Kehidupan yang sihat

Kelebihan Menulis Buku Harian yang Anda Tidak Perlu Lupa

Adakah anda masih sering menulis buku harian? Dengan menulis, anda dapat mencurahkan semua keluhan dan perasaan yang sukar diluahkan. Bukan hanya itu, menulis buku harian juga dapat memberikan banyak manfaat kesihatan. kamu tahu.

Tidak semua orang dapat berkongsi masalah atau perasaan mereka dengan orang lain dengan selesa, sehingga banyak orang memilih untuk menyimpan masalah ini dalam fikiran mereka sendiri. Sebenarnya, tabiat ini boleh membuat anda merasa lebih terbeban malah menimbulkan rasa kesunyian.

Untuk mengelakkan perkara ini, cuba masukkan semua yang anda ingin katakan dan semua yang anda rasakan dalam buku harian.

Apa sahaja yang boleh anda tulis dalam buku harian, dari rutin harian, perasaan tentang sesuatu yang telah lama terkubur, ke senarai keinginan atau perkara apa yang ingin anda lakukan pada masa akan datang (senarai baldi).

Pelbagai Kebaikan Menulis Diari

Diari biasanya ditulis menggunakan ayat ekspresif. Penulisan ekspresif, iaitu penulisan yang berkaitan dengan pemikiran dan perasaan yang timbul dari pengalaman hidup. Cara penulisan ini sangat percuma, tanpa mengira bentuk penulisan seperti ejaan, tatabahasa, dan peraturan penulisan lain.

Bukan hanya itu, menyimpan buku harian juga dipercayai dapat memberikan beberapa manfaat kesihatan, termasuk:

1. Meredakan tekanan

Apabila anda mempunyai banyak masalah sehingga anda tertekan dan cemas, cuba tuliskan semua kerisauan anda dalam buku harian.

Melakukan aktiviti ini secara berkala akan menjadikan minda anda lebih santai dan mengurangkan beban pemikiran yang tersekat di hati anda. Dengan cara itu, mood anda secara beransur-ansur akan menjadi lebih baik.

Menulis perasaan dalam buku harian juga bagus untuk memperbaiki keadaan mental bagi orang yang mengalami gangguan mental, seperti kemurungan, bipolar, gangguan kecemasan, gangguan makan, hingga skizofrenia.

2. Menjadikan tidur lebih nyenyak

Kegelisahan dan kegelisahan yang anda rasakan boleh mengganggu tidur anda. sekarang, anda dapat meluahkan perasaan ini dalam buku harian sebelum tidur untuk mengurangkan kegelisahan yang anda rasakan dan membuat anda tidur lebih nyenyak.

Semasa menulis buku harian, cubalah memusatkan perhatian kepada perkara positif yang anda rasakan, misalnya, mengenai perkara yang anda syukuri dalam hidup anda.

Menurut sebuah kajian, menulis perkara positif dapat membuat anda merasa lebih tenang dan damai, sehingga badan menjadi lebih santai. Dengan cara itu, tidur anda akan lebih berkualiti.

3. Kenali diri anda

Adakah anda merasakan bahawa hidup anda monoton dan tidak berminat dengan aktiviti tanpa mengetahui alasannya?

Ini mungkin kerana anda tidak mengenali diri anda sepenuhnya. Supaya anda dapat mengenali diri anda dengan lebih baik, cubalah menyimpan buku harian.

Dengan menulis secara berkala, anda akan mengetahui lebih banyak perkara yang anda suka, bersyukur, dan impian atau matlamat yang ingin anda capai. Oleh itu, anda akan menjadi lebih akrab dengan watak anda dan lebih yakin dalam menentukan apa yang ingin anda capai dalam hidup.

4. Selesaikan masalah dengan baik

Kehidupan manusia tidak dapat dipisahkan dari masalah dan ujian, sama ada mengenai pekerjaan, keluarga, atau percintaan. Setiap orang mempunyai cara masing-masing untuk menyelesaikan setiap masalah. Ada orang yang dapat menanganinya dengan baik, tetapi ada juga yang lebih tenggelam dalam masalah itu.

Untuk membantu anda mengatasi masalah dengan baik, anda boleh memasukkan semuanya ke dalam buku harian. Menyimpan jurnal secara berkala akan memudahkan anda mengenal pasti pencetus dan penyebab masalah, dan belajar bagaimana menghadapinya dengan lebih baik.

Aktiviti ini juga akan memberi anda peluang untuk berfikir dengan lebih positif dan menjauhkan diri dari pemikiran negatif. Oleh itu, anda dapat mencari jalan keluar dari masalah dengan baik.

Agar anda dapat merasakan manfaat menulis buku harian secara maksimum, anda disarankan untuk menulis dengan jujur ​​dan tenang sambil memikirkan setiap masalah yang anda hadapi secara positif.

Selain itu, jangan lupa untuk selalu menjalani gaya hidup yang sihat, seperti makan makanan berkhasiat, berolahraga secara teratur, cukup istirahat, dan mengelakkan merokok atau minum minuman beralkohol. iya.

Sekiranya aduan atau pemikiran yang anda rasa tidak bertambah baik atau diselesaikan setelah kerap menulis buku harian, anda boleh berjumpa dengan pakar psikiatri atau psikologi untuk mendapatkan bantuan atau menjalani sesi kaunseling.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found