Keluarga

Bahaya yang mengintai jika kanak-kanak sering menggunakan alat solek

Melihat si kecil menggosok pipi mereka pemerah pipi atau gunakan Gincu itu menggemaskan, bukan, Bun? Tetapi anda perlu berhati-hati. Sekiranya anak sering menggunakan solekan, boleh muncul masalah pada kulit, kamu tahu.

Kanak-kanak perempuan sering meniru perbuatan ibu mereka. Jadi, jika anda suka memakai solekan, cat kuku, atau alat solek lain di wajah, si kecil anda pasti ingin tahu dan mencubanya juga. Selain itu, warna solekan yang begitu terang dapat menarik minat kanak-kanak untuk mencubanya.

Inilah Bahaya Kanak-kanak Yang Sering Digunakan Alat solek

Alat solek mengandungi bahan kimia yang sebenarnya cukup selamat untuk disapukan pada kulit. Namun, tidak semua bahan ini baik untuk digunakan oleh kanak-kanak, Bun. Ini kerana kulit kanak-kanak cenderung lebih tipis dan lebih sensitif daripada kulit orang dewasa, jadi mereka tidak boleh terdedah kepada bahan kimia secara sembarangan.

Secara amnya, solekan mengandungi wangian yang boleh mencetuskan reaksi alergi pada kulit anak, seperti gatal, panas, dan bengkak. Gatal ini boleh membuatkan anak terus menggaru kulit hingga luka. Tidak jarang, luka ini menjadi terinfeksi dan mengeluarkan nanah.

Bukan itu sahaja, penggunaan solekan juga boleh menyebabkan pori-pori kulit tersumbat, terutama jika sisa solekan tidak dibersihkan dengan betul sehingga mencetuskan radang kulit dan jerawat.

Sekiranya kerosakan kulit teruk dan terdapat sebilangan besar jerawat, tidak mustahil si kecil akan hilang kepercayaan diri. Ini boleh memberi kesan negatif kepada kehidupan sosialnya atau juga prestasinya di sekolah.

Ingat juga bahawa kanak-kanak cenderung menghadapi lebih banyak kesukaran untuk menahan keinginan untuk menyentuh jerawat mereka. Ini boleh membahayakan sekiranya jerawat terletak di kawasan di atas bibir dan hidung (kawasan segitiga), kerana kawasan ini dekat dengan saluran darah dan saraf yang bersambung langsung dengan otak.

Sekiranya jerawat di kawasan ini dijangkiti, misalnya kerana sering menggaru atau mencubit, bakteria dapat menyebar dengan cepat dan menyebabkan pelbagai komplikasi, mulai dari selulitis, kelumpuhan otot muka, hingga penyumbatan saluran darah otak yang boleh membawa maut.

Petua Menggunakan Alat solek untuk kanak-kanak

Sebenarnya tidak ada yang salah jika anak itu mahu menggunakan solekan, terutamanya jika dia mempunyai aktiviti yang memerlukannya untuk digunakan solekan, seperti aktiviti pemodelan atau menari. Namun, ada beberapa perkara yang perlu anda perhatikan, iaitu:

  • Pastikan anda membeli solekan dirumus khas untuk kanak-kanak atau remaja.
  • pilih solekan Dibuat dengan bahan semula jadi, menjadikan anak anda lebih selamat untuk digunakan.
  • Pastikan solekan Yang digunakan oleh Little One mempunyai izin dari BPOM (Badan Pengawas Makanan dan Dadah).
  • Elakkan produk solekan berasaskan minyak kerana boleh mencetuskan jerawat.
  • Tukar peralatan solekan setiap 6-12 bulan untuk mengurangkan risiko pencemaran bakteria.
  • Pastikan si kecil anda memadam solekan bersihkan dan cuci muka

Gunakan solekan terlalu kerap pada kanak-kanak boleh memberi kesan buruk kepada kesihatan mereka, terutamanya jika solekan digunakan mengandungi bahan kimia yang keras. sekarang, supaya si kecil dapat terus memakai solekan tetapi untuk mengelakkan masalah kulit dan komplikasi berbahaya, gunakan kaedah di atas, ya, Bun.

Di samping itu, adalah mustahak bagi Ibu untuk memberitahu Si Kecil itu solekan hanya berfungsi untuk memperbaiki penampilan, bukan untuk mengubah penampilan. Terangkan kepadanya bahawa dengan atau tanpa solekan, wanita sebenarnya makhluk yang cantik.

Sekiranya si kecil menunjukkan reaksi alahan atau jerawat selepas menggunakannya solekan, bawa dia ke doktor untuk pemeriksaan dan rawatan. Tanyakan kepada doktor mengenai ramuan apa yang boleh mencetuskan alahan anak kecil anda, sehingga pada masa akan datang anda dapat mengelakkan produk tersebut solekan dengan bahan itu.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found