Keluarga

Bayi yang Lahir Sudah Gigi, Perlukan Rawatan Khas?

Secara amnya, bayi barugigi pada 4-7 bulan. Walau bagaimanapun, dalam beberapa kes, gigi bayi sudahtumbuh semasa lahir atau sebelum usianya 1 bulan. Adakah penjagaan khas perlu dilakukan sekiranya bayi yang dilahirkan sudah tumbuh gigi? Inilah perkara yang harus anda ketahui sebagai ibu bapa.

Kehadiran gigi pada bayi baru lahir adalah kes yang jarang berlaku. Dalam dunia perubatan, gigi yang tumbuh ketika bayi baru lahir dikenali sebagai gigi natal. Gigi yang tumbuh pada 30 hari pertama kehidupan dipanggil gigi neonatal.

Punca Bayi Lahir Sudah Gigi

Sehingga kini, penyebab kemunculannya Krismas dan gigi neonatal masih belum diketahui pasti. Diduga, gigi pramatang dikaitkan dengan beberapa keadaan badan yang mempengaruhi pertumbuhan, termasuk:

 • Kekurangan vitamin.
 • Gangguan hormon.
 • Bayi dilahirkan dengan bibir sumbing.
 • Bayi dilahirkan dengan celah di bumbung mulut.
 • Sindrom kongenital, seperti sindrom Sotos, sindrom Hallerman-Steiff, sindrom Pierre Robin, dan sindrom Ellis-van Creveld.

Di samping itu, bayi yang dilahirkan dengan Krismas dan gigi neonatal Ia juga boleh dipengaruhi oleh keturunan. Kira-kira 15% bayi dilahirkan dengan Krismas dan gigi neonatal mempunyai ibu bapa atau ahli keluarga yang mengalami kejadian yang serupa dengan bayi.

Bagaimana Tanda-TAdakah anda bayi yang baru lahir?

Krismas dan gigi neonatal mempunyai ciri-ciri berikut:

 • Lebih kecil daripada gigi bayi
 • Berwarna coklat atau kuning
 • Berada di hadapan bawah atau depan atas

Selain itu, berdasarkan bentuknya, gigi pramatang ini dapat dikelompokkan seperti berikut:

 • Jenis 1: Gigi tumbuh sepenuhnya, longgar, dan tanpa akar.
 • Jenis 2: Gigi tumbuh sepenuhnya, sedikit longgar, dengan akar gigi kecil.
 • Jenis 3: Garis putih mahkota gigi baru menembusi gusi.
 • Jenis 4: Gusi menebal, tetapi gigi belum menembusi gusi.

Pengelompokan ini memudahkan doktor menentukan sama ada rawatan diperlukan atau tidak.

adalah Mem Gigi Bayi Baru LahirPerlukan Penjagaan Khas?

Secara umum, Krismas dan gigi neonatal tidak memerlukan penjagaan khas. Walau bagaimanapun, berjumpa doktor jika gigi pada bayi baru lahir menyebabkan masalah berikut:

1. PPuting ibu sakit semasa menyusu

Anak kecil anda mungkin menggigit puting anda semasa memberi makan. Rawat luka sehingga menyusu tidak menyakitkan bagi anda. Dapatkan rawatan dari doktor sekiranya luka pada puting tidak sembuh.

2. Buasir pada lidah bayi

Sudut tajam di permukaan gigi bayi boleh mencederakan lidahnya dan menyebabkan sariawan. Doktor gigi boleh mengetap sudut gigi yang tajam untuk mengelakkan sariawan yang berpanjangan di lidah bayi.

3. Bbayi mengalami dehidrasi

Luka pada puting susu ibu dan sariawan di lidah bayi boleh menghalang proses penyusuan. Segera dapatkan bantuan perubatan, kerana keadaan ini boleh menyebabkan bayi mengalami dehidrasi.

4. Bayi tersedak

Gigi pramatang yang longgar boleh menyebabkan bayi tersedak sekiranya gigi dikeluarkan dan dihirup oleh bayi. Pengambilan gigi diperlukan dalam keadaan ini. Sekiranya perlu, pencabutan gigi pramatang dilakukan ketika bayi berusia sekurang-kurangnya 10 hari untuk mengelakkan pendarahan berat.

Kehadiran gigi pada bayi baru lahir jarang berlaku. Sekiranya si kecil anda mempunyai Krismas atau gigi neonatal, pastikan anda memeriksa keadaan ini dengan pakar pediatrik dan doktor gigi pediatrik sekiranya anda menemui tanda-tanda gigi terlalu awal pada anak anda.

Ditulis oleh:

drg. Komang Sri Wulandari

(Doktor gigi)