Kesihatan

Penting untuk mengambil pengambilan ini setelah melahirkan, anda tahu!

Menjaga pengambilan nutrien bukan sahaja penting semasa mengandung, tetapi juga setelah melahirkan. Ibu perlu mengambil makanan dan minuman yang kaya dengan nutrien untuk mengekalkan kecergasan badan semasa pulih.

Setelah melahirkan, kehidupan Ibu pastinya akan lebih meletihkan. Selain harus menjaga bayi, keletihan juga disebabkan oleh: baby blues atau kekurangan zat besi. Oleh itu, anda memerlukan pengambilan kaya nutrien yang dapat menjaga kesihatan badan anda.

Kepelbagaian Pengambilan Diperlukan Selepas Bersalin

Berikut adalah beberapa pengambilan yang dapat menjadikan anda lebih cergas dan bertenaga setelah melahirkan:

1. Makanan yang mengandungi karbohidrat kompleks

Karbohidrat adalah sumber tenaga utama untuk badan. Walau bagaimanapun, makan makanan yang mengandungi karbohidrat kompleks, seperti beras perang, roti gandum, bijirin gandum, sayur-sayuran, buah, dan kacang-kacangan.

2. Makan menjadi protein

Makanan yang mengandungi protein boleh menjadikan anda bertenaga dan kenyang lebih lama. Di samping itu, protein juga diperlukan untuk pemulihan dan daya tahan. Contoh makanan protein yang boleh anda pilih termasuk telur, makanan laut, daging tanpa lemak, keju, susu, dan yogurt.

3. Makanan yang kaya dengan zat besi

Tubuh memerlukan zat besi untuk menghasilkan hemoglobin, molekul dalam sel darah merah yang mengikat dan membawa oksigen ke seluruh badan. sekarangSekiranya badan kekurangan zat besi, pengeluaran hemoglobin dapat berkurang dan anda akan terdedah kepada anemia.

Oleh itu, amalkan makanan yang kaya dengan mineral ini. Beberapa contoh makanan yang mengandungi banyak zat besi adalah daging merah, ikan, unggas, hati sapi, dan hati ayam.

4. Air

Sekiranya anda tidak minum air secukupnya, badan anda akan menjadi lemah. Oleh itu, memenuhi keperluan cairan tubuh dengan minum 2 liter air sehari, atau sekitar 8 gelas. Sekiranya perlu, bawa botol air minuman ke mana sahaja anda pergi, supaya anda tidak lupa minum.

Hadkan pengambilan minuman berkafein. Minuman ini memang dapat menambahkan tenaga dengan serta-merta, tetapi apabila kesannya hilang, anda akan merasa lebih letih. Bagaimanapun, kafein boleh mempengaruhi susu ibu dan menjadikan bayi anda lebih rewel dan mengalami masalah tidur.

Tidak peduli betapa sibuknya menjaga anak kecil anda, anda mesti tetap memperhatikan pengambilan nutrien agar badan anda tetap sihat. Mulakan hari dengan makan makanan yang mengandungi protein dan karbohidrat kompleks untuk sarapan pagi, seperti roti gandum, telur rebus, dan susu.

Sekiranya anda sering merasa lemah, mudah sakit, atau mengalami keluhan kesihatan tertentu setelah melahirkan, berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan yang tepat.