Kehidupan yang sihat

Adakah selamat menggunakan topeng semasa bersenam?

Kerana wabak COVID-19, semua aktiviti luar mesti disertai dengan penggunaan topeng. Namun, adakah topeng harus tetap digunakan ketika anda bersenam di luar rumah? Untuk mengetahui jawapannya, ayuh, lihat penjelasannya di sini.

Selain makan makanan sihat, menjaga kebersihan diri, dan beristirahat secukupnya, bersenam juga merupakan cara yang disarankan untuk menjaga agar sistem kekebalan tubuh tetap teratur. Dengan sistem imun yang kuat, anda tidak akan mudah diserang pelbagai penyakit, termasuk COVID-19.

Keselamatan menggunakan topeng semasa bersenam

Penggunaan topeng semasa sukan masih menimbulkan kebaikan dan keburukan dalam masyarakat. Di satu pihak, penggunaan topeng penting untuk mengelakkan penularan COVID-19 semasa anda aktif di luar rumah. Tetapi sebaliknya, menutup hidung dan mulut ketika bersenam dikhuatiri akan memberi kesan buruk kepada keadaan badan anda.

Sehubungan itu, Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) menggesa orang untuk tidak memakai topeng ketika bersenam. Daripada menjadi sihat, memakai topeng semasa bersenam boleh menyukarkan tubuh mendapatkan oksigen. Semasa anda bersenam, badan anda memerlukan lebih banyak oksigen daripada biasa.

Kerana penyumbatan aliran udara ke hidung, memakai topeng semasa bersenam boleh menyukarkan pernafasan, terutama jika anda mengalami masalah pernafasan, seperti asma atau bronkitis. Ini dapat menjadikan kadar oksigen dalam darah menurun.

Penurunan kadar oksigen ini akan membuat degupan jantung meningkat dan otot mengumpul lebih banyak asid laktik. Akhirnya, anda akan cepat letih walaupun senaman yang anda lakukan agak ringan.

Sebilangan orang kadang-kadang tidak memahami isyarat keletihan semasa bersenam. Sekiranya terus dipaksa, keadaan ini dapat memicu penurunan tekanan darah, sehingga bekalan darah ke otak berkurang dan dapat menyebabkan pengsan.

Bukan itu sahaja, ketika anda bersenam wajah anda akan berpeluh dan menjadikan topeng basah. Ini tentu dapat membuat anda merasa tidak selesa dan membiarkan hidung anda tersumbat.

Topeng basah dan lembap juga dapat menjadi tempat pembiakan bakteria dan kulat penyebab penyakit, terutama jika topeng tidak dicuci dengan baik dan betul. Di samping itu, kelembapan topeng akan mengurangkan keberkesanannya dalam mencegah penularan bakteria atau virus. kamu tahu.

Petua Sukan Semasa Pandemik COVID-19

Tidak digalakkan memakai topeng ketika bersenam kerana boleh memberi kesan buruk kepada kesihatan. Jadi, bagaimana jika anda ingin bersenam di luar semasa wabak COVID-19? Kami mengesyorkan agar anda memilih lokasi sukan yang tidak sesak dan pastikan selalu berlaku jarak fizikal, ya.

Sekiranya tempat sukan yang anda ingin lawati ramai, ada baiknya anda bersukan di rumah. Bersenam di rumah juga dapat membakar lemak dan menyuburkan badan, seperti bersenam di luar rumah, Macam mana boleh jadi. Lakukan senaman sekurang-kurangnya 30 minit setiap hari, ya.

Terdapat banyak pilihan latihan di rumah yang boleh anda lakukan, seperti senamrobik, yoga, atau latihan kekuatan. Malah, anda juga boleh melakukan senaman sederhana, seperti naik dan turun tangga atau berjalan-jalan di rumah, yang sama berkesan untuk meningkatkan daya tahan jika dilakukan secara teratur.

Senaman adalah salah satu cara yang berkesan untuk menjaga tubuh sentiasa dalam keadaan teratur dan mengelakkan penularan virus Corona. Namun, pastikan anda membuat keputusan yang tepat ketika bersenam. Jangan lupa untuk selalu menggunakan pencegahan asas COVID-19 agar anda sentiasa sihat.

Elakkan menggunakan topeng semasa bersenam dan utamakan aplikasi jarak fizikal. Sekiranya ini tidak mungkin, lebih baik melakukan sukan di rumah, ya.

Sekiranya anda memerlukan nasihat mengenai latihan yang betul untuk anda lakukan, tidak ada salahnya berjumpa doktor, kamu tahu, terutamanya jika anda mempunyai masalah kesihatan tertentu. Anda juga boleh berunding dengan mudah dari rumah menggunakan berbual dengan doktor di aplikasi ALODOKTER.