Keluarga

Adakah selamat mengambil MSG semasa mengandung?

Monosodium glutamat (MSG) biasanya digunakan sebagai perasa dalam memasak. Namun, terlalu banyak makanan yang mengandungi MSG dipercayai memberi kesan negatif kepada kesihatan, termasuk wanita hamil. Oleh itu, adakah MSG sebenarnya selamat untuk diambil oleh ibu hamil?

MSG mempunyai bentuk yang menyerupai garam atau gula tepung dan terkandung dalam rempah memasak vetsin atau micin. Bahan ini terbuat dari sodium (sodium) yang terdapat dalam garam dan asam amino glutamat dan boleh didapati di hampir semua makanan berprotein tinggi.

Glutamat sering disebut sebagai umami atau rasa kelima dalam lidah manusia, setelah manis, masin, pahit, dan masam. Walaupun rasa umami sering diperoleh dari MSG, ia juga terdapat secara semula jadi dalam makanan tertentu, seperti keju parmesan, tomato, ekstrak kedelai, dan rumput laut.

Berhati-hatilah dengan Aduan Kerana Penggunaan MSG

Sebagai perasa makanan, MSG dikategorikan sebagai GRAS atau 'umumnya dikenali sebagai selamat' oleh A.S. Pentadbiran Makanan & Dadah (FDA).

Walaupun tahap MSG tertentu dianggap selamat, pengambilan MSG dalam jumlah besar boleh menyebabkan masalah kesihatan bagi sesetengah orang, dan wanita hamil juga mungkin terjadi.

Pada sesetengah orang, pengambilan MSG boleh menyebabkan beberapa aduan, seperti:

  • Sakit kepala
  • Peluh berlebihan atau peluh sejuk
  • Muka kelihatan merah dan terasa kaku
  • Sakit dada
  • Lemah
  • Pening dan muntah
  • Jantung berdegup kencang
  • Kesemutan dan kebas

Aduan yang timbul biasanya sangat ringan dan tidak memerlukan rawatan khas. Di samping itu, reaksi alahan terhadap MSG juga sangat jarang berlaku.

Walau bagaimanapun, penyelidikan lebih lanjut diperlukan mengenai hubungan antara MSG dan aduan ini. Oleh itu, jika wanita hamil sebelumnya mengonsumsi MSG tanpa mengalami aduan di atas, kemungkinan aduan ini tidak akan muncul semasa kehamilan.

Walau bagaimanapun, jika sebelum kehamilan terdapat aduan setelah memakan MSG, wanita hamil harus mengelakkan MSG ketika hamil.

Pengambilan MSG Semasa Kehamilan

Memilih makanan yang sihat semasa mengandung adalah sangat penting. Makanan yang biasanya selamat untuk dimakan, dalam tahap tertentu boleh membahayakan kehamilan dan janin. Walau bagaimanapun, MSG dianggap selamat untuk wanita hamil dan tidak membahayakan janin, asalkan tidak dikonsumsi secara berlebihan.

Untuk menjaga keadaan kehamilan dan mengelakkan risiko masalah kesihatan akibat pengambilan MSG, wanita hamil harus mengurangkan atau mengelakkan pengambilan makanan atau minuman yang mengandung MSG semasa kehamilan.

Terdapat beberapa perkara yang perlu diberi perhatian oleh wanita hamil semasa makan makanan yang mengandungi MSG:

Kandungan natrium dalam MSG

Secara amnya, makanan yang mengandungi MSG juga mempunyai kandungan sodium yang tinggi. Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) menggesa setiap orang, termasuk wanita hamil, untuk membatasi pengambilan natrium atau natrium, yang tidak melebihi 2,000 mg sehari.

Pengambilan natrium yang berlebihan semasa mengandung boleh meningkatkan penumpukan cecair badan dan tekanan darah.

Kenali MSG dalam produk makanan bungkusan

Sebelum wanita hamil membeli dan mengambil makanan yang dibungkus, perhatikan kandungan MSG yang terdapat di dalamnya. Beberapa produk yang dibungkus juga mengandungi bahan lain yang boleh mengandungi MSG, seperti protein soya terhidrolisis, asid glutamat,ekstrak yis, natrium kaseinat, dan yis autolisis.

Adakah anda pernah mengalami reaksi alahan terhadap MSG?

Perkara lain yang harus diperhatikan adalah mengelakkan pengambilan makanan yang mengandungi MSG, jika wanita hamil sebelumnya mengalami reaksi alergi setelah memakannya.

Walaupun cukup selamat, penggunaan MSG semasa kehamilan haruslah terhad, ya. Untuk lebih selamat, wanita hamil disarankan menjalani diet yang sihat dengan memakan makanan berkhasiat seimbang, seperti sayur-sayuran dan buah-buahan dan pelbagai hidangan yang tidak banyak mengandung garam, gula, dan lemak tepu.

Sekiranya wanita hamil mempunyai keadaan kesihatan yang istimewa, seperti tekanan darah tinggi, wanita hamil harus berjumpa doktor sebelum memakan makanan yang mengandungi MSG.