk tuala mandi yang digunakan sendiri, anda harus menukar setiap 3 hari atau 2 kali seminggu. Selepas setiap penggunaan, gantung tuala mandi lembap hingga kering.

Elakkan juga menggunakan tuala mandi secara bergantian dengan ahli keluarga yang lain, walaupun hanya digunakan di kawasan muka. Ia juga dapat meningkatkan risiko pemindahan kuman. Untuk mengatasi penggunaan tuala mandi di rumah, anda boleh menggunakan tuala warna yang berbeza.

Petua Mencuci Tuala yang Betul

Tuala yang kelihatan bersih tidak semestinya bebas dari kuman. Oleh itu, terdapat beberapa petua mencuci tuala yang boleh anda cuba, iaitu:

  • Tuala mandi hendaklah dicuci pada suhu tinggi dan menggunakan detergen pencerah pakaian yang selamat. Anda juga boleh menggunakan produk pencuci yang terbuat dari lembut dan berlabel hypoallergenic jika anda mempunyai kulit sensitif.
  • Tuala mandi yang digunakan untuk bersukan atau ketika sakit hendaklah dicuci menggunakan air dengan suhu di atas 60o Celsius dan menggunakan serbuk pencuci dan peluntur.
  • Elakkan mencampurkan tuala dengan pakaian lain semasa proses mencuci.
  • Setelah mencuci tuala mandi, keringkan di tempat yang kering atau di bawah sinar matahari langsung sehingga kuman dapat hilang.
  • Elakkan meninggalkan cucian atau tuala mandi yang sudah terlalu lama dicuci di mesin basuh, kerana ini boleh menyebabkan kuman berkembang.
  • Bersihkan permukaan tuala atau pakaian dari habuk atau kotoran halus yang mungkin melekat semasa proses pengeringan sebelum menyeterika dan melipatnya.
  • Jangan lupa membersihkan mesin basuh secara berkala dengan pembersih pembasmi kuman.

Untuk mengelakkan penularan penyakit, penting untuk selalu menjaga kebersihan diri dan peralatan peribadi, termasuk tuala, dan tidak berkongsi tuala dengan orang lain.

Walaupun disyorkan agar anda menukar tuala mandi dua kali seminggu, jika tuala kelihatan kotor atau berbau, anda harus segera mengganti dan mencuci tuala.

Penting untuk sentiasa menjaga tuala bersih. Sekiranya anda mengalami masalah kulit kerana menggunakan tuala yang terlalu panjang atau kotor, berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan yang tepat.

Di taja oleh: