Kesihatan

Ketahui Apa itu Adenoidektomi

Adenoidektomi adalah prosedur pembedahan untuk membuang adenoid atau kelenjar yang berada di belakang hidung. Adenoid berfungsi melindungi tubuh daripada bakteria yang masuk melalui hidung dan mulut. Adenoid juga menghasilkan antibodi yang berguna untuk melawan jangkitan.

Adenoid hanya terdapat pada bayi dan kanak-kanak berumur 1-7 tahun. Peranan penting adenoid ini akhirnya akan berakhir dengan usia, di mana tubuh dapat melawan jangkitan dengan lebih baik. Tisu adenoid akan menyusut dan hilang dengan sendirinya ketika anak berusia lebih dari 7 tahun.

Sekiranya adenoid benar-benar membengkak, doktor akan mempertimbangkan untuk melakukan adenoidektomi. Adenoidektomi bertujuan mengatasi penyumbatan pada hidung dan meningkatkan kualiti tidur pada kanak-kanak. Prosedur ini juga dapat meningkatkan kualiti suara anak anda dan menghilangkan rasa tidak selesa di telinganya akibat penumpukan cecair di telinga tengah.

Petunjuk Adenoidektomi

Doktor anda akan mempertimbangkan adenoidektomi jika:

  • Adenoid membesar atau membengkak sehingga menyekat saluran udara.
  • Jangkitan telinga tengah berulang (otitis media), pada kanak-kanak berumur 3-4 tahun.
  • Sinusitis kronik atau kronik berlaku.

Amaran Adenoidektomi

Adenoidektomi hanya dilakukan pada pesakit kanak-kanak dan jarang pada orang dewasa. Sebelum memulakan prosedur, ibu bapa diminta untuk menemani anak dan dinasihatkan untuk terlebih dahulu berunding dengan doktor mengenai prosedur, faedah, risiko, dan komplikasi yang mungkin terjadi.

Penyediaan Adenoidektomi

Doktor akan memeriksa sejarah perubatan anak sebelum adenoidektomi, dan juga melakukan ujian makmal.

Semasa persiapan untuk adenoidektomi, ibu bapa digalakkan memberi sokongan dan perhatian kepada anak. Ajak anak-anak bercakap, bermain, menyanyi, tidur sambil memeluknya, atau bercerita yang membuatnya selesa. Jauhkan kanak-kanak dari ketakutan dan kegelisahan.

Beri anak makanan dan minuman yang sihat dan berkhasiat, 6 jam terakhir sebelum pembedahan. Sekiranya adenoidektomi dilakukan pada waktu pagi, perut anak mesti diisi pada malam sebelumnya.

Elakkan mengambil ubat anti-radang bukan steroid (NSAID), seperti ibuprofen dan naproxen, seminggu sebelum pembedahan. Sekiranya anak anda mempunyai hidung berair, sakit tekak, batuk, dan demam, beritahu doktor. Doktor boleh menangguhkan prosedur selama beberapa minggu, sehingga keadaan anak bertambah baik.

Prosedur Adenoidektomi

Prosedur adenoidektomi biasanya berlangsung selama 30-45 minit. Doktor akan memulakan prosedur dengan memberi suntikan anestetik (anestesia). Suntikan ini akan membuatkan anak tidur nyenyak.

Doktor mempunyai pelbagai teknik untuk menghilangkan adenoid, termasuk:

  • Teknik pembedahan sejuk. Ini adalah teknik penyingkiran adenoid yang paling konvensional dan standard. Teknik ini dilakukan dengan menggunakan kuret atau mengikis adenoid dengan alat perubatan.
  • Elektrokauterisasi dengan alat penyedut Bovie. Doktor akan membakar atau membakar tisu dengan alat elektrik khas. Kemudian bersihkan kawasan pembedahan, termasuk menghisap sisa darah dan pembekuannya, dengan menggunakan alat penyedut Bovie.
  • Perumpamaan. Teknik ini tidak menggunakan tenaga haba untuk memusnahkan tisu, tetapi gelombang radio.
  • Laser.Pembuangan tisu menggunakan sinar laser, tetapi teknik ini dihindari kerana boleh menyebabkan parut pada nasofaring atau rongga di belakang hidung dan di belakang bumbung mulut.

Semasa prosedur pembedahan, keadaan jantung pesakit akan dipantau melalui monitor untuk melihat aktiviti elektrik jantung, serta oksimeter untuk melihat tahap oksigen dalam darah.

Selepas Adenoidektomi

Sebilangan besar pesakit dibenarkan pulang setelah menjalani prosedur. Walau bagaimanapun, doktor masih perlu memantau keadaan pesakit selama 4-5 jam selepas prosedur.

Selepas adenoidektomi, pesakit biasanya akan mengalami loya kerana anestetik belum hilang sepenuhnya. Selama beberapa minggu selepas adenoidektomi, anak anda mungkin demam, sakit tekak, berdengkur, pernafasan mulut, dan luka di mulut.

Tingkatkan pengambilan cecair untuk memastikan badan sentiasa terhidrat, untuk mengelakkan sakit tekak. Pek ais juga boleh digunakan untuk menghilangkan rasa sakit dan bengkak dengan meletakkannya di leher anak.

Selama tempoh penyembuhan, elakkan memberi makanan panas, keras, renyah dan pedas kepada anak anda. Untuk melegakan sakit tekak, pilih makanan dan minuman seperti puding, ayam atau daging lembu, sayur-sayuran yang dimasak bertekstur lembut, jus buah, yogurt, atau ais krim.

Pastikan anak anda banyak berehat dan tidak melakukan aktiviti yang berat dan berat pada minggu pertama selepas pembedahan. Bercakap dengan doktor anda mengenai masa yang tepat untuk anak anda kembali ke sekolah dan bermain.

Risiko Adenoidektomi

Adenoidektomi jarang menimbulkan risiko. Namun, jika ia berlaku, ia boleh berupa demam, bengkak atau kemerahan pada mata dan hidung, pendarahan berat atau tiba-tiba dari hidung, dan sakit kepala yang tidak hilang walaupun mengambil ubat dari doktor. Berunding dengan doktor anda mengenai risiko ini sebelum menyetujui prosedur ini.