Kesihatan

Hati-hati, wabak bubonic merebak di sekeliling kita

Wabak bubonic juga dikenali sebagai wabak atau wabak, adalah jangkitan yang disebabkan oleh bakteria Yersinia pestis. Bakteria ini dapat disebarkan melalui perantara kutu dan hidup sebagai parasit pada haiwan yang ada di sekitar kita, seperti tikus.

Sekiranya anda menggigil dan demam mendadak, dan kelenjar getah bening membesar, dan terdapat tompok-tompok gelap pada kulit, cubalah berjumpa doktor. Kerana ia boleh menjadi tanda wabak bubonic.

Terdapat 3 jenis utama penyakit wabak atau wabak, iaitu: wabak bubonic, wabak pneumonik, dan wabak septikemia. Kelenjar getah bening bengkak adalah gejala khas jenis ini wabak bubonic. Jenis wabak pneumonik berlaku apabila jangkitan itu menyerang paru-paru, sedangkan wabak septikemia Ini berlaku apabila bakteria membiak dalam darah pesakit.

Rawatan wabak bubonic mesti dilakukan secepat mungkin. Sekiranya tidak, ia boleh menyebabkan komplikasi serius, bahkan kematian.

Penularan Yersinia Pestis kepada Manusia

Walaupun bakteria Yersinia pestis dijumpai pada haiwan, wabak bubonic dapat menular kepada manusia. Salah satu cara penularan adalah melalui gigitan kutu tikus atau kontak langsung dengan tisu atau cairan tubuh haiwan yang terkena wabak.

Tikus, anjing, tupai, marmut, kucing, rusa, arnab, unta, dan domba adalah haiwan yang bertindak sebagai perantara. Sementara itu, perantara wabak yang paling kerap adalah kutu yang biasanya terdapat pada tikus.

Bakteria yang menyebabkan wabak bubonic akan tumbuh dan berkembang di kerongkong kutu. Apabila kutu menggigit kulit binatang atau manusia dan menghisap darah dari tubuh tuan rumah, ketika itulah bakteria keluar dari tekak kutu dan memasuki kulit. Selanjutnya, bakteria akan menyerang kelenjar getah bening sehingga menyebabkan bahagian ini meradang. Dari sini, wabak bubonic boleh merebak ke organ tubuh yang lain. Sebenarnya, ia boleh sampai ke lapisan otak, walaupun ini jarang berlaku.

Ketahui Jenis-Jenis Penyakit Wabak

Setelah badan tercemar dengan bakteria, gejala wabak bubonic biasanya akan muncul dalam 1 hingga 7 hari (rata-rata 3 hari). Berikut adalah tiga jenis wabak bubonik dan simptomnya:

 • Wabak Bubonic

  Ini adalah sejenis wabak bubonic yang mempengaruhi kelenjar getah bening. Selain kelenjar getah bening yang membengkak, gejala yang menyertainya adalah demam, menggigil, keletihan, sakit otot, dan sakit kepala. Kelenjar getah bening bengkak boleh berlaku di ketiak, pangkal paha, atau kawasan lain. Pembengkakan ini mungkin disertai dengan pembentukan nanah di kelenjar getah bening yang meradang.

 • Wabak pneumonia

  Jangkitan wabak yang menyerang paru-paru. Gejala boleh merangkumi batuk, demam, dan kesukaran bernafas. Jenis ini adalah yang paling berbahaya. Sekiranya tidak dirawat dengan segera, ia boleh mengancam nyawa.

 • Wabak septikemia

  Jangkitan wabak yang berlaku di dalam darah. Gejala adalah demam, menggigil, cirit-birit, muntah, dan sakit perut. Kadang kala disertai pendarahan melalui hidung, mulut, dan dubur. Pada wabak bubonic jenis ini, jangkitan boleh merebak ke pelbagai bahagian badan, seperti kaki dan tangan, menyebabkan bintik-bintik hitam akibat kematian tisu badan di kawasan ini.

Cara Mengelakkan Wabak

Agar tidak mendapat wabak bubonic, ada beberapa cara yang boleh anda lakukan untuk menghindarinya, iaitu:

 • Basuh tangan dengan kerap

  Basuh tangan anda dengan kerap menggunakan air dan sabun sebagai usaha untuk menjaga kesihatan. Lakukan ini terutama sebelum dan sesudah memasak atau menghidangkan makanan, setelah pergi ke tandas, dan setelah bersentuhan dengan haiwan. Kaedah ini akan menjauhkan anda dari pelbagai penyakit, termasuk penyakit wabak.

 • Jauhkan dari haiwan atau manusia yang dijangkiti

  Apabila seseorang atau haiwan dijangkiti penyakit, terutamanya radang paru-paru, cubalah menjaga jarak, sekurang-kurangnya sehingga orang atau haiwan itu dirawat oleh doktor. Jarak selamat adalah satu meter dari orang atau haiwan yang dijangkiti.

 • Berhati-hati dengan haiwan yang sakit atau mati

  Anda dinasihatkan untuk mengelakkan haiwan yang sakit atau mati. Sekiranya anda harus mengatasinya, pastikan anda menggunakan topeng, sarung tangan, dan kacamata, sehingga anda tidak menangkap wabak bubonik yang mungkin ada pada haiwan tersebut.

 • Jauhkan tikus di luar rumah

  Bersihkan rumah anda dari tikus dan pastikan lantai atau barang di rumah tidak tercemar oleh tikus. Tikus adalah pembawa wabak bubonic ke dalam rumah.

 • Elakkan kutu

  Jangan biarkan rumah atau persekitaran tempat tinggal anda ada kutu. Kutu yang menggigit haiwan yang sakit atau kutu yang dapat menggigit secara langsung pada kulit anda sangat mungkin memberi anda wabak bubonic. Gunakan penghalau nyamuk untuk mengusir kutu atau sapukan penghalau nyamuk ke kulit anda agar tidak digigit serangga, termasuk kutu.

Pembawa wabak bubonic sangat mudah dijumpai di sekitar kita, termasuk haiwan yang kita jaga. Oleh itu, berhati-hati seperti yang disebutkan di atas, agar tidak terkena penyakit ini. Apabila dijangkiti wabak bubonic, rawatan dengan antibiotik sesuai dengan preskripsi doktor mesti dilakukan segera, untuk mengelakkan komplikasi berbahaya.