Keluarga

Menggunakan Baby Balm untuk Meringankan Gejala Selsema pada Anak Kecil Anda

BBayi Alsem sering digunakan untuk merawat gejala selesema pada kanak-kanak. Bahan-bahan semula jadi yang terdapat dalam balsem bayi dipercayai selamat dan berguna untuk menghilangkan gejala selesema, seperti sakit otot dan sakit. hidung tersumbatyang boleh mengganggu tidur. Lihat faedah dan kandungan balsem bayi berikut.

Bayi dan kanak-kanak lebih mudah diserang selesema daripada orang dewasa. Biasanya, anak kecil anda mendapat virus influenza ketika mereka dekat dengan seseorang yang mempunyai selesema, baik ketika orang itu bersin, batuk, atau ketika mereka bercakap.

Menggunakan Balsem Bayi untuk Meringankan Gejala Selsema

Gejala selesema pada anak anda biasanya termasuk demam, hidung tersumbat, batuk, muntah, cirit-birit, sakit tekak, dan penurunan selera makan. Ini pasti akan membuat si kecil anda rewel dan sering menangis. Walaupun memberi ubat tidak digalakkan tanpa preskripsi doktor, untuk mengatasi rasa tidak selesa pada si kecil, mungkin anda boleh menggunakan balm bayi.

Balsem bayi dapat membantu si kecil tidur lebih nyenyak pada waktu malam, dan melegakan nafasnya. Sekiranya anda ingin menggunakan balm bayi, pilih balsem yang menggunakan bahan semula jadi, seperti Chamomile dan Eucalyptus. Elakkan balsem yang mengandungi wangian sintetik dan alkohol, kerana boleh merengsakan kulit si kecil anda.

Kandungan Chamomile Balsem bayi dipercayai mempunyai manfaat untuk bayi, kanak-kanak, dan orang dewasa yang mengalami gangguan tidur. Selain itu, tumbuhan ini mempunyai kesan menenangkan bayi yang rewel, membantu mengatasi kegelisahan, dan menjadikannya lebih santai.

Manakala Eucalyptus dipercayai dapat melegakan pernafasan semasa selesema. Terdapat dua jenis Eucalyptus, itu dia Eucalyptus radiata dan Eucalyptus globulus. Ibu perlu memberi perhatian, elakkan balsem bayi yang berisi Eucalyptus globulus, kerana jenis ini tidak boleh digunakan untuk kanak-kanak di bawah usia dua tahun.

Cara menggunakannya cukup mudah, iaitu mengambil sedikit balsem dan gosokkannya perlahan-lahan ke dada, leher, dan punggung si kecil sambil mengurut perlahan. Tetapi anda perlu ingat, jangan gosokkan balsem bayi pada kulit yang cedera atau sensitif. Elakkan menggunakannya di mulut, mata atau muka bayi. Memohon balm bayi tepat di bawah hidung si kecil juga tidak digalakkan, kerana boleh mengganggu dan mengganggu saluran udara.

Cubalah Cara Ini untuk Menghilangkan Nafas Anak Kecil Anda

Selain menggunakan balsem bayi, ada beberapa cara untuk merawat gejala selesema pada bayi, termasuk:

  • Pengambilan cecair yang mencukupi

    Pengambilan cecair yang mencukupi ketika anda demam dapat mengelakkan si kecil anda mengalami dehidrasi, dan dapat mengurangkan dan memudahkan lendir keluar. Walaupun anda rewel, berikan susu ibu untuk si kecil anda.

  • Rehat banyak

    Apabila anda demam, tubuh anak anda memerlukan banyak tenaga untuk melawan jangkitan. Oleh itu, si kecil memerlukan banyak rehat agar selesema cepat sembuh. Ciptakan suasana yang selesa dan tenang, agar si kecil dapat berehat dan tidak cerewet.

  • Gunakan pelembap udara atau pelembap udara

    Menghirup udara lembap dapat membantu memudahkan lendir atau lendir yang tersumbat di hidung melarikan diri. Sekiranya si kecil anda demam, cubalah menggunakannya pelembap di dalam biliknya.

Sebagai tambahan kepada kaedah di atas, adalah penting bagi Ibu untuk selalu menjaga persekitaran yang bersih di sekitar Si Kecil, jangan lupa untuk mencuci tangan setiap kali anda akan memegang atau menahannya, menjauhkannya dari ahli keluarga yang sakit dengan batuk atau selsema, dan berikan anak anda selesema atau vaksin influenza. Kecil sejak berusia enam bulan. Jangan lupa untuk menyelesaikan imunisasi lain mengikut jadual yang disyorkan oleh doktor.

Walaupun penggunaan balm bayi dibenarkan, sebaiknya berjumpa dengan pakar pediatrik anda terlebih dahulu, kerana tidak semua bayi dan kanak-kanak sesuai untuk balsem bayi. Sekiranya gejala selesema anak anda tidak membaik, kelihatan lebih teruk, atau disertai dengan gejala lain, segera berjumpa doktor supaya rawatan yang sesuai dapat diberikan.