Kehidupan yang sihat

Sayuran dan Buah Menurunkan Tekanan Darah Tinggi, Bahagian Penting Diet Antihipertensi

Orang yang menghidap hipertensi sebenarnya dapat menguruskan tekanan darah mereka tanpa perlu mengambil ubat. Mengamalkan gaya hidup sihat, terutama dalam diet harian anda dapat menurunkan tekanan darah secara semula jadi.

Sebilangan orang yang menderita hipertensi sering tidak menyedari bahawa mereka menghidap penyakit ini, sehingga mereka merasakan gejala tertentu. Berita baiknya, risiko hipertensi dapat dikurangkan dengan memakan sayur-sayuran dan buah-buahan yang menurunkan tekanan darah. Kedua-duanya adalah bahagian penting dalam diet tekanan darah atau Pendekatan diet untuk menghentikan hipertensi (DASH). Diet ini terdiri daripada pelbagai makanan sihat, seperti kacang, ikan, unggas dan tenusu rendah lemak.

Melaksanakan Diet Tekanan Darah Tinggi

Anda boleh menggunakan diet penurun tekanan darah tinggi dengan memakan jenis makanan berikut:

1. Pelbagai makanan ruji

Makanan ruji harus dihidangkan dalam bahagian kecil, sebanyak 7-8 hidangan sehari. Pemilihan makanan ruji dapat bervariasi, seperti nasi, pasta, atau roti gandum.

2. Sayuran sebanyak 4-5 hidangan setiap hari

Ambil 4-5 hidangan sayur sehari. Anggaran setiap hidangan adalah satu mangkuk sayur-sayuran mentah yang dibersihkan atau setengah mangkuk sayur-sayuran yang dimasak.

3. Buah-buahan yang berbeza dari buah segar, jus, atau buah kering

Sama seperti sayur-sayuran, makan 4-5 hidangan buah sehari. Anda boleh memilih antara setengah cawan buah segar, satu buah utuh sederhana, secawan buah kering, atau segelas jus buah.

4. Daging merah, ayam, atau ikan tanpa lemak

Daging sapi, unggas, dan ikan dapat dimakan sebanyak dua porsi sehari. Pastikan anda memilih daging tanpa lemak untuk dimakan.

5. Susu atau produk tenusu rendah lemak setiap hari

Secawan yogurt, segelas susu, atau 2-3 keping keju boleh menjadi pilihan yang ideal untuk menjalani diet menurunkan tekanan darah. Anda boleh membahagikan bahagian tersebut kepada 2-3 kali penggunaan dalam sehari.

6. Kacang mentah atau masak

Makan 4-5 hidangan kacang setiap minggu. Setiap hidangan boleh mengandungi 1/3 cawan mentah atau setengah cawan kacang masak.

7. Minyak sayuran atau marjerin digunakan dengan cara yang terhad

Minyak sayuran atau marjerin harus digunakan maksimum 2-3 hidangan sehari. Anda boleh memilih untuk menggunakan minyak sayuran, marjerin, atau mayonis rendah lemak, untuk mencampurkan makanan.

8. Makanan manis dimakan secara sederhana

Sebaiknya hadkan makanan bergula hingga kurang dari 5 hidangan seminggu. Cuba setiap hidangan tidak mengandungi lebih dari 1 sudu gula.

Selain menerapkan diet di atas, Anda juga disarankan untuk menjalani gaya hidup sehat dengan berolahraga secara teratur, berhenti merokok, mengurangi pengambilan minuman beralkohol dan minuman berkafein, membatasi makanan yang tinggi garam, dan menguruskan tekanan dengan baik.

Selain itu, jangan lupa untuk berkonsultasi dengan doktor secara berkala, supaya keadaan kesihatan dan perkembangan hipertensi dapat dipantau secara berterusan, dan diberi rawatan jika perlu.