Kesihatan

Petua untuk Mempercepat Pemulihan Tubuh Warga Emas Ketika Jatuh Sakit

Pada orang tua (warga tua), keadaan badan yang mula lemah boleh menyebabkan masa pemulihan dari penyakit bertahan lebih lama. Sekiranya anda merawat orang tua yang sakit, tidak perlu risau. Ada perkara yang boleh anda lakukan untuk mempercepat pemulihan.

Apabila orang tua sakit atau dalam proses pemulihan, pemecahan protein dan lemak di badan tua meningkat. Sebaliknya, proses pembentukan protein menurun dan lemak tidak dapat menumpuk lagi kerana selera makan cenderung menurun.

Ini dapat menyebabkan penurunan respons terhadap rawatan, tinggal di rumah sakit yang berpanjangan, dan peningkatan risiko komplikasi dan bahkan kematian. Inilah sebabnya mengapa penting untuk mengetahui bagaimana mempercepat pemulihan ketika orang tua jatuh sakit.

Cara Mempercepat Pemulihan Tubuh Warga Tua Ketika Jatuh Sakit

Berikut adalah beberapa cara yang boleh dilakukan untuk mempercepat proses pemulihan badan warga tua ketika mereka jatuh sakit:

1. Pastikan dia makan dengan kerap

Apabila anda sakit, selera orang tua cenderung menurun. Di samping itu, rata-rata orang tua mengalami penurunan rasa yang menyebabkan rasa makanan menjadi hambar dan masalah dengan gigi yang menyukarkan mereka untuk mengunyah.

Untuk mempercepat pemulihan orang tua ketika sakit, pastikan dia makan secara teratur setiap hari. Jadualkan waktu makan, misalnya, sarapan antara pukul 7:00 dan 8:00, makan tengah hari antara 12:00 dan 13:00, dan makan malam antara jam 18:00 dan 19:00.

2. Perhatikan jumlah kalori dan nutrien dalam makanan

Jumlah pengambilan kalori setiap hari pada orang tua yang sedang pulih adalah penting untuk diperhatikan. Sekiranya kalori yang dikonsumsi terlalu sedikit, proses penyembuhan akan menjadi lebih lambat dan orang tua tidak akan mempunyai tenaga untuk melakukan aktiviti, termasuk menjalani terapi.

Menurut pakar, jumlah kalori yang mesti diambil oleh orang tua dalam tempoh pemulihan ketika sakit adalah sebanyak 35 kalori per kg berat badan. Sebagai contoh, jika orang tua mempunyai berat 60 kg, itu bermaksud keperluan kalori harian adalah 2,100 kcal.

Di samping itu, pastikan orang tua juga makan pelbagai makanan sihat yang kaya dengan vitamin dan mineral, seperti buah-buahan, sayur-sayuran, biji-bijian, kacang-kacangan, dan ikan.

3. Pastikan dia minum susu secara berkala

Proses pemulihan ketika sakit pada orang tua dapat lebih cepat jika dia juga kerap minum susu, tentu susu yang kaya dengan nutrien.

Pastikan susu mengandungi beta-hidroksi-beta-metilbutyrate (HMB). sebatian yang terhasil daripada pemecahan leukin asid amino. Sebatian ini terbukti dapat mengurangkan pemecahan protein dan meningkatkan pembentukan protein dalam badan untuk mencegah kehilangan jisim otot.

Selain mengandung HMB, juga disarankan untuk memilih susu yang mengandung nutrien penting lainnya, seperti protein hewani atau sayuran, vitamin D, kalsium, omega 3, dan omega 6, untuk meningkatkan daya tahan dan mempercepat penyembuhan orang tua.

4. Pastikan keperluan cecair sentiasa dipenuhi

Pemenuhan keperluan cecair dapat mempercepat proses pemulihan orang tua ketika mereka sakit. Sekiranya perlu, tanyakan kepada doktor berapa banyak cecair yang diperlukan oleh orang tua setiap hari. Selain air atau susu, buah-buahan yang mengandung banyak air, seperti tembikai, strawberi, atau jeruk, juga dapat diberikan untuk mencegah orang tua mengalami dehidrasi.

5. Pastikan dia mendapat rehat yang cukup

Agar proses pemulihan dari penyakit menjadi lebih cepat, pastikan orang tua mendapat rehat yang cukup setiap hari. Selain itu, berehat secukupnya juga dapat mengelakkan orang tua dari tekanan. Warga emas yang berumur 65 tahun ke atas dinasihatkan untuk tidur selama 7-8 jam setiap malam.

Langkah-langkah di atas perlu dilakukan dengan bersungguh-sungguh, jadi kadang-kadang sukar bagi orang tua yang sakit untuk melakukannya sendiri. Oleh itu, peranan keluarga dalam tempoh pemulihan orang tua sememangnya sangat besar. Sebagai keluarganya, anda akan menjadi penjadual bagi orang tua, dan juga pengatur pengambilan nutrisi yang akan diberikan kepadanya.

Khusus untuk pengambilan nutrien, pastikan anda menyediakan ramuan dan produk makanan terbaik yang anda dapat. Pilih susu dengan kandungan HMB dari pengeluar yang berpengalaman dan telah menjalankan kajian klinikal.

Percayalah, dengan penjagaan dan kasih sayang dari keluarganya, orang tua dapat sembuh lebih cepat dari penyakit. Gunakan petua di atas, dan jika perlu, berjumpa doktor dengan tekun tentang bagaimana menjaga orang tua ketika mereka sakit, dari keperluan pemakanan dan cecair hingga gejala apa yang harus diperhatikan.