Kehidupan yang sihat

Pelbagai jenis ubat herba sesak nafas

Banyak ubat-ubatan herba untuk sesak nafas yang dipercayai selama beberapa generasi, dan juga ubat-ubatan yang dijual secara bebas, yang dikatakan berkesan untuk menghilangkan gejala sesak nafas. Tetapi adakah ubat-ubatan herba ini disokong oleh bukti saintifik yang tepat? Ketahui fakta dan keberkesanan ubat herba untuk sesak nafas berdasarkan penyelidikan saintifik, sebelum anda mengambilnya.

Kebanyakan penyebab sesak nafas berkait rapat dengan keadaan paru-paru dan jantung. Kedua-dua organ ini adalah jalan untuk trafik oksigen dan karbon dioksida ke dan dari semua bahagian badan. Sesak nafas boleh disebabkan oleh pelbagai penyakit, seperti serangan jantung, asma, kegagalan jantung, tekanan darah rendah, radang paru-paru, COPD (penyakit paru obstruktif kronik), penyumbatan saluran udara, atau kehilangan darah besar secara tiba-tiba.

Pada masa ini, pelbagai ubat herba untuk sesak nafas mengaku dapat merawat gejala sesak nafas yang disebabkan oleh gangguan pernafasan. Sudah tiba masanya untuk memeriksa sama ada ramuan asas produk ini berkesan untuk mengatasi sesak nafas.

Ubat herba sesak nafas

Ubat-ubatan herba berikut untuk sesak nafas mudah didapati di dapur dan yang dijual di pasaran:

 • Halia

  Halia juga dianggap membuat otot-otot di saluran pernafasan lebih santai, sehingga melegakan sesak nafas. Tetapi sebelum menggunakan halia sebagai ubat herba untuk sesak nafas, tetap berjumpa doktor. Ini kerana dikhuatiri halia boleh mengganggu keberkesanan ubat-ubatan yang digunakan oleh pesakit asma.

 • Jintan hitam / habatussauda

  Dari perspektif perubatan, kajian mendapati bahawa pengambilan Ekstrak Biji Hitam mungkin berkesan untuk menghilangkan gejala mengi, batuk, dan menguatkan fungsi paru-paru pada orang yang menderita asma. Walau bagaimanapun, kesan ubat herba ini untuk sesak nafas tidak begitu berkesan seperti salbutamol ubat pelebaran saluran udara.

 • Buah-buahan yang kaya dengan vitamin C

  Vitamin C sebagai kelas antioksidan dapat mencegah kesan kerosakan yang dihasilkan oleh sel-sel keradangan di paru-paru. Kekurangan vitamin C diketahui dapat meningkatkan risiko keradangan kronik paru-paru. Kajian mendapati bahawa penghidap asma yang kekurangan vitamin C lebih kerap mengalami simptom asma. Namun, kesan vitamin C sebagai ubat herba untuk sesak nafas memerlukan sokongan dari kajian lain.

 • Makanan yang mengandungi beta-karoten

  Beta-karoten adalah kumpulan karotenoid atau pigmen merah, oren, dan kuning. Beta-karoten boleh didapati dari kumpulan buah-buahan dan sayur-sayuran berwarna terang. Dikatakan bahawa peningkatan pengambilan beta-karoten dapat melindungi dari sejumlah masalah kesihatan.

  Peningkatan penggunaan beta-karoten diyakini dapat membantu mencegah sesak nafas pada perokok dengan penyakit paru-paru obstruktif kronik yang sukar bernafas, dan mencegah bronkitis. Walau bagaimanapun, penyelidikan lebih lanjut diperlukan untuk menguji keberkesanan suplemen beta-karoten untuk mengurangkan gejala yang timbul semasa serangan asma.

 • Ginseng (Panax ginseng)

  Ginseng sebagai ubat herba untuk sesak nafas berfungsi dengan menghalang keradangan dan mencegah kerosakan sel di saluran udara. Kesan ini dianggap berkaitan dengan kandungan anti-radang dan antioksidan yang kuat di dalamnya.

  Walau bagaimanapun, penggunaan ginseng sebagai ubat herba untuk sesak nafas untuk melegakan gejala COPD harus dilakukan setelah berunding dengan doktor. Ini kerana ginseng dapat mengganggu prestasi ubat-ubatan lain, seperti antidepresan, ubat diabetes, penekan sistem imun, dan pengencer darah.

 • Licorice (licorice)

  Satu kajian lanjut mengatakan bahawa sesak nafas herba ini juga dapat membantu meningkatkan fungsi paru-paru dan mencegah serangan asma berulang. Walau bagaimanapun, kesan dan keselamatan akar licorice sebagai ubat herba untuk sesak nafas pada umumnya masih dikaji secara minimum dan perlu dikaji lebih lanjut.

Walaupun ramuan di atas adalah bahan semula jadi atau herba, faedah dan risiko kesan sampingan memerlukan pengesahan lebih lanjut. Oleh itu, keberkesanan produk ini perlu dikaji semula, dan pengambilan ubat herba ini untuk sesak nafas harus terlebih dahulu berunding dengan doktor.