Keluarga

Petua Mengatasi Anak Selalunya Berjaga hingga lewat malam

Tidak sedikit, kamu tahu, kanak-kanak yang sering bangun lewat atau tidur larut malam, walaupun tidak ada kerja atau kerja sekolah yang menumpuk. Adakah ini berlaku pada bayi anda? Jika ya, ayuh, dapatkan petua di sini untuk menangani anak-anak yang sering bangun lewat dan membuat mereka tidur lebih awal.

Terdapat banyak perkara yang boleh menyebabkan anak-anak berjaga-jaga walaupun sudah malam. Apa pun alasannya, kanak-kanak tidak boleh dibiarkan tidur lewat kerana ini boleh memberi kesan negatif terhadap pertumbuhan dan perkembangan mereka.

Namun, anda tidak perlu risau sekiranya ini benar-benar terjadi pada si kecil anda. Sebilangan besar masalah tidur kanak-kanak dapat diperbaiki dengan perlahan mengubah kebiasaan tidur mereka.

Mengapa Kanak-kanak Tidak Boleh Terlambat?

Kanak-kanak berumur 1-5 tahun biasanya memerlukan 10-12 jam tidur pada waktu malam dan 1-2 jam tidur dalam sehari. Selain merehatkan badan, tidur juga dapat mengekalkan daya tahan, menyokong proses pertumbuhan, dan meningkatkan kecerdasan anak-anak.

Semasa tidur, kelenjar di otak anak menghasilkan hormon pertumbuhan. Seperti namanya, hormon ini mempunyai peranan besar dalam pertumbuhan kanak-kanak. Kurang tidur boleh mengganggu kerja hormon ini, sehingga mempengaruhi proses pertumbuhan dan perkembangan anak.

Bukan hanya itu, satu kajian juga menunjukkan bahawa kanak-kanak yang tidur di atas 10 malam lebih berisiko mengalami gangguan sistem saraf. Ini boleh memberi kesan negatif terhadap perkembangan tingkah lakunya. Semakin malam dia tidur, semakin teruk gangguan tingkah laku yang berlaku.

5 Petua agar Anak-anak Tidak Berjaga

Hingga kini, tidak ada keuntungan yang dapat diperoleh dari tidur lewat, kamu tahu, Roti. Sekarang, supaya si kecil tidak sukar tidur pada waktu malam, ayuh, gunakan 5 petua di bawah:

1. Mengamalkan jadual tidur yang konsisten

Anak anda mungkin tidak memahami jadual tidur yang tepat untuknya. Sebagai ibu bapa, anda mesti menggunakan waktu tidur yang konsisten kepadanya. Tujuannya agar si kecil terbiasa tidur pada waktu yang sama setiap hari. Lama kelamaan, dia secara automatik akan tertidur pada waktu itu. Ini dapat mengurangkan keinginan untuk tidur larut malam.

2. Wujudkan suasana tidur yang selesa

Suasana yang sesuai untuk bilik kanak-kanak untuk tidur malam yang baik adalah gelap dan sejuk. Pendedahan cahaya semasa tidur boleh menyukarkan otak untuk berehat, sehingga anak-anak tidak dapat tidur nyenyak. Namun, tidak sedikit kanak-kanak yang takut tidur dalam kegelapan. Bayi anda mungkin salah satunya.

Sekiranya itu berlaku, tidak ada masalah, Bun. Ibu masih boleh menggelapkan lampu di bilik Little One, Macam mana boleh jadi, tetapi juga tambahkan lampu malam tambahan yang mempunyai cahaya redup. Sekarang ada banyak, kamu tahu, lampu tempat tidur berbentuk comel yang dapat membuat anak merasa tenang dan selesa ketika ingin tidur.

Di samping itu, pastikan si kecil anda memakai pakaian yang selesa dan menyerap peluh, betul, Bun. Tetapkan suhu bilik agar sejuk, tidak terlalu panas atau terlalu sejuk, sehingga dia dapat tidur dengan nyaman tanpa mengeluarkan peluh.

3. Elakkan menggunakan alat ketika hendak tidur

Walaupun sering dianggap remeh, penyelidikan membuktikan bahawa penggunaan alat atau alat, seperti televisyen dan telefon bimbit, ketika anak akan tidur boleh menyebabkan dia tetap terjaga walaupun matanya mengantuk, kamu tahu. Jadi, buat bilik percuma alat jika anda mahu si kecil tidur dengan cepat pada waktu malam.

4. Mencegah anak-anak terlalu aktif pada waktu malam

Terlalu sibuk bermain boleh membuat kanak-kanak terlalu teruja dan tidak mengantuk ketika waktu tidur tiba. Oleh itu, elakkan melakukan aktiviti kecil yang menjadikannya terlalu aktif, seperti menonton TV atau bermain permainan pada 30-60 minit sebelum jadual waktu tidurnya.

Selama ini, anda boleh membawa si kecil bersiap untuk tidur. Buat kebiasaan tidur yang baik untuknya, mulai dari menggosok giginya, berubah menjadi piyama, dan membaca kisah dongeng kepadanya.

5. Elakkan makanan atau minuman berkafein

Kafein tidak hanya terdapat dalam kopi yang serupa dengan minuman orang dewasa. Minuman menarik, teh, coklat panas, atau ais krim juga boleh mengandungi kafein dan dapat membuat anak anda terjaga lebih lama. Jadi, memberi makanan dan minuman ini sebelum tidur bukanlah perkara yang baik untuk si kecil anda.

Mengatasi anak-anak yang sering bangun lewat bukanlah perkara yang sukar sekiranya Ibu dan Ayah bekerjasama untuk menerapkan petua di atas. Namun, ingat juga bahawa anak-anak yang bangun lewat juga boleh disebabkan oleh insomnia atau gangguan kecemasan.

Oleh itu, jika anak anda masih menghadapi masalah tidur pada waktu malam walaupun anda telah melakukan kaedah di atas, anda harus berjumpa doktor untuk mendapatkan pemeriksaan dan rawatan yang tepat.