Kehidupan yang sihat

Payudara kendur Selepas Menyusui, Ini Salah

Sebab payudara kendur selalunya adalah alasan wanita tidak mahu menyusu. Sebenarnya, penyusuan bukan satu-satunya faktor yang boleh mempengaruhi ini.

Secara semula jadi, tubuh wanita mempunyai keupayaan untuk mengeluarkan susu yang dapat memenuhi keperluan bayi. Jumlah susu juga dapat disesuaikan dengan keperluan bayi, termasuk ketika kita mempunyai anak kembar atau menyusu semasa hamil. Semakin kerap anda disusui, semakin banyak bekalan susu ke payudara. Dengan kata lain, bekalan susu akan disesuaikan dengan keperluan bayi.

Kesan Kulit dan Tisu Payudara

Dari kehamilan hingga menyusu, ukuran dan bentuk payudara wanita boleh berubah. Selepas akhir penyusuan, beberapa wanita masih mempunyai payudara besar, tetapi ada yang mengalami payudara kendur. Ini kerana aliran susu semasa menyusu dapat meregangkan kulit dan tisu payudara. Apabila penyusuan susu ibu selesai dan tisu payudara tidak lagi menghasilkan atau mengalirkan susu, beberapa wanita mengalami penyusutan payudara dan terasa kendur.

Sebenarnya, selain menyusu, banyak faktor boleh mempengaruhi payudara yang kendur. Contohnya, ukuran indeks jisim badan, usia, merokok, jumlah kehamilan yang dialami, dan ukuran payudara yang besar sebelum kehamilan. Ia juga dipengaruhi oleh faktor genetik.

Sekiranya selama ini, bra dianggap mencegah payudara kendur. Sebenarnya, kajian yang dilakukan selama lebih dari 15 tahun menunjukkan bahawa sebaliknya adalah benar. Otot payudara pada wanita yang selalu memakai coli sebenarnya lebih lemah, ia dapat dilihat dari pengukuran puting dari bahu bawah.

Para penyelidik mengatakan, mungkin kerana otot payudara tidak berfungsi dengan optimum apabila disokong oleh coli. Walau bagaimanapun, para penyelidik menekankan bahawa kesan ini tidak sepenuhnya disebabkan oleh coli kerana terdapat beberapa faktor lain yang secara semula jadi akan mengubah bentuk dan ketegasan payudara seperti perubahan usia dan hormon.

Apa yang penting untuk diketahui, payudara kendur sebenarnya akan tetap berlaku, walaupun seorang wanita sedang menyusui atau tidak. Terdapat juga beberapa petua mudah untuk menegangkan payudara yang kendur.

Mencegah Payudara kendur

Setakat ini, pembedahan pembesaran payudara telah diketahui oleh orang ramai. Tetapi sebenarnya, operasi yang dilakukan untuk mengangkat payudara yang kendur tidak kurang banyak dan meningkat setiap tahun berbanding prosedur pembesaran payudara. Pembedahan kosmetik ini disebut mastopexy, yang dapat memperbaiki payudara yang kendur dan juga mengubah posisi puting dan areola pada payudara.

Namun, jangan terburu-buru memilih pembedahan. Terdapat beberapa cara mudah yang boleh anda lakukan untuk mengelakkan payudara kendur:

 • Lakukan sukan yang menyokong otot payudara

  Sebagai contoh tolak naik, papan sisi, atau mengangkat berat. Selain bagus untuk mengencangkan otot payudara, latihan ini juga bagus untuk menguatkan otot punggung dan bahu, dan membantu menstabilkan berat badan.

 • Bersihkan payudara dengan tekun

  Lap peluh dan kotoran di sekitar payudara dengan air suam atau tuala. Sebaiknya gunakan sabun ringan agar minyak semula jadi kulit tidak hilang.

 • Mengekalkan berat badan yang ideal

  Tidak perlu menjalani diet yang melampau atau mengelakkan kenaikan berat badan yang berlebihan. Menambah atau menurunkan berat badan memberi tekanan pada kulit dan boleh mencetuskan kerosakan sel, mengakibatkan payudara kendur.

 • Tingkatkan pengambilan sayur-sayuran dan buah-buahan segar

  Kedua-dua ramuan tersebut mengandungi vitamin dan mineral yang akan menjaga kesihatan tisu payudara. Ambil 4 hidangan buah dan 5 hidangan sayur setiap hari.

 • Lmenanggalkan coli biasa

  Sesekali, anda boleh menanggalkan coli ketika bersantai di rumah.

 • Elakkan merokok

  Nikotin dalam rokok dapat menyekat saluran darah daripada mendapat oksigen dan nutrien yang mencukupi. Selain itu, bahan lain dalam rokok boleh mempengaruhi kolagen dan elastin pada payudara.

Payudara kendur bukan hanya disebabkan oleh proses penyusuan, banyak faktor boleh mempengaruhinya. Ikuti langkah di atas untuk mengurangkan peluang. Anda juga boleh berjumpa dengan pakar bedah plastik untuk menentukan pembedahan selanjutnya yang dapat membantu memperbaiki keadaan payudara. Pastikan untuk menimbang risiko serta faedahnya.