Kehidupan yang sihat

Ketahui Kebaikan Bawang Putih dalam Mengatasi Hipertensi

Bawang putih adalah salah satu bahan semula jadi yang sering digunakan dalam perubatan, termasuk menurunkan tekanan darah ttinggi atau darah tinggi. Namun, adakah benar bawang putih dapat mengatasi tekanan darah tinggi?

adalah salah satu penyakit yang paling biasa di Indonesia. Berdasarkan data dari Kementerian Kesehatan Republik Indonesia pada tahun 2018, terdapat peningkatan jumlah penderita hipertensi dibandingkan dengan 5 tahun sebelumnya.

Seseorang dikatakan mengalami hipertensi jika tekanan darahnya telah mencapai 140/90 mmHg atau lebih. Hipertensi boleh menyebabkan komplikasi berbahaya pada pelbagai organ tubuh, seperti kegagalan buah pinggang, serangan jantung, atau strok, jika tidak dirawat.

Bawang putih Dapat Menurunkan Kolesterol

Bawang putih dapat membantu menurunkan kolesterol, yang merupakan salah satu faktor yang meningkatkan tekanan darah. Dalam kes ini, bawang putih berfungsi dengan menghalang penyerapan kolesterol dari makanan di saluran pencernaan.

Bawang putih juga mampu menghalang kerja enzim HMG-CoA (3-hidroksi-3-metilglutaryl-koenzim A) reduktase dan kolesterol hepatik 7α-hidroksilase yang memainkan peranan utama dalam pembentukan kolesterol. Oleh itu, pengeluaran kolesterol akan menurun.

Mengatasi tekanan darah tinggi dengan Bawang putih

Selain menurunkan kolesterol, yang secara tidak langsung dapat menurunkan tekanan darah, bawang putih juga mengandung zat yang membantu menjaga tekanan darah normal. Menurut penyelidikan, bahan semula jadi dalam bawang putih yang dapat menurunkan tekanan darah meliputi:

  • Allicin ( allyl 2-propenethiosulfinate atau diallyl thiosulfinate )
  • Allyl methyl thiosulfonate
  • 1-propil allil thiosulfonate
  • Y-L-glutamil-S-alkil-L-sistein

Bahan yang terdapat dalam bawang putih berfungsi dengan merangsang tubuh untuk menghasilkan zat nitik oxide (TIDAK) dan hhidrogen sulfida (H2S). Kedua-dua bahan tersebut akan mengurangkan ketegangan pada saluran darah yang menyebabkan tekanan darah meningkat. Kelemahan saluran darah akan diikuti dengan penurunan tekanan darah.

Selain itu, bawang putih juga berfungsi dengan menghalang tindakan endothelin 1 dan angiotensin II, yang seterusnya melonggarkan saluran darah.

Tetapi sayangnya, kandungan zat aktif dalam 1 ulas bawang putih tidak semestinya sama, jadi kesan terapi yang diperoleh juga akan berbeza.

Oleh itu, sebelum menggunakan bawang putih sebagai alternatif terapi tambahan untuk merawat hipertensi, anda harus terlebih dahulu berunding dengan doktor perubatan dalaman atau pakar pemakanan.

Ditulis oleh:

dr. Diani Adrina, SpGK

(Pakar Pemakanan Klinikal)