Keluarga

Cara Mengatasi Kanak-kanak Takut Jarum

Adalah biasa untuk melihat kanak-kanak takut dengan jarum. Walaupun,tIDSaya menjerit sedikit histeris apabila anda melihat jarum menyuntik. Sudah tentu, sebagai ibu bapa, anda juga mempunyai peranan penting dalam membantu mengatasi ketakutan yang.

Jarum suntik tidak dapat dielakkan oleh kanak-kanak. Ini kerana banyak vaksinasi yang mesti diterima oleh kanak-kanak diberikan melalui suntikan. Sekiranya anak anda takut dengan jarum, ia boleh menghalang proses vaksinasi.

Petua Berurusan dengan Kanak-kanak Takut Jarum

Terdapat beberapa perkara yang boleh anda lakukan untuk mengelakkan anak anda takut pada jarum. Yang paling penting, ibu bapa juga harus bersikap tenang. Tidak jarang ibu bapa panik ketika anak mereka hendak disuntik. Panik ibu bapa ini sebenarnya menjadikan anak lebih takut. Sebagai ibu bapa, tenangkan diri anda terlebih dahulu sebelum menenangkan anak anda.

Terdapat pelbagai cara untuk menangani anak yang takut dengan jarum, termasuk:

 • Beri dia senyuman

  Penyelidikan menunjukkan bahawa ibu bapa yang mengatakan 'jangan risau' atau 'tidak apa-apa' sebenarnya menekankan anak mereka kerana mereka menangkap sesuatu yang membimbangkan. Sebaliknya, jika anda menunjukkan senyuman dan tingkah laku yang tenang, itu juga dapat membuat anak merasa tenang.

 • Utamakan kejujuran

  Elakkan mengatakan bahawa keperluan untuk vaksinasi tidak menyakitkan. Sekiranya anak anda menyedari bahawa ia menyakitkan, anda akan dicap sebagai pembohong. Lebih baik mengatakan yang sebenarnya bahawa proses vaksinasi mungkin menyakitkan, tetapi hanya sementara dan rasa sakit dapat ditanggung.

 • Jangan berlengah

  Semakin awal imunisasi diberikan, semakin mudah prosesnya, kerana bayi tidak dapat mengingat kesakitan ketika diimunisasi. Sebaliknya, kanak-kanak dan kanak-kanak prasekolah akan merasa lebih sukar kerana mereka sudah tahu bahawa jarum menyakitkan. Sekiranya anak anda masih bayi, jangan tunda imunisasi ketika dia cukup umur untuk mendapatkannya. Selain memastikan imunisasi tepat pada masanya, ia juga mempermudah prosesnya.

 • Beritahu anak masa suntikan

  Sebelum mendapat vaksin, beritahu anak bahawa pada hari itu dia akan diimunisasi dengan menyuntik dengan jarum suntik. Di satu pihak, mungkin anak akan merasa cemas, tetapi ini dianggap lebih baik daripada terus berjumpa doktor tanpa memberitahunya terlebih dahulu.

 • Beri gambaran keseluruhan

  Kanak-kanak takut pada jarum kerana mereka tidak memahaminya. Berikan maklumat mengenai sebab-sebab vaksinasi, dan juga menerangkan proses vaksinasi. Selain itu, berikan gambaran keseluruhan bentuk dan ukuran picagari yang digunakan. Sekiranya boleh, biarkan anak melihat rakan-rakannya yang telah berani dan akhirnya berjaya melakukan vaksinasi.

 • Buat anak berasa gembira

  Berikan maklumat mengenai vaksinasi pada kanak-kanak, dan buat anak gembira sebelum dan selepas proses selesai. Galakkan anak anda melakukan aktiviti yang menyeronokkan, seperti bercerita lucu, menyanyi, atau mendengar muzik.

 • Beri sokongan moral

  Cuba tunggu anak anda semasa proses vaksinasi. Bawa mainan atau anak patung kegemarannya. Sokongan moral seperti ini membantu membuatkan anak berasa selesa.

 • Mengurangkan kesakitan

  Anda boleh meletakkan ais pada kulit anak. Lakukan sebelum vaksinasi, selama satu minit. Ini akan mengurangkan kesakitan ketika jarum menembusi kulit.

Ada satu lagi kaedah yang berkesan untuk menjadikan anak anda mendapat suntikan, iaitu memberi hadiah. Dengan memberikan hadiah yang menarik untuk anak anda, diharapkan dia berjaya mengatasi rasa takutnya terhadap jarum. Anda juga boleh menawarkannya untuk membeli buku baru, bermain di taman, atau memberinya makanan kegemarannya.

Sementara menunggu giliran anak anda memberi anda suntikan, anda boleh memberinya sesuatu yang dia suka mengalihkan perhatiannya. Gula-gula atau makanan lain berkesan untuk membuat anak sibuk dan melupakan jarum suntikan yang menakutkannya.

Penting untuk diingat, ibu bapa harus tetap tenang sehingga dapat menghilangkan kegelisahan anak dalam menangani jarum. Di samping itu, berhati-hati untuk mengalihkan perhatian anak, dan menjaga anak dalam keadaan selesa.