Keluarga

Ajar Anak Kecil Anda Cara Mencuci Tangan Dengan Betul

Sudahkah anda mengajar anak kecil anda bagaimana mencuci tangan mereka dengan betul? Walaupun kedengarannya mudah, mencuci tangan tidak sepele seperti yang disangka. Cara mencuci tangan dengan betul dan betul adalah sangat penting agar kuman pada tangan si kecil hilang. Kesannya, bayi anda akan dilindungi dari penyakit.

Ada berbagai penyakit, mulai dari ringan hingga berbahaya, yang dapat menular melalui sentuhan. Bermula dari ARI, cirit-birit, radang paru-paru, demam kepialu, cacing usus, hepatitis A, bronkiolitis, meningitis, dan banyak penyakit lain yang disebabkan oleh virus atau bakteria, ia dapat menular dengan mudah jika kita tidak mencuci tangan dengan betul.

Anda dapat membayangkan apa aktiviti anak kecil anda yang berisiko dijangkiti penyakit itu. Main, berinteraksi dengan rakan, gunakan alat tulis, dan tahan barang-barang lain. Semua itu boleh menjadi perantara bakteria atau virus tanpa anak menyedarinya.

Hanya dengan menyentuh mata, hidung, dan mulut dengan tangan yang tidak dicuci, kanak-kanak dapat dijangkiti kuman ini secara langsung. Jadi, mencuci tangan sangat penting dan merupakan perlindungan pertama bagi tubuh anak kecil anda. Selain itu, beritahu juga kepada si kecil anda mengapa dia perlu mencuci tangannya, supaya dia terhindar dari penyakit berjangkit, seperti COVID-19.

Mengajar Anak-anak Cara Mencuci Tangan dengan Betul

Mulailah menjaga kesihatan anak anda dengan mengajarnya cara mencuci tangan dengan betul. Kaedahnya adalah seperti berikut:

  • Basahkan tangan dengan air yang mengalir.
  • Mencuci tangan dengan air sahaja tidak mencukupi untuk membunuh kuman. Jadi, sediakan juga sabun basuh tangan untuk si kecil anda. Cukup sabun biasa, tidak perlu sabun khas yang mengandungi antibakteria.
  • Kemudian, ajar si kecil menggosok tangannya dengan teliti selama kira-kira 15 hingga 20 saat. Untuk menjadikannya lebih seronok, anda boleh mengajak si kecil anda menyanyikan lagu "bintang kecil" dan bukannya mengira berapa saat untuk mencuci tangan.
  • Bersihkan tapak tangan dan belakang tangan, antara jari, di bawah kuku, hingga ke pergelangan tangan.
  • Bilas sehingga tangan bersih dari sabun. Kemudian keringkan dengan tuala kering dan bersih atau anda juga boleh menggunakan tisu. Sekiranya mencuci tangan di tempat awam, disarankan untuk mengelakkan pengering tangan. Sebabnya, pengering tangan sebenarnya dapat meningkatkan jumlah bakteria di tangan anda.

Bilakah anak kecil anda mesti mencuci tangan mereka?

Sekarang, anda sudah tahu cara mengajar anak kecil anda untuk mencuci tangan mereka dengan betul dan mengapa ia sangat penting. Inilah beberapa masa yang baik untuk meminta anak kecil anda mencuci tangan:

  • Setelah anak anda bermain di luar, pastikan anda mengajaknya mencuci tangan sebelum kembali ke aktiviti di dalam rumah.
  • Adalah disyorkan untuk mengajarnya mencuci tangan sebelum makan. Anda yang menyediakan makanan juga harus mencuci tangan sebelum, semasa, dan setelah memproses bahan mentah.
  • Semasa musim sejuk dan selesema, virus penyebab selesema dapat terbang dan mudah menjangkiti anak anda. Oleh itu, ingatkan anak anda untuk mencuci tangan dengan kerap untuk mengurangkan risiko jangkitan.
  • Walaupun kelihatan bersih dan berbau harum, masih banyak bakteria di tandas. Oleh itu, adalah penting bagi anda atau anak kecil anda untuk mencuci tangan setelah menggunakan tandas. Untuk mengelakkan pelbagai penyakit.

Selain perkara di atas, anda juga perlu mengingatkan anak-anak untuk mencuci tangan mereka setelah mengendalikan haiwan, memberi makan haiwan, sebelum dan / atau setelah mengunjungi orang sakit, setelah membuang sampah, dan juga setelah batuk atau bersin.

Menyayangi anak anda dapat dinyatakan dalam pelbagai cara. Selain menyediakan pelbagai mainan kegemaran dan makanan yang sihat, anda juga perlu memperhatikan kebersihan tangan agar anda tidak mudah sakit. Ajar anak kecil anda untuk mencuci tangan mereka dengan bersih dan betul, agar kesihatan mereka terjaga dengan baik.