Keluarga

Kenali ciri keguguran tanpa pendarahan

Wanita hamil perlu mengenali ciri keguguran tanpa pendarahan. Sebabnya, walaupun pendarahan adalah tanda keguguran yang paling biasa, kadang-kadang keguguran juga boleh berlaku tanpa pendarahan. kamu tahu. Ayuh, kenal pasti ciri-ciri di sini.

Terdapat banyak perkara yang boleh menyebabkan keguguran, dari kecederaan, keletihan, jangkitan, kelainan genetik pada janin, hingga gangguan hormon. Secara amnya, keguguran dicirikan oleh pendarahan dari faraj. Pendarahan semasa keguguran berlaku kerana penutupan lapisan rahim dan janin.

Namun, dalam beberapa kes, keguguran boleh berlaku tanpa mengosongkan rahim, walaupun janin sebenarnya telah mati. Inilah yang menyebabkan keguguran tanpa pendarahan.

Keadaan ini dikenali sebagai keguguran yang tidak diketahui.keguguran yang terlepas). Ketiadaan darah yang keluar sering menyebabkan ibu hamil tidak menyedari bahawa rahimnya telah jatuh. Biasanya, keadaan ini berlaku pada trimester awal kehamilan, tetapi ia juga boleh berlaku pada usia kehamilan.

Gejala keguguran tanpa pendarahan

Berikut adalah ciri keguguran tanpa pendarahan yang perlu diperhatikan oleh ibu hamil:

Tanda dan gejala kehamilan berkurang

Semasa kehamilan, terutama pada awal kehamilan, pelbagai tanda kehamilan biasanya muncul, seperti mual, muntah, dan nyeri payudara.

sekarangSekiranya tanda-tanda kehamilan yang sering dilanda wanita hamil secara tiba-tiba menurun atau hilang sama sekali, maka ini adalah sesuatu yang perlu diperhatikan, bukan? Sebabnya, ini boleh menjadi salah satu ciri keguguran tanpa pendarahan.

Sakit di pelbagai bahagian badan

Kesakitan yang dirasakan di pelvis, perut, atau punggung bawah juga boleh menjadi tanda keguguran tanpa pendarahan. Kesakitan akibat keguguran biasanya terasa lebih sengit daripada sakit haid. Kesakitan mungkin muncul secara berterusan atau sesekali.

Jadi, jika wanita hamil merasakan simptom ini, lebih baik jangan mengabaikannya, okey? Adalah lebih baik bagi wanita hamil untuk segera berjumpa doktor.

Pelepasan cecair atau tisu dari faraj

Pelepasan coklat atau tisu yang menyerupai gumpalan daging dari vagina juga perlu diperhatikan sebagai tanda keguguran tanpa pendarahan. Sekiranya wanita hamil mengalami ini, simpan tisu yang keluar dari faraj di dalam bekas.

Selepas itu, wanita hamil boleh berjumpa doktor dan menunjukkan tisu yang keluar dari faraj. Ini penting untuk menentukan sama ada wanita hamil mengalami keguguran atau tidak.

Dalam beberapa kes, wanita hamil yang keguguran tanpa pendarahan juga mungkin mengalami gejala lain, seperti kekejangan perut yang tiba-tiba atau kekejangan yang serupa dengan haid dan kelemahan atau keletihan.

Sebagai tambahan kepada tiga tanda di atas, kadang-kadang wanita hamil yang mengalami keguguran tanpa pendarahan mungkin tidak mengalami gejala sama sekali. Ini membuat mereka tidak menyedari bahawa janin sudah tiada.

Oleh itu, wanita hamil disyorkan menjalani pemeriksaan obstetrik secara rutin kepada doktor. Dengan memeriksa kandungan secara teratur, kondisi janin selalu dapat dipantau, dan jika ada masalah kesihatan yang terdeteksi, perawatan dapat segera diberikan.

Diagnosis dan Pengurusan Keguguran Tanpa Pendarahan

Sekiranya wanita hamil mengalami ciri keguguran tanpa pendarahan seperti di atas, segera berjumpa doktor. Untuk menentukan sama ada wanita hamil mengalami keguguran atau tidak, doktor akan melakukan beberapa pemeriksaan.

Umumnya, untuk mendiagnosis keguguran tanpa pendarahan, doktor akan melakukan pemeriksaan fizikal dan pemeriksaan sokongan, seperti ultrasound, untuk memeriksa keadaan janin dan plasenta di rahim.

Di samping itu, doktor juga boleh meminta wanita hamil untuk melakukan ujian darah untuk mengesan hormon kehamilan hcG. Hormon ini sepatutnya meningkat semasa kehamilan.

Wanita hamil yang didiagnosis mengalami keguguran boleh menunggu beberapa minggu sehingga pendarahan berlaku secara semula jadi dan janin boleh keluar sendiri. Sekiranya janin tidak keluar, doktor boleh memberi ubat atau melakukan prosedur kuret untuk membuang janin.

Selama 1-2 minggu selepas keguguran, wanita hamil mungkin masih mengalami pendarahan. Ini adalah biasa. Namun, jika darah keluar banyak atau pendarahan muncul bersamaan dengan gejala lain, seperti demam atau sakit teruk, segera hubungi doktor, agar wanita hamil dapat mendapatkan rawatan yang tepat.

Keguguran pastinya dapat membuat wanita hamil merasa terkejut, sedih dan kecewa. Namun, cuba kekal positif dan mempunyai semangat untuk mencuba lagi, okey? Walaupun dia telah keguguran, wanita hamil masih berpeluang untuk hamil lagi.