Keluarga

Ketahui Cara Mencegah Anemia Semasa Kehamilan

Penting untuk mengetahui cara mencegah anemia semasa mengandung. Sebabnya, anemia cukup kerap terjadi pada wanita hamil, dan berisiko menyebabkan pelbagai masalah kesihatan bagi wanita hamil dan janin. Keadaan ini malah boleh membawa maut.

Mencegah anemia semasa hamil sebenarnya sangat mudah dan senang dilakukan. Anemia pada kehamilan umumnya berlaku kerana terdapat ketidakseimbangan antara tahap keperluan dan pengambilan nutrien untuk membentuk sel darah merah.

Semasa mengandung, keperluan pemakanan untuk pengeluaran sel darah merah akan meningkat. Ini kerana memerlukan lebih banyak sel darah merah untuk mengangkut oksigen ke seluruh badan, termasuk ke rahim untuk menyokong pertumbuhan janin.

Sekiranya keperluan pemakanan ini tidak seimbang dengan pengambilan yang mencukupi, anemia akan berlaku pada kehamilan. Anemia pada kehamilan boleh berupa anemia kekurangan zat besi, anemia kekurangan vitamin B12 dan folat, atau mungkin gabungan keduanya.

Cara mencegah anemia semasa mengandung

Anemia kekurangan zat besi adalah anemia yang paling biasa berlaku semasa kehamilan. Jadi, salah satu cara utama untuk mencegah anemia semasa mengandung adalah memenuhi keperluan zat besi harian ibu hamil, iaitu sebanyak 27 mg sehari.

Tetapi ingat, zat besi bukan satu-satunya nutrien yang diperlukan untuk membentuk sel darah merah. Pengambilan asid folik (vitamin B9) dan vitamin B12 juga diperlukan untuk mencegah anemia semasa kehamilan.

Sekarang, Berikut adalah beberapa cara untuk memastikan anda mendapat vitamin dan mineral yang diperlukan oleh tubuh anda untuk menghasilkan sel darah merah:

1. Ambil vitamin pranatal

Vitamin pranatal biasanya mengandungi zat besi dan asid folik yang baik untuk darah. Mengambil vitamin pranatal sekali sehari adalah cara mudah untuk mendapatkan nutrien penting untuk menyokong pengeluaran sel darah merah dalam badan.

Biasanya, vitamin ini akan diberikan setiap kali anda memeriksa kehamilan anda di doktor atau bidan. Oleh itu, pastikan anda tidak melewatkan jadual pemeriksaan ginekologi anda.

2. Ambil makanan tambahan zat besi

Sekiranya keputusan ujian darah anda menunjukkan tahap zat besi yang rendah, doktor anda mungkin akan memberi ubat tambahan zat besi sebagai tambahan kepada vitamin pranatal harian anda.

Semasa mengambil makanan tambahan zat besi, anda disarankan untuk menghindari makanan atau minuman yang tinggi kalsium, seperti produk tenusu, kuning telur, kopi, dan teh, kerana makanan ini dapat mengurangkan penyerapan zat besi dalam usus.

Selain makanan berkalsium tinggi, ubat antasid juga dapat mengganggu penyerapan zat besi oleh tubuh. Oleh itu, jika mengambil ubat ini, pastikan anda mengambil zat besi 2 jam sebelum atau 4 jam selepas itu.

3. Pemakanan yang betul

Keperluan zat besi, asid folik, dan vitamin B12 selama kehamilan sebenarnya dapat dipenuhi dengan memakan makanan yang tepat. Berikut adalah beberapa makanan yang boleh anda makan untuk mencegah anemia semasa mengandung:

  • Ikan
  • Kekacang, seperti ayam atau itik
  • Daging merah tanpa lemak
  • Kacang dan biji
  • Sayuran berdaun hijau, seperti bayam, brokoli, dan kubis
  • Buah-buahan, seperti pisang dan tembikai

Selain memakan makanan di atas, anda juga disarankan untuk makan makanan yang tinggi vitamin C, seperti tomato, strawberi, kiwi, atau jeruk. Vitamin C diperlukan oleh badan untuk menyerap zat besi dengan lebih baik.

Mencegah anemia semasa kehamilan boleh bermula awal atau sebelum kehamilan kerana beberapa wanita berisiko lebih tinggi terkena anemia, bahkan sebelum hamil. Contohnya, wanita yang mempunyai banyak anak sebelum ini atau wanita yang mempunyai jangkitan cacing tambang.

Wanita dengan diet vegetarian juga cenderung mengalami anemia kekurangan vitamin B12, kerana vitamin ini umumnya diperoleh dari daging.

Oleh itu, lebih baik memeriksa keadaan kesihatan anda terlebih dahulu sebelum merancang kehamilan. Sekiranya anda menghidap anemia, doktor anda boleh memberikan rawatan untuk mengatasinya sebelum anda hamil. Dengan cara itu, badan anda akan lebih bersedia untuk hamil.

Namun, ingat, jangan mengambil suplemen zat besi tanpa preskripsi dan dos yang tepat dari doktor, kerana mengambil terlalu banyak suplemen zat besi boleh menyebabkan pelbagai kesan sampingan, seperti mual, muntah, sembelit, atau cirit-birit.

Sekiranya anda hamil atau mengikuti program kehamilan, pastikan pengambilan zat besi, asid folik, dan vitamin B12 anda mencukupi. Cara paling mudah dan selamat adalah dengan melakukan kawalan kehamilan kepada doktor secara berkala dan mengambil vitamin pranatal yang disyorkan oleh doktor.