Kehidupan yang sihat

Fakta Mengenai Khasiat Halia untuk Asid Perut

Penggunaan halia untuk asid perut masih diperdebatkan. Sebilangan orang menganggap ini hanya mitos, tetapi banyak orang juga mendakwa bahawa halia berkesan untuk mengubati asid perut. Jadi, mana yang betul?

Penyakit refluks asid atau penyakit refluks gastroesophageal (GERD) berlaku apabila asid dari perut bergerak ke dalam esofagus. Sebenarnya, selepas makan, cecair ini mesti berada di dalam perut untuk mencerna makanan dan minuman.

Penyakit asid gastrik boleh dialami oleh sesiapa sahaja, baik orang dewasa maupun kanak-kanak. Gejala juga berbeza-beza, mulai dari menyengat atau sakit di dada dan solar plexus (pedih ulu hati), mual, muntah, sakit tekak, hingga suara serak

Selain mengambil antasid, ada cara lain yang dituntut untuk melegakan asid perut. Salah satunya adalah dengan memakan tanaman herba, seperti halia.

Fakta Perubatan mengenai Penggunaan Halia untuk Asid Perut

Halia telah lama digunakan dalam perubatan tradisional. Pendapat bahawa halia berkesan untuk asid perut bukan tanpa alasan.

Ini disokong oleh sejumlah kajian yang menunjukkan bahawa halia dapat melegakan mual, muntah, sakit tekak, sakit perut, dan pedih ulu hati akibat asid perut. Sebenarnya, khasiat halia untuk asid perut dikatakan tidak kalah dengan keberkesanan ubat GERD.

Inilah cara jahe berfungsi mengatasi penyakit asid perut:

Mengurangkan keradangan di perut

Asid perut boleh meningkat apabila perut menjadi meradang. Apabila ini berlaku, perut boleh menjadi jengkel dan menyebabkan gejala. Beberapa kajian mendapati bahawa jahe mempunyai sifat antioksidan dan anti-radang yang dapat mengurangkan keradangan di perut dan mengurangkan pengeluaran asam lambung.

Mengurangkan asid perut sehingga ke kerongkong

Bahan antioksidan yang terdapat pada halia, seperti fenolik dan flavonoid, diketahui dapat mengendurkan otot di dinding perut. Berkat kesan yang satu ini, halia dapat mencegah asid perut naik ke kerongkongan.

Jadi, faedah halia untuk asid perut bukan hanya mitos, ya. Anda boleh mencuba menggunakan tanaman rimpang ini sebagai ubat herba untuk merawat GERD dan pedih ulu hati.

Namun, ingat. Apabila gejala GERD berulang, anda juga perlu mengubah diet anda dan mengelakkan makanan yang memicu asid perut, berhenti merokok dan minum minuman beralkohol, makan secara teratur, dan mengurangkan tekanan, untuk mengelakkan asid perut naik ke kerongkongan.

Sekiranya anda masih mempunyai pertanyaan mengenai penggunaan halia untuk asid perut, anda boleh berjumpa doktor. Di samping itu, jika gejala asid perut atau ulser yang anda alami tidak bertambah baik walaupun telah dirawat dengan halia, berjumpa dengan doktor anda untuk mendapatkan rawatan yang betul.