Kesihatan

Vaksin Denggi: Perlu atau Tidak?

Demam denggi sering melanda iklim tropika, seperti Indonesia. Kes demam denggi yang tinggi telah membuat banyak penyelidik berusaha mengembangkan vaksin yang paling berkesan untuk mencegah penyakit ini. Walau bagaimanapun, vaksin denggi masih mempunyai beberapa kelemahan.

Demam denggi (DHF) adalah penyakit yang disebabkan oleh jangkitan virus denggi, Penyakit ini disebarkan melalui gigitan nyamuk Aedes aegypti. Biasanya, demam denggi meluap ketika musim hujan. Ini kerana hujan yang tinggi memungkinkan nyamuk membiak dengan baik.

Demam denggi mempunyai beberapa gejala, seperti demam tinggi, ruam kulit, sakit tulang atau otot, dan sakit kepala di belakang mata. Dalam kes yang teruk, pendarahan juga dapat terjadi yang boleh mengancam nyawa. Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) melaporkan bahawa sekitar 20,000 orang mati setiap tahun akibat demam denggi.

Mengenal Vaksin Demam Denggi

Vaksin demam denggi yang ada adalah vaksin CYD-TDV (Dengvaxia). Vaksin ini mengandungi virus denggi tetravalent yang dilemahkan. Tetravalent di sini bermaksud bahawa vaksin dapat membentuk kekebalan terhadap empat jenis virus denggi yang beredar, iaitu serotip virus denggi 1 - 4. empat hingga enam bulan.

Keberkesanan dan Keadaan Memberi Vaksin Demam Denggi

Sebelum memutuskan untuk memberikan vaksin denggi untuk mencegah demam denggi, ada beberapa perkara yang berkaitan dengan vaksin denggi yang perlu anda ketahui:

1. Lebih selamat untuk kanak-kanak berumur lebih dari 9 tahun dan orang dewasa

Data dari beberapa kajian klinikal menunjukkan penurunan risiko terkena demam denggi yang teruk (memerlukan kemasukan ke hospital) pada kanak-kanak berusia lebih dari sembilan tahun yang diberi vaksin. Namun, jika vaksin denggi diberikan kepada anak-anak di bawah usia sembilan tahun, ia sebenarnya dapat meningkatkan risiko terkena denggi yang teruk.

Oleh itu, vaksin denggi ini hanya disyorkan untuk orang berumur antara 9 - 45 tahun.

2. Hanya berkesan pada kumpulan tertentu

Vaksin demam denggi telah terbukti selamat dan cukup berkesan bagi orang yang pernah mengalami jangkitan virus denggi sebelumnya. Namun, ia sebenarnya meningkatkan risiko demam denggi pada orang yang tidak pernah dijangkiti virus denggi.

Oleh itu, WHO mengesyorkan agar negara yang ingin menggunakan vaksin ini mesti mempunyai sistem saringan atau pengesanan awal jangkitan denggi yang tepat. Ini untuk mengelakkan orang yang tidak pernah dijangkiti virus denggi daripada diberi vaksin.

Tetapi pada hakikatnya, tidak mudah untuk menentukan sama ada seseorang pernah terdedah kepada demam denggi atau tidak. Ini kerana demam denggi kadang-kadang tidak menunjukkan gejala khas, atau bahkan tidak mempunyai gejala, jadi seseorang tidak semestinya mengetahui sama ada dia telah dijangkiti virus denggi atau tidak.

3. Tidak memberikan pencegahan lengkap

Vaksin demam denggi memang memberikan perlindungan yang cukup baik bagi mereka yang pernah terkena demam denggi sebelumnya. Walau bagaimanapun, perlindungan ini tidak sepenuhnya. Dalam beberapa kes, orang yang menderita demam denggi masih dapat mengidapnya lagi, walaupun mereka telah menerima vaksin.

4. Harga mahal

Di Indonesia, vaksin demam denggi adalah vaksin yang agak baru. Julat harga vaksin ini cukup mahal, iaitu sekitar 1 juta untuk setiap dos suntikan (dos yang disarankan vaksin demam denggi adalah tiga suntikan).

Oleh itu, anda perlu menyediakan kos yang agak tinggi untuk mendapatkan vaksin ini. Lebih-lebih lagi, ketersediaan vaksin denggi masih terhad, dan hanya boleh diperoleh di hospital atau amalan pakar pediatrik swasta.

Vaksin denggi yang ada sekarang dapat mengurangkan risiko jangkitan virus denggi di negara-negara dengan kes denggi yang tinggi. Namun, ini hanya dapat dicapai jika vaksin digunakan dengan betul.

Vaksin denggi hanya disyorkan apabila manfaatnya dipercayai melebihi risiko. Oleh itu, anda perlu berjumpa doktor terlebih dahulu jika anda ingin mendapatkan vaksinasi demam denggi, untuk memastikan bahawa anda sesuai untuk menerima vaksin.

Perkara lain yang perlu anda ingat ialah usaha membasmi sarang nyamuk dan mencegah gigitan nyamuk masih merupakan langkah pencegahan denggi utama. Vaksinasi sendiri tanpa usaha ini tidak akan berkesan untuk mencegah demam denggi.

Pakai pakaian tertutup jika anda berada di kawasan yang diserang nyamuk, atau gunakan losyen penghalau nyamuk. Juga pastikan selalu mengalirkan bekas berisi air dan mengeringkan genangan air di persekitaran rumah anda agar nyamuk tidak bersarang.

Ditulis oleh:

dr. Irene Cindy Sunur

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found