Keluarga

Walaupun Kecil, Anchovy Mengandungi Nutrien Penting untuk Kanak-kanak, Anda Tahu!

Sebilangan ibu tidak terfikir untuk memberi ikan bilis sebagai menu makanan anak-anak mereka. Sebenarnya, walaupun saiznya mini, ikan teri mengandungi nutrien yang diperlukan oleh kanak-kanak, kamu tahu.

Ikan Teri (Stolephorus sp) atau ikan bilis Ia mempunyai sisik keperakan dengan punggung pirus. Di Indonesia, ikan kecil ini berukuran rata-rata 6-7 cm dan ditemukan di beberapa perairan, seperti perairan di Sumatera dan Jawa.

Serangkaian kandungan khasiat ikan bilis

Berbanding dengan ikan besar yang lain, ikan bilis agak murah dan lebih senang dicari. Ikan ini juga cenderung mengandungi lebih sedikit merkuri kerana saiznya yang kecil.

sekarangBerikut adalah beberapa nutrien yang terdapat pada ikan bilis:

1. Kalsium

Dalam 1 hidangan ikan teri (± 30 g) mengandungi kira-kira 50 mg kalsium. Tahap kalsium lebih tinggi daripada salmon dan tuna, kamu tahu. Oleh itu, ikan bilis boleh menjadi sumber kalsium yang baik untuk anak-anak.

Kalsium berperanan dalam membina tulang dan gigi yang kuat, menjaga jantung yang sihat, dan memastikan saraf dan otot berfungsi dengan baik. Nutrien ini juga diperlukan oleh anak-anak supaya mereka dilindungi dari riket.

2. Omega-3

Asid lemak omega-3 adalah sejenis asid lemak baik yang diperlukan oleh kanak-kanak untuk pertumbuhan dan perkembangan, terutama di otak. Bukan hanya itu, asid lemak omega-3 juga berguna untuk meningkatkan kualiti tidur, meningkatkan fokus, dan mengurangkan risiko asma pada kanak-kanak.

Hanya sedikit orang yang tahu bahawa ikan teri dapat digunakan sebagai sumber omega-3 untuk anak-anak, walaupun 1 hidangan ikan teri mengandungi 0,42 g asam lemak omega-3. Angka ini setara atau lebih tinggi daripada kebanyakan ikan lain.

3. Protein

Kandungan protein ikan teri hampir setara dengan ikan lain. Setiap 100 g ikan teri mengandungi 20 g protein. Namun, kerana bahagian ikan teri lebih kecil, sumber protein lain diperlukan untuk memenuhi keperluan anak setiap hari.

Protein diperlukan oleh kanak-kanak sebagai sumber tenaga dan untuk mengekalkan tisu badan, mencegah keguguran rambut, menyokong kesihatan kulit, dan menyokong pertumbuhan dan perkembangan anak-anak.

4. Besi

Kehadiran zat besi sangat penting dalam pembentukan hemoglobin, yang merupakan komponen sel darah merah yang berfungsi mengangkut oksigen ke seluruh badan. Oleh itu, kekurangan zat besi boleh memberi kesan kepada perkembangan anak.

Dalam 1 hidangan ikan teri, mengandungi kira-kira 1-2 mg zat besi. Ini hampir sama dengan kandungan zat besi dalam 1 hidangan bayam, kamu tahu, Roti. Jadi, ikan bilis juga boleh dijadikan sumber zat besi untuk anak kecil anda, terutamanya jika dia tidak menyukai sayur-sayuran.

5. Vitamin A, E, dan K

Ikan teri juga mengandungi vitamin, A, E, dan K. Dalam 1 hidangan ikan teri, terdapat sekitar 5 g vitamin A, 0,2 mg vitamin E, dan 0,03 g vitamin K. Walaupun tidak terlalu tinggi, jumlah ini masih dapat membantu memenuhi keperluan vitamin harian bersama dengan makanan berkhasiat lain.

Ketiga-tiga vitamin ini mempunyai peranan masing-masing. Vitamin A mempunyai peranan penting dalam fungsi penglihatan, pertumbuhan dan perkembangan normal, dan memperbaiki tisu dan tulang.

Vitamin E bertindak sebagai antioksidan untuk melindungi sel-sel tubuh dari kerosakan radikal bebas dan membantu menyokong kesihatan sel darah merah, sementara vitamin K bertanggungjawab untuk pembekuan darah dan menghentikan pendarahan akibat luka atau luka.

Setelah mengetahui nutrien yang terdapat dalam ikan bilis, sekarang anda boleh mencuba memasukkan ikan kecil ini ke dalam menu makanan si kecil anda. Terdapat banyak, kamu tahu, Terdapat pelbagai resipi yang boleh anda cuba.

Kerana rasanya kuat dan sedap, anda boleh membuatnya topping untuk salad atau sayur tumis, supaya si kecil lebih berminat untuk makan sayur. Selain itu, Ibu juga boleh menggorengnya untuk dijadikan makanan ringan atau membuat campuran nasi goreng.

Namun, jika anak anda mengalami gejala seperti gatal, kemerahan pada kulit, dan sesak nafas setelah memakan ikan teri, ada kemungkinan dia mengalami alergi terhadap ikan ini. Sekiranya ini berlaku, segera bawa dia ke doktor untuk mendapatkan rawatan, ya, Bun.