Keluarga

Bolehkah Alahan Semasa Kehamilan Memudaratkan Bayi?

Semasa mengandung, wanita hamil mungkin sering mengalami bersin dan hidung tersumbat. Ini boleh menjadi petanda itu Wanita hamil dengan alahan. Namun, wanita hamil tidak perlu risau, kerana alahan semasa hamil sebenarnya adalah keadaan normal dan dapat diatasi.

Alergi berlaku apabila sistem imun bertindak balas terhadap bahan tertentu yang dianggap berbahaya oleh tubuh (alergen). Sistem imun kemudian berfungsi untuk melawannya dengan melepaskan bahan kimia yang akhirnya menyebabkan reaksi alergi. Biasanya, alahan berlaku kerana faktor keturunan dan persekitaran.

Gejala AlahanSemasa Mengandung

Gejala alahan pada wanita hamil sebenarnya sama dengan yang dialami oleh orang pada umumnya, iaitu:

 • Bersin
 • Sakit kepala
 • Batuk
 • Susah bernafas
 • Ruam
 • Hidung tersumbat
 • Gatal tekak
 • Mata berair
 • Kulit gatal

Gejala alahan seperti di atas akan muncul ketika wanita hamil makan, menghirup, atau menyentuh pemicu alergi dan akan reda setelah pencetus alergi dikeluarkan.

Wanita hamil tidak perlu risau, alahan secara amnya tidak membahayakan kesihatan wanita hamil dan bayi di dalam kandungan. Walaupun begitu, wanita hamil masih perlu menyedari kemungkinan reaksi alergi yang teruk, iaitu kejutan anaphylactic, yang boleh membawa maut.

Selain itu, jika gejala alergi yang dialami oleh wanita hamil adalah sesak nafas atau asma, wanita hamil juga perlu waspada. Keadaan ini perlu diatasi dengan segera, kerana jika wanita hamil tidak mendapat udara yang cukup, janin juga akan mengalami keadaan yang sama.

Faktor pencetus asma pada wanita hamil pada amnya adalah bau yang kuat, udara sejuk, senaman, kerengsaan paru-paru, atau asap rokok.

Cara mengatasi Alahan Semasa Mengandung

Sekiranya wanita hamil mempunyai alahan, jangan minum ubat tanpa nasihat doktor, okey? Sekiranya alahan berlaku secara berterusan atau berulang, wanita hamil harus berjumpa doktor.

Untuk mendiagnosis alahan, doktor akan membuat riwayat aduan, kemudian mengesyorkan ujian darah dan mungkin beberapa ujian tambahan.

Doktor anda mungkin mengesyorkan rawatan bukan ubat jika gejala alergi anda tidak terlalu teruk. Walau bagaimanapun, jika sangat mengganggu, misalnya, sehingga wanita hamil tidak dapat tidur atau bergerak, doktor akan memberikan ubat anti-alergi yang selamat untuk wanita hamil.

Petua Mencegah AlahanSemasa Mengandung

Untuk mengelakkan alahan, wanita hamil perlu mengelakkan penyebabnya. Di bawah ini, terdapat beberapa perkara yang boleh dilakukan oleh wanita hamil:

 • Elakkan jenis makanan atau bahan makanan yang boleh menyebabkan alahan pada wanita hamil.
 • Segera mandi, basuh rambut, dan ganti pakaian setelah melakukan perjalanan untuk mengelakkan alergen yang boleh melekat di luar.
 • Bersihkan rumah dengan kerap, terutamanya tilam dan permaidani yang boleh menampung banyak habuk dan tungau. menggunakan penyedut habuk sekiranya perlu.
 • Jaga kebersihan haiwan peliharaan. Letakkan haiwan itu di luar semasa kehamilan jika boleh.

Alahan semasa mengandung boleh menjadi alahan yang baru diketahui atau alahan yang telah lama wujud. Sekiranya wanita hamil sudah mengetahui alergen yang boleh menyebabkan alahan kehamilan, hindarkan alergen tersebut sebanyak mungkin.

Walau bagaimanapun, jika gejala alergi muncul tanpa wanita hamil menyedari alergen, anda harus berjumpa doktor untuk pemeriksaan dan rawatan yang tepat. Melalui pemeriksaan, wanita hamil akan mengetahui apa yang perlu dihindari oleh wanita hamil alergen seterusnya.