Kehidupan yang sihat

Atasi Peluh yang Menyebabkan Bau Badan dengan Deodoran

Penggunaan deodoran adalah bahagian penting untuk mengelakkan bau badan. Walau bagaimanapun, kadang-kadang memilih deodoran yang betul tidaklah mudah. Sekiranya anda memilih yang salah, dan bukannya masalah bau badan dapat diselesaikan, kulit ketiak boleh NSmerengsa secara semula jadi.

Pelbagai perkara seperti aktiviti sukan, aktiviti di bawah terik matahari atau bilik dengan udara panas dan lembap dapat memudahkan badan berpeluh. Apabila badan berpeluh, risiko mengalami bau badan kadang-kadang tidak dapat dielakkan.

Punca Bau Badan

Ketiak adalah salah satu bahagian badan yang mudah berpeluh. Di bahagian badan ini, terdapat kelenjar apokrin, iaitu kelenjar yang mengeluarkan peluh. Sebenarnya peluh yang dihasilkan tidak berbau, tetapi boleh menyebabkan bau apabila dicampurkan dengan bakteria yang terdapat di permukaan kulit.

Terdapat beberapa faktor yang boleh mempengaruhi timbulnya bau badan, termasuk:

  • Kkekurangan kebersihan diri

Sebab itu, salah satu cara untuk mengelakkan bau badan adalah menjaga kebersihan diri, terutama di kawasan ketiak. Boleh dilakukan dengan mandi dua kali sehari dan menggosok kawasan ketiak menggunakan sabun antibakteria, untuk mengelakkan pembiakan bakteria bau badan.

  • Memakai pakaian yang basah dengan peluh

Untuk mengatasinya, disarankan agar anda selalu menggunakan pakaian yang bersih, dan segera menukar pakaian ketika anda berpeluh.

  • Pengumpulan bakteria dan peluh pada rambut ketiak

Mencukur rambut ketiak dengan kerap dapat membantu mengurangkan jumlah bakteria dan peluh yang terperangkap di helai rambut ketiak.

Di samping itu, untuk mengelakkan bau badan, anda boleh menggunakan deodoran selepas setiap mandi untuk mengelakkan bau badan atau bau ketiak.

Pilih Deodoran dengan berhati-hati

Deodoran boleh menjadi senjata ampuh untuk mencegah bau badan. Walau bagaimanapun, adalah idea yang baik untuk memperhatikan ini semasa memilih deodoran:

  • Mengandung trietilcitratee

Kandungan tri ethylcitrate dianggap selamat dan berguna apabila digunakan dalam deodoran. Kandungan tri etilictrate Deodoran dapat menguatkan kesan anti-bakteria yang dapat mencegah percambahan bakteria yang menyebabkan bau badan.

  • Elakkan kandungan aluminium dan alkohol

Banyak produk deodoran termasuk aluminium sebagai bahan aktif yang akan menyumbat kelenjar peluh di ketiak. Aluminium memang dapat mengurangkan risiko bau badan, tetapi bahan ini dapat merengsakan kulit ketiak, terutama pada kulit sensitif. Selain itu, kerengsaan kulit ketiak juga boleh disebabkan oleh kandungan alkohol dalam produk deodoran.

  • Elakkan paraben

Parabens adalah pengawet kosmetik yang banyak digunakan, tetapi boleh menyebabkan kerengsaan pada beberapa orang, terutama jika terdapat luka di ketiak. Apa yang juga perlu diperhatikan, penggunaan deodoran yang mengandung paraben dilaporkan dapat memicu barah payudara. Walaupun ini masih memerlukan kajian lebih lanjut.

Menggunakan deodoran boleh menjadi kaedah yang berkesan untuk mencegah bau badan. Sekiranya penggunaan deodoran tidak dapat menghilangkan masalah bau badan, jangan ragu untuk berjumpa doktor. Doktor akan mencari punca bau badan yang anda alami dan penyelesaian yang tepat, supaya bau badan tidak lagi menjadi masalah bagi anda.