Kehidupan yang sihat

Makanan Sihat untuk Diet yang Lazat dan Berkhasiat

Terdapat pelbagai cara untuk menurunkan berat badan, salah satunya adalah dengan makan makanan yang sihat. Raih tubuh langsing yang ideal tetapi tetap memenuhi keperluan pemakanan dengan memakan makanan sihat untuk diet berikut.

Selain rajin bersenam, salah satu cara untuk mengurangkan berat badan adalah dengan menjaga diet yang sihat. Banyak orang sanggup berkorban untuk tidak memakan daging, pasta, dan makanan lain untuk mendapatkan lingkar pinggang yang kecil. Tetapi makanan yang sihat untuk diet tetap memerlukan pengambilan nutrien yang seimbang.

Pelbagai Makanan Sihat untuk Diet

Pilihan makanan sihat untuk diet sering tidak menyelerakan. Tetapi ternyata, ada banyak pilihan makanan sihat untuk diet yang juga sedap di lidah, berikut adalah beberapa di antaranya:

 • Yogurt

  Terdapat pelbagai jenis yogurt, iaitu yogurt biasa, rendah lemak, dan yogurt Yunani. Yogurt Yunani mengandungi protein hampir dua kali ganda daripada yogurt biasa. Makanan sihat untuk diet ini dicerna lebih lama di dalam perut sehingga anda tidak cepat lapar. Di samping itu, ada kajian yang mengatakan bahawa yogurt dapat mengurangkan risiko terkena diabetes jenis 2 dan obesiti.

 • Kacang

  Sebilangan kecil kacang tanah, kacang almond, walnut, atau kacang mete boleh menjadi makanan ringan yang sihat untuk diet. Kacang-kacangan kaya dengan protein, serat, mineral, dan antioksidan dan dapat melindungi tubuh dari penyakit jantung dan diabetes. Walaupun mengandungi kalori, penyelidikan menunjukkan bahawa makan kacang tidak menyumbang kepada kenaikan berat badan. Kacang kacang menjadikan anda kenyang dengan cepat, jadi anda cenderung makan lebih sedikit.

 • Ikan

  Ikan adalah makanan yang sihat untuk diet yang mengandungi protein dan asid lemak omega-3 yang tinggi. Asid lemak ini membantu melindungi tubuh daripada penyakit kronik seperti penyakit jantung. Beberapa contoh ikan yang mengandungi asid lemak omega-3 adalah salmon, herring, tuna, dan mackerel.

 • Teh hijau

  Beberapa kajian menunjukkan bahawa teh hijau membantu mengurangkan berat badan. Caranya adalah dengan merangsang badan untuk membakar lemak. Teh hijau juga mengandungi katekin, yang merupakan antioksidan semula jadi yang membantu mencegah kerosakan sel.

 • Sayur-sayuran dan buah-buahan yang mengandungi banyak air

  Menurut satu kajian, pengambilan buah-buahan dan sayur-sayuran yang mengandung banyak air membuat indeks jisim badan kita lebih rendah dan lilitan pinggang lebih kecil. Penyelidik membuat spekulasi bahawa air dalam makanan ini menjadikan perut kenyang, jadi kita akan makan lebih sedikit. Contoh sayur-sayuran dan buah-buahan yang mengandungi banyak air adalah brokoli, kubis atau kubis, kembang kol, sukun, selada, bayam, semangka, pir, epal, jeruk.

 • Telur

  Satu telur mengandungi 75 kalori, 7 gram protein, dan lemak sihat. Dengan memakan telur semasa sarapan sebagai makanan sihat untuk diet anda, badan anda akan membakar lebih banyak kalori dan kekal kenyang lebih lama.

 • Coklat gelap

  Coklat gelap dapat melambatkan pencernaan sehingga anda merasa kenyang lebih lama dan makan lebih sedikit. Makanan sihat untuk diet ini juga mengandungi lemak tak jenuh tunggal yang dapat membuat tubuh membakar lemak dan kalori.

 • keledek

  Ubi jalar kaya dengan kalium, beta-karoten, vitamin C, dan serat. Ubi keledek bakar kaya dengan rasa sehingga anda tidak memerlukan mentega, sos, atau keju tambahan, yang tinggi kalori.

Pelbagai makanan sihat untuk diet di atas bukan sahaja dapat membantu anda melangsingkan badan, tetapi juga enak dari segi rasa. Namun, jika anda mengikuti program penurunan berat badan, disarankan untuk terlebih dahulu meminta doktor atau pakar pemakanan anda untuk memilih menu diet yang tepat.