Kehidupan yang sihat

4 Pergerakan Yoga Untuk Mengurangkan Perut

Anda mempunyai masalah perut buncit?anda boleh ccubalah senaman yoga untuk mengecilkan perut. Latihan ini dapatbantu menyelesaikan masalah anda, sehingga anda dapat muncul lebih banyakkeyakinan diri.

Bagi mereka yang berusaha mengecilkan perut buncit, pelbagai gerakan yoga untuk mengecilkan perut boleh menjadi pilihan. Kerana sukan ini bukan sahaja dapat menghilangkan lemak perut, tetapi juga menjadikan tubuh lebih sihat, lebih bertenaga dan penuh tenaga.

Siri Pergerakan Yoga untuk Mengecilkan Perut

Sebab yoga adalah pilihan bersenam atau cara mengecilkan perut mungkin kerana beberapa gerakan yoga dapat meningkatkan kesihatan saluran pencernaan dan mengurangkan gas di saluran pencernaan. Dengan melakukan yoga, tekanan yang boleh mencetuskan peningkatan hormon kortisol yang mempengaruhi pengumpulan lemak di perut juga dapat diselesaikan dengan baik.

Pergerakan yoga yang dapat mempengaruhi kesihatan pencernaan dan mengurangkan tahap tekanan, salah satunya adalah pergerakan duduk (baik dalam posisi bersila atau meluruskan) dan kemudian memusingkan badan ke kanan dan kiri. Pergerakan ini dapat membantu mengatasi perut kembung dan mengeluarkan lebihan gas di dalam perut.

Beberapa gerakan yoga yang lain juga dapat memudahkan aliran oksigen dan darah ke organ pencernaan. Penasaran dengan pelbagai gerakan yoga untuk mengecilkan perut? Lihat beberapa pergerakan di bawah ini:

 • Tadasana dan urdhva hastasana

  Kemudian, teruskan ke gerakan hurasana Urdhva. Caranya, rentangkan tangan anda di atas kepala, dengan hujung kedua jari tengah saling bertemu untuk membentuk segitiga. Kemudian, condong ke kiri dan tahan sekurang-kurangnya lima saat. Lakukan perkara yang sama ke kanan. Pastikan kaki anda tetap rata di atas lantai

 • Janu sirsasana

  Semasa menghirup, angkat kedua tangan ke atas. Tarik nafas sambil bersandar ke hadapan kaki kanan anda. Bengkokkan sehingga tangan anda dapat menyentuh telapak kaki dan dagu anda tidak jauh dari lutut anda. Pegang kedudukan ini selama 1-3 minit dan lakukan perkara yang sama pada kaki seterusnya.

 • Apanasana

  Pergerakan yoga ini juga dapat mengatasi masalah perut seperti sakit perut kerana gas berlebihan atau perut kembung. Pergerakan ini dapat dimulakan dengan berbaring di atas tikar, kemudian tarik nafas perlahan sambil meletakkan kedua tangan di atas paha. Kemudian perlahan-lahan, tarik lutut ke arah dada, dengan tangan memeluk lutut. Angkat sedikit bahagian atas badan anda, tahan pada kedudukan itu selama kira-kira 5-10 saat, kemudian lepaskan.

 • Paschimottanasana

  Pergerakan seterusnya mungkin memerlukan sedikit usaha, tetapi anda tidak perlu memaksa diri untuk mencapai postur yoga yang sempurna ini. Caranya ialah duduk dengan kaki lurus di hadapan anda. Kemudian perlahan-lahan turunkan kepala ke arah lutut anda. Letakkan tapak tangan anda di sebelah telapak kaki anda. Pergerakan ini tidak hanya dipercayai mempengaruhi kelancaran pencernaan, tetapi juga dapat membantu menghilangkan tekanan.

Tidak hanya terbatas pada beberapa pergerakan di atas, masih terdapat pelbagai gerakan yoga untuk mengecilkan perut yang boleh dilakukan di rumah. Untuk menjadikannya lebih menyeronokkan, anda boleh mengikuti kelas yoga bersama rakan di bawah bimbingan seorang pengajar yoga. Ia juga penting untuk mengurangkan kejadian kecederaan. Sebaiknya berjumpa doktor sekiranya anda mempunyai keadaan kesihatan yang istimewa.