Kesihatan

Ice Burn, ketika kulit terbakar akibat ketulan ais

Bukan hanya suhu panas, suhu yang terlalu sejuk juga dapat membuat kulit anda "terbakar", kamu tahu. Keadaan ini dipanggil pembakaran ais. Apakah sebab dan simptomnya? pembakaran ais dan bagaimana mengatasinya? Ayuh, lihat maklumat berikut.

Pembakaran ais adalah keadaan ketika kulit menjadi meradang dan cedera kerana bersentuhan dengan benda sejuk, seperti ketulan ais atau ketulan ais ais kering, dalam masa yang lama. Melecur akibat pembakaran ais umumnya kelihatan seperti selaran matahari atau selaran matahari, seperti warna kulit putih kemerahan atau pucat.

Di samping itu, keadaan ini juga boleh disertai dengan kulit gatal, lepuh, tekstur keras atau lembut, dan kebas.

Proses Kejadian Pembakar Ais dan faktor risiko

Pembakaran ais boleh berlaku apabila kulit terkena langsung ke objek sejuk terlalu lama, misalnya kompres sejuk dengan menggunakan ketulan ais terus ke kulit tanpa dibalut dengan kain.

Pendedahan kepada suhu sejuk dalam jangka masa yang lama di dalam badan dapat mengurangkan aliran darah. Ini boleh menjadikan tisu dan sel badan menjadi sejuk atau terdedah pembakaran ais menjadi rosak atau bahkan mati. Sekiranya teruk, keadaan ini boleh menyebabkan radang dingin.

Kesannya, kulit terasa menyengat seperti terbakar. Sekiranya teruk, tisu saraf bahkan boleh berfungsi, menyebabkan rasa mati rasa. Dalam kes yang teruk, pembakaran ais boleh menjadikan bahagian badan perlu diamputasi.

Pembakaran ais lebih berisiko pada kanak-kanak dan orang tua. Ini kerana kulit mereka cenderung lebih nipis. Di samping itu, terdapat beberapa faktor lain yang juga dapat menjadikan seseorang lebih mudah mengalami pembakaran ais, itu dia:

  • Terlalu lama hubungan langsung dengan salji atau ketulan ais
  • Aktiviti yang kerap berlaku di kawasan sejuk
  • Memakai pakaian yang tidak tebal atau tidak tahan suhu sejuk ketika berada di tempat sejuk
  • Tabiat merokok
  • Pengambilan ubat-ubatan tertentu, seperti beta-penyekat
  • Menderita penyakit tertentu, seperti diabetes, penyakit arteri periferal, dan neuropati periferal

Cara mencegah dan merawat Pembakar Ais

Berbanding dengan jenis luka lain, seperti lecet atau luka bakar dari air panas, pembakaran ais mungkin berlaku kurang kerap. Namun, keadaan ini masih perlu diperhatikan, ya.

Untuk mengelakkan pembakaran ais, seboleh-bolehnya elakkan menempelkan ketulan ais terus ke kulit ketika melakukan kompres sejuk. Lebih baik membungkus ketulan ais dengan tuala atau kain bersih terlebih dahulu untuk mengurangkan risiko anda dijangkiti pembakaran ais.

Selain itu, anda juga disarankan memakai pakaian yang cukup tebal ketika berada di kawasan suhu sejuk. Ini penting agar kulit anda dapat dilindungi dari suhu sejuk yang melampau dan mencegah hipotermia.

Sekiranya anda mengalami pembakaran ais, jauhkan dari sumber sejuk secepat mungkin. Gunakan selimut untuk meningkatkan suhu badan, kemudian lakukan petua berikut:

  • Rendam kulit yang terkena pembakaran ais ke dalam air suam pada suhu sekitar 40˚C selama 20 minit.
  • Ulangi proses rendaman beberapa kali. Beri jarak 20 minit sebelum merendam lagi.
  • Elakkan menggunakan terlalu banyak air suam kerana boleh membakar luka bakar.
  • Sekiranya terdapat lecet pada kulit anda, jangan pecah atau tusukan dengan objek tertentu, kerana ini boleh menyebabkan jangkitan.

Sebentar pembakaran ais Sekiranya menyebabkan luka terbuka, bersihkan kawasan kulit terlebih dahulu, kemudian tutup dengan pembalut atau kain kasa steril yang lembut untuk mengelakkan jangkitan. Untuk melegakan kesakitan, anda boleh mengambil ubat penghilang rasa sakit di kaunter, seperti paracetamol.

Apabila keadaan kulit anda lebih baik, anda boleh memohon Jeli petroleum atau gel aloe vera untuk menenangkan kulit dan mengurangkan keradangan. Biasanya, luka bakar adalah akibat dari pembakaran ais mungkin pulih dalam beberapa hari atau kira-kira 1−2 minggu selepas rawatan, bergantung kepada keparahan luka bakar.

Sekiranya anda merasakan simptom tertentu, seperti mati rasa, tidak boleh menggerakkan bahagian badan yang terkena pembakaran ais, kulit berubah warna menjadi biru kehitaman atau keunguan, dan gejala jangkitan seperti luka bernanah dan demam, segera berjumpa doktor.

Ini penting agar doktor dapat menentukan betapa teruknya kerosakan tisu akibat: pembakaran ais dan memberikan rawatan yang betul.