Kesihatan

Ayuh, kenali simptom dan cara mengatasi radang paru-paru semasa hamil

Mengalami radang paru-paru semasa hamil boleh membuat wanita hamil risau, kerana dipertimbangkan boleh menyebabkan kesan berbahaya bagi wanita hamil dan janin. Sebenarnya, dengan rawatan segera dan tepat, radang paru-paru tidak akan menyebabkan komplikasi kehamilan. kamu tahu.

Pneumonia semasa mengandung atau radang paru-paru ibu adalah jangkitan paru-paru yang menyebabkan keradangan pada satu atau kedua paru-paru. Salah satu aduan yang sering dialami oleh wanita hamil yang menderita radang paru-paru adalah sesak nafas.

Gejala dan Cara Mengatasi Pneumonia

Pneumonia boleh disebabkan oleh kuman, seperti: haemophilus influenza, mycoplasma pneumoniae, dan Streptococcus pneumoniae. Penularan jangkitan ini berlaku melalui batuk dan cairan kahak (titisan) yang dikeluarkan oleh seseorang yang menghidap radang paru-paru.

Wanita hamil yang merokok, mempunyai sistem kekebalan tubuh yang lemah, menderita anemia, asma, atau penyakit kronik lain cenderung menghidap radang paru-paru.

Salah satu keluhan yang sering dirasakan oleh penghidap radang paru-paru adalah batuk dan sesak nafas. Di samping itu, radang paru-paru semasa kehamilan dicirikan oleh gejala seperti keletihan, sakit kepala, sakit dada, demam tinggi (suhu hingga 40 ° C), berpeluh, dan muntah.

Sekiranya wanita hamil mengalami beberapa gejala di atas, segera periksa keadaan kesihatan anda dengan pakar sakit puan, supaya penyebabnya dapat diketahui dan rawatan yang sesuai diberikan. Rawatan yang betul dapat mengurangkan risiko komplikasi kehamilan, seperti keguguran, masalah pernafasan, kelahiran pramatang, dan bayi dengan berat lahir rendah.

Untuk mengetahui dengan tepat penyakit apa yang dialami wanita hamil, setelah sesi soal jawab dan pemeriksaan fizikal, doktor akan melakukan pemeriksaan sokongan, seperti ujian makmal dengan mengambil sampel dahak, ujian darah, dan sinar-X paru-paru.

Setelah keadaan radang paru-paru diketahui, doktor akan memberikan rawatan dalam bentuk pemberian ubat-ubatan dan langkah-langkah lain untuk mengatasi radang paru-paru yang dialami oleh wanita hamil. Di samping itu, wanita hamil yang mengalami radang paru-paru perlu berehat lebih banyak dan mendapat cukup cecair.

Cara Mencegah Pneumonia semasa Mengandung

Cara terbaik untuk mencegah penularan radang paru-paru adalah dengan mengambil langkah-langkah pencegahan dan meningkatkan sistem imun wanita hamil. Salah satunya adalah dengan melakukan senaman secara berkala. Namun, pilih sukan atau senaman yang sesuai dengan kemampuan wanita hamil. Sekiranya perlu, berjumpa dengan pakar sakit puan terlebih dahulu, ya.

Selain itu, cara-cara berikut juga dapat dilakukan, seperti:

  • Basuh tangan anda dengan kerap.
  • Makan makanan berkhasiat.
  • Keperluan tidur yang mencukupi.
  • Pakai topeng semasa melakukan aktiviti luar atau berjumpa dengan ramai orang.
  • Elakkan hubungan langsung dengan orang yang sakit.
  • Dapatkan vaksin.

Pneumonia semasa mengandung tidak boleh dipandang rendah. Segera berjumpa doktor sekiranya wanita hamil mengalami simptom yang dinyatakan di atas. Jangan lupa juga melakukan pemeriksaan kehamilan secara rutin, agar keadaan ibu hamil dan anak kecil mereka dalam kandungan dapat dipantau.