Kehidupan yang sihat

Bolehkah Makanan Pedas Menurunkan Berat Badan?

Bagi anda penggemar masakan pedas yang ingin menurunkan berat badan, maka anda cukup bertuah. Selain lazat, hidangan kegemaran ini dapat membantu anda mencapai berat badan ideal yang anda mahukan. Tetapi bagaimana, iya?

Bagi sesetengah orang, makanan pedas sering dijauhi kerana memberi sensasi panas pada lidah dan perut ketika dimakan. Walaupun tidak dikonsumsi secara berlebihan, hidangan ini mempunyai banyak manfaat yang sihat, mulai dari menurunkan tekanan darah, memperbaiki pencernaan, hingga menurunkan berat badan.

Sebab di Sebalik Kelebihan Makanan Pedas Membantu Anda Menurunkan Berat Badan

Walaupun belum disahkan secara perubatan, ada beberapa sebab mengapa anda harus memasukkan hidangan pedas dalam makanan anda.

Sebilangan besar sebab ini berdasarkan peranan capsaicin, yang merupakan sebatian yang kebanyakannya disimpan dalam cili atau lada sebagai sumber rasa pedas.

Berikut adalah faedah makanan pedas dan penjelasannya:

Menahan selera makan

Penyelidikan menunjukkan bahawa penggunaan capsaicin Ini dapat menurunkan pengambilan kalori semasa makan dengan membuat anda merasa kenyang lebih cepat. Ini kerana kesan dalam bentuk sensasi panas diberikan capsaicin pada saluran pencernaan.

Lain daripada itu, capsaicin Ia juga dapat menghalang isyarat kelaparan dari pencernaan ke otak, sehingga dapat membantu mengurangkan selera makan.

Mempercepat proses metabolik badan

Metabolisme adalah proses tubuh mengubah kalori dari makanan menjadi tenaga. Kenaikan suhu badan semasa pengambilan capsaicin dapat meningkatkan metabolisme badan hingga meningkat hingga 5%.

Ini bermakna makan hidangan pedas dapat membantu anda membakar lebih banyak kalori sekaligus menghalang penyimpanan lemak.

Penyelidikan juga menyatakan bahawa orang yang mengambil capsaicin dapat membakar lebih kurang 50 kalori lebih banyak tenaga setiap hari. Itulah sebabnya pengambilan makanan pedas sering dikatakan dapat menurunkan berat badan.

Membantu membakar lemak

Penyelidikan menunjukkan bahawa penggunaan capsaicin dapat mengurangkan lilitan pinggang dan menjadikan lekuk anda lebih ideal. Ini adalah kerana capsaicin dapat meningkatkan pembakaran lemak sebanyak 16%, sekaligus mencegah pengumpulan lemak di dalam badan.

Adakah selamat mengambil makanan pedas?

Pengambilan makanan pedas yang kaya dengan kandungan capsaicin, seperti lada cayenne, cabai merah, atau jalapeno,  dapat membantu menurunkan berat badan apabila dimakan dengan selamat dan dalam jumlah yang berpatutan.

Secara umum, capsaicin dianggap selamat dan tidak memberi kesan negatif selagi ia dimakan dalam jumlah yang berpatutan. Hanya saja, pada sesetengah orang, makan makanan pedas sebenarnya dapat meningkatkan selera makan.

Ini perlu diperhatikan, kerana makan hidangan pedas secara berlebihan, terutama secara berterusan, dapat memicu pelbagai gangguan pencernaan, mulai dari keradangan atau kecederaan pada saluran gastrointestinal, cirit-birit, dan bahkan barah perut.

Kesan sampingan yang tidak menyenangkan juga boleh berlaku semasa anda mengambilnya dalam bentuk suplemen. Tambahan capsaicin boleh merengsakan saluran gastrointestinal dan mencetuskan pedih ulu hati.

Bukan itu sahaja, isi capsaicin Makanan pedas dapat bertindak balas dengan ubat-ubatan tertentu, seperti aspirin. Oleh itu, anda harus berjumpa doktor sekiranya anda suka makan makanan pedas, terutamanya jika anda menjalani ubat-ubatan tertentu atau akan menjalani pembedahan.