Kesihatan

Insulinoma - Gejala, penyebab dan rawatan

Insulinoma adalah tumor yang tumbuh di pankreas. Pankreas adalah organ dalam sistem pencernaan yang menghasilkan hormon insulin. Insulin diperlukan oleh tubuh untuk mengatur kadar gula dalam darah. Dalam keadaan normal, pankreas membuat insulin hanya apabila badan memerlukannya. Penghasilan insulin akan meningkat apabila kadar gula (glukosa) tinggi dalam darah, dan akan menurun ketika kadar glukosa rendah.

Namun, pada orang dengan insulinoma, insulin terus dihasilkan oleh pankreas tanpa dipengaruhi oleh kadar glukosa dalam darah. Keadaan ini boleh menyebabkan hipoglikemia (kadar glukosa di bawah had normal), dengan gejala seperti pening, penglihatan kabur, dan penurunan kesedaran.

Insulinoma adalah tumor yang jarang berlaku dan dirawat melalui pembedahan untuk membuang tumor. Setelah tumor yang menyebabkan insulinoma dikeluarkan, keadaan kesihatan pesakit akan pulih.

Gejala Insulinoma

Gejala insulinoma berbeza-beza, dari ringan hingga teruk, bergantung kepada keparahan penyakit. Walaupun gejala insulinoma agak sukar dikenal pasti, secara umum gejala penyakit ini adalah:

 • Pening
 • Lemah
 • Berpeluh
 • Lapar
 • Penglihatan kabur atau berganda
 • Peningkatan berat badan secara tiba-tiba
 • Mood (mood) sering berubah
 • Rasa bingung, cemas, dan mudah marah
 • Gegaran (gegaran).

Dalam keadaan teruk, sawan mungkin berlaku. Tumor juga mengganggu kerja otak dan kelenjar adrenal, yang berperanan mengatur degupan jantung dan tekanan. Selain sawan, gejala insulinoma yang teruk boleh berkisar dari berdebar-debar, hingga koma.

Walaupun jarang berlaku, tumor boleh membesar dan merebak ke bahagian lain badan. Dalam keadaan ini, gejala insulunioma boleh merangkumi cirit-birit, sakit perut atau belakang, dan penyakit kuning (penyakit kuning).

Punca Insulinoma

Punca sebenar insulinoma tidak diketahui. Tumor ini lebih kerap berlaku pada wanita berbanding lelaki. Umur rentan untuk tumor ini adalah 40-60 tahun.

Walaupun penyebab sebenarnya tidak diketahui, beberapa faktor yang dapat meningkatkan risiko seseorang menghidap insulinoma adalah:

 • Neoplasia endokrin berganda jenis 1 atau Sindrom Werner, adalah penyakit yang jarang berlaku di mana tumor tumbuh pada kelenjar endokrin, usus, dan perut.
 • Neurofibromatosis jenis 1, adalah gangguan genetik yang menyebabkan pertumbuhan sel terganggu sehingga tumor tumbuh di tisu saraf dan kulit.
 • Sklerosis tuberous, Ini adalah tumor bukan kanker yang berkembang di banyak tempat, seperti otak, mata, jantung, ginjal, paru-paru, atau kulit.
 • Sindrom Von Hippel-Lindau, adalah gangguan genetik yang menyebabkan pertumbuhan kumpulan tumor atau kista (kantung berisi cecair) di sejumlah organ, seperti kelenjar adrenal, pankreas, ginjal, dan saluran kencing.

Diagnosis insulinoma

Gejala yang timbul akan menjadi asas kecurigaan doktor bahawa pesakit menghidap insulinoma.

Selain memeriksa gejala pesakit, doktor juga akan memperkuat diagnosis melalui ujian darah untuk memeriksa kadar gula darah dan insulin. Ujian darah bertujuan untuk melihat:

 • Hormon yang mengganggu pengeluaran insulin
 • Ubat yang boleh mencetuskan pankreas untuk menghasilkan lebih banyak insulin
 • Protein yang berfungsi untuk menghalang pengeluaran insulin.

Sekiranya keputusan ujian darah menunjukkan insulinoma, doktor akan mengesyorkan ujian selanjutnya. Dalam pemeriksaan susulan ini, pesakit akan diminta berpuasa selama 48-72 jam. Pesakit akan dimasukkan ke hospital di hospital supaya gula darah dapat terus dipantau oleh doktor. Doktor akan memantau kadar gula dan insulin pesakit setiap 6 jam. Nisbah pemeriksaan ini akan dinilai oleh doktor dan menjadi asas untuk mendiagnosis insulinoma. Pemeriksaan dengan CT scan atau MRI juga digunakan untuk membantu doktor dalam menentukan lokasi dan ukuran tumor.

Sekiranya tumor tidak dapat dijumpai melalui kedua prosedur, diagnosis dapat dibuat melalui prosedur ultrasound endoskopi. Dalam prosedur ini, doktor akan memasukkan alat khas dalam bentuk tiub fleksibel yang cukup panjang ke dalam mulut untuk mencapai perut pesakit dan usus kecil. Alat ini akan menghasilkan dan mengubah gelombang suara menjadi gambar visual, untuk melihat keadaan di perut, terutama pankreas.

Setelah lokasi tumor dijumpai, doktor dapat mengambil sejumlah kecil tisu tumor sebagai sampel. Sampel ini kemudian dapat digunakan untuk menentukan sama ada tumor di pankreas adalah barah atau tidak.

Rawatan dan Pencegahan Insulinoma

Pembedahan adalah langkah utama untuk merawat insulinoma. Teknik yang digunakan boleh menjadi pembedahan laparoskopi atau terbuka. Laparoskopi dilakukan apabila hanya satu tumor tumbuh. Dalam laparoskopi, pakar bedah akan membuat sayatan kecil di perut pesakit dan memasukkan instrumen khas dalam bentuk tabung dengan kamera kecil di hujungnya, yang membantu doktor membuang tumor.

Sementara itu, pada insulinoma yang mempunyai banyak tumor, pembedahan dilakukan dengan pembedahan terbuka untuk membuang sebahagian pankreas yang ditumbuhi tumor. Paling tidak, pankreas perlu dihindarkan 25% untuk mengekalkan fungsi pankreas dalam menghasilkan enzim pencernaan makanan.

Sepuluh peratus insulinoma adalah malignan (barah), jadi pembedahan membuang tumor sahaja tidak mencukupi untuk mengatasinya. Rawatan tambahan untuk merawat insulinoma malignan adalah:

 • Cryotherapy - prosedur yang menggunakan cecair khas untuk membekukan dan membunuh sel barah.
 • Ablasi frekuensi radio - menggunakan gelombang panas yang ditembakkan terus ke sel barah untuk membunuhnya.
 • Kemoterapi - terapi barah dengan memberi ubat untuk membunuh sel barah.

Komplikasi Insulinoma

Berikut adalah komplikasi insulinoma yang boleh berlaku:

 • Kambuhnya insulinoma, terutama pada pesakit yang mempunyai lebih daripada satu tumor
 • Keradangan dan pembengkakan pankreas
 • Hipoglikemia yang teruk
 • Penyebaran tumor malignan (barah) ke bahagian lain badan
 • Diabetes.

Pencegahan Insulinoma

Pencegahan penyakit ini tidak diketahui. Namun, anda boleh berusaha untuk menjaga kadar gula darah anda dalam batas normal. Usaha ini termasuk mengurangi penggunaan daging merah, memakan buah dan sayur, berolahraga secara teratur, dan berhenti merokok.