Kehidupan yang sihat

Cara Mencuci Sayuran dan Buah dengan Betul untuk Menghindari Pelbagai Penyakit

Mencuci sayur dan buah adalah penting untuk menjaga kebersihan makanan sebelum dimakan. Sekiranya tidak dicuci, disimpan atau diproses dengan betul, buah-buahan dan sayur-sayuran boleh menjadi tercemarbakteria, virus, atau parasit yang boleh menyebabkan penyakit.

Buah-buahan dan sayur-sayuran adalah makanan sihat yang kaya dengan serat, antioksidan, dan nutrien penting lain, termasuk karbohidrat, vitamin, dan mineral.

Namun, jika tidak dicuci dan diproses dengan baik, makanan sihat ini dapat dicemari bakteria dan menjadi sumber penyakit dan bahkan membuat anda mengalami keracunan makanan.

Keadaan ini boleh berlaku pada sesiapa sahaja, tetapi umumnya lebih sering terjadi pada wanita hamil, orang tua, bayi dan anak-anak, dan orang yang mempunyai sistem imun yang lemah, seperti orang dengan HIV, barah, atau kekurangan zat makanan.

Orang yang mengalami keracunan makanan biasanya akan mengalami pelbagai gejala, seperti mual, cirit-birit, muntah, sakit perut, kelemahan, dan demam. Gejala ini dapat muncul dalam beberapa jam setelah orang itu memakan buah atau sayur yang tidak dicuci dengan betul.

Proses Penyebaran Kuman ke Buah dan Sayuran

Pelbagai mikroorganisma penyebab penyakit, seperti bakteria, virus, dan parasit, boleh mencemari buah dan sayur dari pelbagai sumber, termasuk:

  • Air yang digunakan untuk pengairan di kebun atau sawah
  • Baja organik atau baja
  • Kotoran haiwan atau tanah
  • proses pembungkusan buah dan sayur yang tidak sihat

Kuman yang mencemarkan buah dan sayur-sayuran juga boleh berasal dari tangan yang kotor atau tidak dicuci, misalnya apabila seseorang tidak mencuci tangan dan kemudian menyentuh buah dan sayur-sayuran.

Selain itu, penggunaan peralatan dapur yang kotor, seperti pisau, papan pemotong, dan kuali, atau peralatan dapur yang digunakan bersama untuk memproses daging mentah atau makanan laut juga dapat menyebarkan kuman ke buah-buahan dan sayur-sayuran.

Ingat 4P Sebelum Pengambilan Buah dan Sayuran

Bukan hanya cara mencuci sayur dan buah yang mesti dipertimbangkan dengan betul, anda juga harus berhati-hati dalam memilih, menyimpan, dan memproses sayur dan buah sebelum makan.

Lakukan 4P di bawah supaya anda mengelakkan keracunan makanan semasa makan buah-buahan dan sayur-sayuran. Langkah 4P yang dimaksudkan meliputi:

1. Pemilihan buah-buahan dan sayur-sayuran

Berhati-hatilah semasa memilih buah-buahan dan sayur-sayuran di pasar atau pasar raya. Jangan memilih produk yang kelihatan seperti mula merosakkan atau membusuk.

Semasa membeli buah dan sayur yang telah dipotong dan dibungkus dengan plastik kedap udara, pilihlah yang diletakkan di rak penyejuk. Jangan lupa untuk memeriksa tarikh luput.

Simpan juga buah-buahan dan sayur-sayuran dalam plastik atau di kawasan peti sejuk dari daging mentah atau makanan laut.

2. Mencuci sayur dan buah

Apabila anda sampai di rumah, basuh buah-buahan dan sayur-sayuran di bawah air mengalir atau air suam sehingga bersih sepenuhnya untuk menghilangkan kotoran dan kuman pada buah dan sayur-sayuran. Ingat, jangan mencuci sayur dan buah menggunakan sabun atau pencuci.

Selepas mencuci, keringkan dengan tuala atau tisu bersih. Buah-buahan dan sayur-sayuran siap dimakan atau diproses. Selepas mencuci, anda juga boleh mengupas kulit sayur dan buah untuk menghilangkan bakteria.

3. Penyimpanan mesti berada di tempat yang sejuk

Sekiranya anda berhasrat menyimpan buah-buahan dan sayur-sayuran setelah mencuci, letakkan di dalam bekas bersih dan simpan di dalam peti sejuk. Menyimpan buah-buahan dan sayur-sayuran di dalam peti sejuk dapat menjadikannya segar ketika dimakan kemudian.

4. Proses dengan betul

Faktor penting semasa memproses buah dan sayur adalah kebersihan tangan. Oleh itu, jangan lupa mencuci tangan dengan bersih sebelum dan selepas memproses buah-buahan dan sayur-sayuran.

Elakkan menggunakan peralatan dapur yang sama semasa memproses daging mentah atau makanan laut dengan sayur-sayuran dan buah untuk mengelakkan pencemaran.

Selain melakukan 4P, ada perkara penting lain yang mesti anda perhatikan, iaitu selalu menjaga kebersihan dapur agar makanan bebas dari kuman. Jangan lupa membersihkan peti sejuk dengan kerap.

Mencuci sayur dan buah adalah penting untuk mengelakkan anda daripada keracunan makanan. Tetapi, jika anda mengalami cirit-birit, sakit perut, loya, muntah, atau demam setelah makan sayur-sayuran dan buah-buahan yang dicuci, segera berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan yang betul.