Keluarga

Inilah Kesan Sering Memaksa Anak Makan

Ketika berhadapan dengan anak-anak yang sukar makan, banyak ibu akhirnya memaksa anak mereka makan. Sebenarnya, kaedah ini tidak berkesan, malah boleh memberi kesan buruk kepada anak-anak.

Keinginan kanak-kanak sukar untuk diramalkan, terutama ketika makan. Kadang-kadang mereka hanya dapat menghabiskan semua makanan yang diberikan, tetapi tidak jarang makanan itu tidak disentuh sama sekali.

Sebenarnya, selain menjadi sumber tenaga, nutrien dalam makanan juga berperanan penting dalam meningkatkan daya tahan, menyokong kerja otak, mengurangkan risiko penyakit, membuat Anda merasa bahagia, dan menjaga berat badan yang sihat.

Sebenarnya, ada pelbagai alasan di sebalik kanak-kanak yang 'berbuka' untuk makan. Anak-anak mungkin bosan dengan menu makanan tertentu, ingin makan makanan lain, atau benar-benar tidak mempunyai selera makan, misalnya kerana mereka sedang tumbuh gigi atau tidak sihat.

Kesan Memaksa Anak Makan

Sekiranya si kecil anda sukar makan, terdapat beberapa tingkah laku yang boleh membuat anda pening. sekarangWalaupun anda mungkin merasa letih dan kecewa, cubalah tetap bersabar dan jangan memaksa anak anda makan, OK, Bun. Sebabnya, terdapat beberapa kesan negatif yang boleh timbul sekiranya anak-anak terpaksa makan secara berterusan, termasuk:

Selera makan berkurang

Memaksa anak anda makan boleh membuat moodnya tidak senang, terutama ketika dia mendengar ibunya mengomel. Sekiranya mood tidak baik, selera makan si kecil juga dapat berkurang.

Trauma untuk dimakan

Apabila ibu memaksa si kecil untuk makan, akan ada perasaan tekanan kerana dia harus melakukan perkara yang tidak disukainya. Sekiranya anda selalu dipaksa makan, si kecil mungkin menghubungkan aktiviti makan dengan kemarahan ibu atau memarahi.

Tambahan lagi, tidak mustahil si kecil anda trauma untuk makan dan menolak semua bentuk makanan yang anda berikan.

Mengalami masalah kesihatan

Sekiranya anda sudah mengalami trauma dalam makanan, kesukaran untuk makan pada si kecil dapat berlanjutan dalam jangka masa yang lama. Sebenarnya, jika sukar dimakan, keperluan pemakanan harian si kecil anda mungkin sukar dipenuhi. Akibatnya, sistem imun mereka dapat melemahkan dan si kecil anda berisiko tinggi untuk kekurangan zat makanan dan penyakit.

Petua untuk Anak Mahu Makan

Tenang, Bun, bukannya memaksanya makan, ada perkara lain, Macam mana boleh jadi, yang boleh memudahkan makan. Lakukan petua berikut untuk memudahkan anak anda makan:

  • Jadikan suasana menjamu selera.
  • Gunakan alat makan yang disukai anak kecil anda.
  • Tanyakan kepadanya beberapa pilihan menu makanan sebelum Ibu memasak supaya si kecil anda tidak sabar menunggu makanan yang dipilihnya dan meningkatkan selera makannya ketika tiba masanya untuk makan.
  • Terus berusaha untuk memberi anak anda jenis makanan baru dan campurkan dengan makanan kegemaran mereka untuk memperluas pilihan makanan mereka.
  • Jangan berikan makanan ringan kepada anak kecil anda ketika tiba masanya untuk makan, kerana ini boleh membuatnya kenyang dan kemudian malas untuk makan.
  • Bersabarlah ketika si kecil menolak makanan yang anda berikan dan membuang makanan darinya sebentar. Cuba berikan makanan lagi ketika si kecil mula lapar lagi.
  • Makan dengan si kecil sehingga dia juga berminat untuk memakan makanan yang dimakan oleh ibu anda.

Apabila si kecil enggan makan, perasaan anda boleh bercampur. Selain merasa letih kerana anak sukar bekerja, Ibu juga bimbang pengambilan makanan si kecil tidak mencukupi. Namun, itu tidak bermaksud anda harus memaksanya makan, apalagi memarahinya, bukan?

Ini adalah perkara biasa dan biasa pada kanak-kanak, Macam mana boleh jadi, Roti. Terus berfikiran positif dan memujuk si kecil dengan cara yang menyeronokkan. Namun, jika anak anda masih tidak mempunyai selera makan dan kelihatan lemah, segera berjumpa doktor, ya, Bun. Ini boleh menjadi penurunan selera makan yang disebabkan oleh masalah dengan kesihatannya.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found