Kesihatan

Memahami Peranan Doktor Geriatrik untuk Membantu Kesihatan Warga Emas

Seiring usia anda, kesihatan fizikal dan mental anda akan merosot. Ini menyebabkan warga tua (orang tua), iaitu orang yang berumur lebih dari 60 tahun, lebih mudah diserang penyakit. Sekiranya anda menghidap penyakit, orang tua disarankan untuk berjumpa doktor geriatrik.

Doktor geriatrik adalah pakar yang merawat pelbagai aduan kesihatan yang dialami oleh orang tua. Doktor geriatrik ditugaskan untuk membantu orang tua menjaga kesihatan mereka, untuk mengurangkan risiko terkena penyakit penuaan. Doktor geriatrik juga bertanggungjawab menangani pelbagai masalah kesihatan yang dialami oleh orang tua, baik kesihatan fizikal dan mental.

Pelbagai Keadaan Dirawat oleh Doktor Geriatrik

Keadaan pada orang tua yang dirawat oleh doktor geriatrik termasuk:

1. Penyakit yang berkaitan dengan penurunan fungsi badan

Terdapat pelbagai jenis penyakit yang sering terjadi pada orang tua, mulai dari radang tulang dan sendi atau osteoartritis, penyakit jantung, barah, penyakit pikun (seperti demensia dan penyakit Alzheimer), kehilangan tulang atau osteoporosis, tekanan darah tinggi, diabetes, hingga strok.

2. Berkurangnya kemampuan bergerak (imobilisasi)

Penurunan kemampuan bergerak atau tidak bergerak, serta sarcopenia, menjadikan orang tua memerlukan peranan sebagai doktor geriatrik untuk meningkatkan kualiti hidup mereka. Doktor geriatrik akan membantu pesakit tua untuk dapat berdiri, berjalan, menggerakkan badan mereka, dan melakukan aktiviti dengan cara yang selamat.

3. Gangguan kognitif

Kerosakan kognitif pada orang tua kadang-kadang tidak dapat dielakkan. Kerosakan kognitif ini boleh disebabkan oleh penyakit, kesan sampingan ubat-ubatan, atau gangguan hormon dan metabolik.

4. Kesan sampingan pengambilan ubat tertentu

Doktor geriatrik ditugaskan untuk mengenali kesan sampingan dan interaksi ubat yang dimakan oleh orang tua. Ini kerana dengan bertambahnya usia, fungsi tubuh dan metabolisme cenderung menurun, sehingga orang tua dapat lebih peka terhadap kesan ubat-ubatan.

Ubat atau Rawatan yang Boleh Dilakukan oleh Doktor Geriatrik

Sebelum menentukan rawatan atau rawatan untuk pesakit tua, doktor geriatrik secara amnya akan menilai keadaan kesihatan pesakit terlebih dahulu. Dari hasil penilaian ini, doktor geriatrik akan bekerjasama dengan pasukan perubatan lain untuk menentukan rawatan atau perawatan yang tepat, agar kualiti hidup pesakit tua lebih baik.

Pasukan perubatan yang biasanya terlibat dalam perawatan atau rawatan orang tua adalah pakar pemulihan perubatan, pakar pemakanan, ahli fisioterapi, ahli terapi pertuturan, psikiatri, psikologi, dan jururawat.

Rawatan atau rawatan yang biasanya diberikan oleh doktor geriatrik dengan pasukan perubatan adalah:

Terapi fizikal atau fisioterapi

Doktor geriatrik akan mengesyorkan pesakit tua menjalani fisioterapi untuk memperbaiki dan mengekalkan kemampuan fleksibiliti, keseimbangan, dan pergerakan. Fisioterapi biasanya diberikan kepada pesakit tua yang menderita arthritis, strok, osteoporosis, penyakit Parkinson, demensia, dan penyakit Alzheimer.

Psikoterapi

Dengan kerjasama psikiatri dan psikologi, doktor geriatrik akan berusaha untuk meningkatkan kesihatan mental pesakit tua. Ini kerana penurunan kesihatan, fungsi tubuh yang terhad, dan tekanan dapat mengurangkan kesihatan mental orang tua.

Pentadbiran dadah

Keadaan perubatan tertentu boleh menyebabkan orang tua mengambil sejumlah besar ubat. Untuk meminimumkan kesan sampingan penggunaan terlalu banyak ubat, doktor geriatrik dapat menilai semula ubat yang dimakan oleh orang tua, dan juga mengetahui ubat mana yang perlu diambil dan tidak.

Bilakah Melawat Doktor Geriatrik?

Walaupun tidak ada standard usia, orang yang berumur 60 tahun ke atas dinasihatkan untuk berjumpa dengan pakar geriatrik sekiranya:

  • Mempunyai keadaan perubatan tertentu, seperti arthritis, penyakit jantung, asma, bronkitis, penyakit Alzheimer, osteoporosis, diabetes, radang paru-paru, kecederaan, atau kegemukan.
  • Mempunyai keadaan fizikal yang lemah atau mengalami penurunan fungsi badan.
  • Mengambil beberapa jenis ubat.
  • Mengalami masalah pemakanan, termasuk penurunan berat badan tanpa sebab yang jelas.
  • Mengalami kesukaran dalam menjalankan aktiviti harian.
  • Memerlukan pemulihan kesihatan jangka panjang.

Apa yang perlu disediakan sebelum berjumpa doktor geriatrik?

Sebelum berjumpa doktor geriatrik, anda mesti menyediakan surat rujukan doktor terlebih dahulu supaya doktor geriatrik mengetahui rawatan atau rawatan apa yang perlu diberikan.

Surat rujukan biasanya merangkumi riwayat perubatan pesakit yang terperinci dan terapi yang diperlukan untuk mengekalkan atau meningkatkan kualiti hidup pesakit.

Menjalani usia tua, anda digalakkan untuk selalu menggunakan gaya hidup yang sihat, untuk meminimumkan risiko terkena pelbagai penyakit. Gaya hidup sihat yang disarankan untuk orang tua adalah menjaga berat badan, makan makanan mengikut cadangan doktor, dan melakukan senaman ringan secara teratur untuk menjaga tubuh tetap bugar.