Kehidupan yang sihat

Dapatkan Fakta Sarapan Oat Menarik Di Sini

Kini semakin ramai yang berminat menjadikan oat sebagai sebahagian daripada menu sarapan biasa mereka. Ini bukan tanpa sebab. Sarapan gandum setiap hari mempunyai pelbagai manfaat kesihatan, dari memberi tenaga untuk aktiviti sepanjang hari, hingga mencegah kadar kolesterol meningkat.

Oat sarapan sangat sesuai untuk mereka yang tidak mempunyai banyak masa untuk menyiapkan sarapan. Sebabnya, gandum sangat mudah diproses, diisi, dan kaya dengan nutrien. Jadi, sarapan yang sihat tidak semestinya menyusahkan, bukan?

Fakta Menarik Tentang Oat Sarapan

Oat adalah biji gandum kering yang dapat diproses menjadi makanan dalam bentuk oatmeal. Oat mengandungi banyak nutrien yang diperlukan oleh tubuh, seperti karbohidrat, lemak sihat, protein, serat, vitamin B1, B2, B3, B6, B9, magnesium, fosforus, kalium, kalsium, dan zat besi.

Berikut adalah fakta menarik mengenai oat sarapan yang perlu anda ketahui:

1. Memberi lebih banyak tenaga

Kandungan serat larut dalam oat dapat memperlambat penyerapan gula dari makanan. Ini menjadikan pengambilan tenaga anda lebih stabil dalam jangka masa yang lebih lama, jadi anda akan berasa bertenaga sepanjang hari.

2. Menjadikan anda kenyang lebih lama

Oat sarapan juga boleh membuatkan perut anda terasa kenyang lebih lama. Karbohidrat kompleks yang terkandung dalam oat dicerna lebih perlahan oleh badan, jadi anda tidak cepat merasa lapar dan mengelakkan keinginan untuk snek atau makan berlebihan.

3. Saluran pencernaan yang sihat

Semasa sarapan, disarankan agar anda makan oat berserat tinggi. Kandungan serat larut dan serat tidak larut dalam gandum berguna untuk menjaga saluran pencernaan yang sihat, membantu pergerakan usus, dan mencegah sembelit.

Bukan hanya itu, sarapan oat biasa juga dipercayai dapat mengurangkan risiko barah usus besar, walaupun ini masih perlu diselidiki lebih lanjut.

4. Menurunkan kadar kolesterol

Makan gandum untuk sarapan pagi dapat mengurangkan kadar kolesterol jahat dalam darah. Ini kerana serat larut dalam gandum mampu mengikat kolesterol jahat dalam usus, kemudian dikeluarkan dari badan melalui tinja. Selain itu, oat juga dapat mengurangkan penyerapan kolesterol jahat dalam hempedu.

5. Mengekalkan kadar gula dalam darah

Fakta lain dari pengambilan gandum setiap pagi adalah bahawa kebiasaan ini dapat menjaga kadar gula darah normal. Oat mengandungi serat yang dapat menghalang penyerapan gula sambil menjaga tahap gula dalam darah stabil. Sekiranya diminum secara berkala, oat juga dapat mengurangi risiko anda terkena diabetes jenis 2.

Selain praktikal dan mengenyangkan, sarapan gandum memberikan banyak manfaat kesihatan. Malangnya, masih banyak orang yang enggan memilih oat untuk sarapan pagi, kerana rasanya hambar. Untuk menjadikannya lebih enak, anda boleh memasukkan buah, madu, sayur-sayuran, atau ayam yang telah dihiris ke dalam oatmeal mengikut citarasa, sehingga menjadi hidangan sarapan berkhasiat yang enak.