Keluarga

Adakah Selamat Memberi Kiwi kepada Bayi dan Apa Manfaatnya?

Sama seperti jeruk dan strawberi, buah kiwi mempunyai rasa masam yang menyegarkan. Namun, kerana rasanya, sebilangan ibu bimbang akan memberikan kiwi kepada anak-anak mereka. Sebenarnya, selamatkah memberi kiwi kepada bayi dan apa faedahnya?

Buah kiwi atau Actinidia deliciosa mempunyai bentuk telur ayam, tetapi lebih besar dari itu. Daging buah kiwi berwarna hijau dan kulitnya berwarna coklat kehijauan dengan rambut halus di permukaan luar. Buah ini cenderung mempunyai rasa masam.

Kiwi selamat diberikan kepada bayi

Walaupun rasanya cenderung masam, kiwi tidak apa-apa dan selamat diberikan kepada bayi sebagai makanan pelengkap, Bun. Selain itu, buah ini adalah salah satu makanan yang berisiko rendah alergi.

Ibu boleh memberi kiwi ketika si kecil mula belajar makan atau berumur 6 bulan. Namun, pastikan tekstur kiwi sesuai dengan usia anak kecil anda, ya, Bun.

Selain selamat, alasan buah ini dimasukkan ke dalam menu MPASI adalah kerana mengandungi makronutrien dan mikronutrien yang dapat memberi manfaat kepada bayi, termasuk karbohidrat, serat, kalsium, fosforus, beberapa vitamin seperti folat, vitamin C, vitamin K, dan vitamin E, serta pelbagai jenis antioksidan vitamin.

Senarai Faedah Kiwi untuk Kesihatan Bayi

Kerana mengandungi banyak nutrien, buah kiwi dapat memberikan banyak manfaat untuk kesihatan bayi, termasuk:

1. Meningkatkan daya tahan

Buah kiwi kaya dengan vitamin C. Vitamin ini dapat meningkatkan kerja sistem kekebalan tubuh, sehingga si kecil dapat menghindari penularan berbagai penyakit berjangkit, termasuk jangkitan virus Corona.

Selain itu, buah kiwi juga mengandung antioksidan yang berperanan penting dalam mencegah kerusakan sel tubuh, termasuk sel imun, yang disebabkan oleh pendedahan berlebihan terhadap radikal bebas.

2. Mengekalkan sistem pencernaan yang sihat

Dalam 1 buah kiwi, terdapat kira-kira 2 gram serat. Walaupun tidak terlalu banyak, serat dalam kiwi dapat membantu menjaga kesihatan sistem pencernaan bayi. Selain itu, sekitar 80% buah kiwi juga merupakan air yang dapat mempermudah pergerakan najis di dalam usus, sehingga dapat mencegah anak kecil anda sembelit.

3. Mengurangkan simptom asma

Kandungan antioksidan dan vitamin C dalam kiwi diyakini dapat mengurangi gejala asma, seperti sesak nafas dan mengi. Sebuah kajian mengungkapkan bahawa ada peningkatan fungsi paru-paru pada orang yang selalu mengonsumsi buah, termasuk buah kiwi, secara berkala.

4. Melancarkan peredaran darah

Sama seperti vitamin C, vitamin E yang terkandung dalam buah kiwi juga meningkatkan daya tahan. Di samping itu, vitamin ini berperanan penting dalam meningkatkan peredaran darah. Dengan aliran darah yang lancar, sel-sel di badan si kecil dapat berfungsi dengan optimum.

5. Mencegah anemia

Satu buah kiwi dapat memenuhi 20% keperluan asid folik (vitamin B9) dan lebih dari 100% keperluan vitamin C kanak-kanak. Kedua-dua vitamin ini mempunyai peranan penting dalam pembentukan sel darah merah. Oleh itu, memenuhi keperluan harian si kecil untuk vitamin C dan B9 akan membantu mengurangkan risiko menghidap anemia.

Setelah mengetahui maklumat di atas, sekarang anda tidak perlu ragu lagi untuk memberikan kiwi kepada si kecil, ya. Namun, pemberian kiwi kepada bayi hanya sebagai makanan ringan, bukan pengganti makanan utama.

Ibu boleh memproses buah ini menjadi puding, ais krim, haluskan, topping pada oatmeal, dan berkhidmat secara langsung sebagai makanan jari.

Bagi sesetengah bayi, kiwi mungkin terlalu masam. Oleh itu, cubalah memilih kiwi yang benar-benar matang untuk mengurangkan tahap keasidan.

Ibu perlu tahu bahawa makanan yang terlalu berasid boleh menyebabkan ruam lampin, kerana najis bayi juga akan menjadi berasid. Sekiranya ini berlaku, anda dinasihatkan untuk menangguhkan pemberian kiwi sehingga anak anda berumur 8-10 bulan.

Di samping itu, walaupun kiwi jarang menyebabkan alergi, itu tidak bermaksud bahawa risiko alergi sama sekali tidak wujud. Sekiranya si kecil mengalami bengkak, gatal pada kulit, dan muntah setelah makan kiwi, hentikan pemberian buah ini dan segera berjumpa doktor.