Kesihatan

Selalunya Minum Bubble Tea? Inilah Bahaya!

Teh buih atau sering disebut 'boba' adalah teh kontemporari yang semakin berleluasa di pasaran. Secara semula jadi, rasa yang enak dan manis, dan penampilan yang menarik membuat banyak orang menyukai minuman ini. Tetapi berhati-hati, ambil teh buih terlalu banyak boleh membahayakan kesihatan anda. kamu tahu.

Teh yang merupakan salah satu ramuan asas minuman ini dapat memberikan pelbagai manfaat untuk kesihatan tubuh, kerana kaya dengan antioksidan yang dapat menangkal radikal bebas. Namun, ternyata predikat serupa tidak dapat diberikan teh buih. Teh buih malah tidak digalakkan untuk penggunaan biasa. Sebab apa?

Risiko Minum Teh Buih secara berlebihan

Sebab teh buih Tidak disyorkan untuk diminum secara berkala kerana terdapat beberapa masalah kesihatan yang boleh timbul jika anda terlalu kerap minum minuman ini. Masalah kesihatan ini adalah:

Berat badan berlebihan

Sekiranya minuman teh sering disyorkan untuk diet penurunan berat badan, teh buih ia sebenarnya boleh menyebabkan kenaikan berat badan. penambahan susu, krimer, sirap, perisa tiruan, dan pelbagai bentuk gula lain dianggap telah menghilangkan istilah teh rendah kalori.

Bola kenyal tambahan dari ubi kayu (mutiara) yang mencirikan minuman ini lebih banyak menjadikannya tinggi kalori. Cuba bayangkan, segelas teh buih Ukuran 500 ml lengkap dengan mutiara mengandungi sekitar 500 kalori.

Lebih mengejutkan, bola kenyal kegemaran anda menyumbang 100-200 kalori dari 500 kalori tersebut, kamu tahu! Ini kerana mutiara dibuat dari ubi kayu dengan bahan asas ubi kayu yang merupakan sumber karbohidrat.

Anda perlu tahu, orang dewasa yang sihat hanya memerlukan 1800-2000 kalori sehari. Jadi, makan segelas teh buih sudah memenuhi 25% pengambilan kalori harian anda. Sebenarnya, setelah minum teh kontemporari ini, biasanya anda masih akan makan dengan banyak dan makan makanan ringan yang lain, betul? Oleh itu, masuk akal jika anda menambah berat badan dengan cepat jika anda minum minuman ini dengan kerap.

Mengganggu kesihatan pergigian

Secara umum, teh buih adalah campuran teh, susu, dan gula, yang disajikan sejuk. Walaupun susu baik untuk kesihatan gigi, bahan tambahan lain sebenarnya membuat anda terdedah kepada masalah pergigian, seperti rongga.

Ini kerana gula dan bahan tambahan lain di teh buih boleh diubah menjadi asid oleh bakteria di mulut, yang dapat mengikis enamel gigi dan menyebabkan rongga.

Mencetuskan sembelit

Mutiara dalam melayani teh buih ternyata rendah nutrien, termasuk serat. Itulah sebab mengapa pengambilan teh kontemporari ini terlalu kerap boleh menyebabkan sembelit. Di samping itu, penambahan bahan yang dinamakan guar gusi sebagai campuran dalam mutiara Ia juga dianggap mencetuskan sembelit.

Terdapat pelbagai masalah kesihatan lain yang berkaitan dengan minuman bergula ini. Contohnya, bola springy menyala teh buih dikatakan boleh mencetuskan barah kerana mengandung biphenyl polychlorinated (PCB). PCB adalah sebatian karsinogenik (pencetus kanser). Namun, khabar angin ini ternyata tidak benar.

Teh buih juga dilaporkan mengandungi DEHP kimia (di (2-ethylhexyl) phthalate). Bahan kimia ini berfungsi untuk meningkatkan warna dan tekstur produk. DEHP terbukti dapat mengurangkan kadar kesuburan dan pertumbuhan pada haiwan. Walau bagaimanapun, ini belum terbukti pada manusia.

Sebagai tambahan kepada pelbagai risiko kesihatan di atas, pelbagai pemanis buatan, pemekat dan pengawet digunakan dalam pembuatan teh buih juga mengandung zat-zat yang dianggap tidak baik untuk kesihatan jika dikonsumsi secara berlebihan.

Petua Meminimumkan Risiko Kesihatan dari Minum Teh Buih

Untuk kekasih teh buih, menghentikan pengambilan minuman ini sepenuhnya mungkin sukar. Oleh itu, petua berikut boleh anda lakukan untuk menjadikan minuman ini lebih sihat:

  • Mesej teh buih dengan gula yang dikurangkan atau tidak. Gula di sini termasuk sirap dan pekat buah yang sering ditambahkan pada minuman.
  • Sekiranya anda boleh, pilih dan pesan teh buih menggunakan susu segar atau rendah lemak, bukannya susu pekat manis atau krimerbukan tenusu.
  • Lebih baik tidak menambah mutiara mengikut pesanan atau permintaan mutiara dikurangkan.
  • Penggunaan teh buih dalam bahagian dan kekerapan yang berpatutan. Contohnya, pilih ukuran biasa (standard atau kecil) dan bukannya besar (besar), dan jangan mengambilnya setiap hari.
  • Terus minum air secukupnya dan amalkan diet yang sihat dengan pemakanan seimbang.

Teh kontemporari atau teh buih ia menarik dan mempunyai rasa yang sedap. Walaupun begitu, memakannya secara berlebihan, tidak baik untuk kesihatan. Sekiranya anda menghidap diabetes atau mempunyai keadaan perubatan khas, anda harus berjumpa dengan doktor terlebih dahulu sebelum meminumnya.