Keluarga

7 Cara Mengekalkan Kehamilan bagi Ibu-Ibu Yang Bermasalah

Kehamilan selepas mengalami keguguran bukan perkara yang mudah untuk hidup, kerana ketakutan akan keguguran lain pasti timbul. Betul mengandung tidak perlu risau berlebihan kerana ada jalan boleh selesai mempunyai kehamilan yang sihat selepas keguguran.

Wanita hamil tidak perlu terlalu takut untuk mengalami keguguran lain, kerana hanya 1 peratus wanita berisiko keguguran berulang. Sebilangan besar wanita yang mengalami keguguran juga mengandung kehamilan yang sihat.

Petua Mengekalkan Kehamilan Selepas Keguguran

Untuk mengurangkan lagi keguguran, terdapat beberapa cara yang boleh dilakukan oleh ibu hamil agar kehamilan selepas keguguran tetap sihat. Caranya adalah dengan melaksanakan perkara berikut:

1. Sayaperiksakkehamilan secara berkala

Lakukan pemeriksaan kehamilan secara berkala seperti yang disarankan oleh pakar obstetrik anda. Wanita hamil boleh dinasihatkan untuk melakukan ujian hormon kehamilan tambahan. Ini berguna agar perkembangan dan kandungan janin terkawal dan kesihatan wanita hamil dipantau semasa kehamilan.

2. Elakkan tekanan

Adalah wajar untuk bimbang mengalami keguguran berulang, tetapi jangan biarkan ini memberi tekanan kepada wanita hamil. Sekiranya wanita hamil mengalami tekanan, kemungkinan mengalami keguguran lain akan lebih terbuka.

Jadi, jika ada wanita hamil yang risau, cubalah berbincang dengan pakar obstetrik atau orang terdekat, agar wanita hamil menjadi lebih tenang. Sekiranya anda mempunyai masa lapang, gunakan waktu itu untuk melakukan perkara yang disukai wanita hamil, sehingga perhatian wanita hamil dialihkan ke perkara positif.

3. Memakan makanan sihat

Cara mengekalkan kehamilan selepas keguguran seterusnya adalah menjaga kesihatan dengan memakan makanan yang sihat. Makanan sihat yang harus dimakan oleh ibu hamil ketika mengandung adalah sayur-sayuran, buah, kacang-kacangan, daging rendah lemak, ikan, telur, hingga susu dan produk olahan.

Kemudian, cubalah mengelakkan memakan makanan segera ketika hamil. Makanan segera cenderung padat nutrien, tinggi gula, dan tinggi garam sehingga tidak baik untuk kesihatan.

4. Mengpenggunaan vitamin pranatal

Vitamin pranatal yang mengandungi asid folik boleh menjadi pilihan tepat bagi wanita hamil untuk mengekalkan kehamilan. Secara amnya, vitamin pranatal berguna untuk menjaga kesihatan ibu hamil dan janin. Manakala vitamin pranatal yang mengandungi asid folik bermanfaat untuk perkembangan otak dan saraf bayi.

5. Melakukan obersenam dengan kerap

Wanita hamil disarankan untuk melakukan senaman secara berkala. Tetapi sebelum bersenam, berjumpa dengan pakar obstetrik anda terlebih dahulu untuk mengetahui sukan apa yang selamat untuk wanita hamil.

6. Menjberat badan

Sekiranya keguguran pada kehamilan sebelumnya disebabkan oleh berat badan berlebihan, maka jaga berat badan anda dalam had normal pada kehamilan berikutnya. Untuk menentukan apakah had berat badan yang normal semasa mengandung, wanita hamil boleh bertanya kepada pakar obstetrik.

7. Berhenti merokok dan minum alkohol

Berhenti merokok dan minum minuman beralkohol, supaya keguguran tidak berulang. Kemudian, elakkan atau hadkan pengambilan kafein, maksimum dua gelas sehari atau tidak lebih dari 20 mg sehari.

Jangan biarkan ketakutan dan kegelisahan menguasai fikiran wanita hamil kerana ini hanya akan menjadikan kehamilan selepas keguguran lebih sukar ditanggung.

Sebaliknya, fokuskan fikiran wanita hamil untuk menjaga kehamilan selepas keguguran, supaya kesihatan dapat dijaga dengan lebih baik. Sekiranya masih ada persoalan mengenai risiko keguguran yang lain, wanita hamil boleh berjumpa pakar sakit puan untuk mendapatkan penjelasan yang lebih terperinci.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found