Kehidupan yang sihat

Inilah yang perlu anda ketahui mengenai tahap kolesterol semasa kehamilan

Wanita hamil, jangan terkejut jika tahap kolesterol semasa kehamilan cenderung meningkat. Ini berlaku kerana badan ibu hamil memerlukan kolesterol untuk perkembangan bayi dalam kandungan dan pembentukan susu ibu (ASI).

Kolesterol juga diperlukan dalam pembentukan hormon estrogen dan progesteron yang penting untuk mengekalkan kehamilan. Bagi wanita yang sudah mempunyai kolesterol tinggi sejak sebelum kehamilan, kadar kolesterol akan menjadi lebih tinggi ketika hamil.

Meningkatkan Tahap Kolesterol Semasa Kehamilan

Kolesterol adalah sejenis lemak yang diperlukan oleh tubuh untuk menjalankan fungsi metabolik dengan betul. Tahap kolesterol normal pada orang dewasa ialah 120-190 mg / dL. Walau bagaimanapun, semasa kehamilan, tahap kolesterol dapat meningkat hingga lebih dari 200 mg / dL. Semasa kehamilan, tahap kolesterol secara amnya meningkat sekitar 20-50%, terutama pada trimester kedua dan ketiga.

Tidak ada gejala khusus yang menunjukkan tahap kolesterol tinggi dalam tubuh. Oleh itu, wanita hamil harus berjumpa pakar sakit puan secara berkala untuk menentukan tahap kolesterol dalam badan. Semasa pemeriksaan kehamilan, doktor boleh melakukan ujian darah untuk menentukan tahap kolesterol yang tepat.

Sekiranya tahap kolesterol wanita hamil melebihi 240 mg / dL, doktor boleh melakukan pemeriksaan susulan untuk menilai risiko kesihatan wanita hamil, semasa hamil dan selepas melahirkan.

Pelbagai Cara Mengekalkan Tahap Kolesterol Normal Semasa Kehamilan

Wanita yang menderita kolesterol tinggi disarankan berjumpa doktor sebelum merancang kehamilan. Ini kerana beberapa ubat penurun kolesterol tidak selamat diambil semasa mengandung.

Sementara itu, pada wanita hamil, doktor mungkin tidak memberikan ubat penurun kolesterol, dan lebih suka memperbaiki gaya hidup untuk mengawal kadar kolesterol.

Walaupun pada dasarnya tinggi kolesterol pada wanita hamil adalah normal dan akan kembali normal dengan sendirinya 6 minggu setelah melahirkan, wanita hamil masih perlu mengekalkan tahap kolesterol yang stabil. Caranya adalah dengan melakukan perkara berikut:

  • Makan makanan berserat, termasuk kacang, gandum dan epal.
  • Makan ikan yang kaya dengan omega-3, seperti tuna, salmon, dan makarel.
  • Bersenamlah secara berkala seperti yang disarankan oleh doktor anda.
  • Hadkan makanan yang tinggi lemak jenuh (misalnya makanan goreng) dan gula.
  • Elakkan tekanan.
  • Berhenti merokok dan jauhkan dari asap rokok.

Walaupun kolesterol tinggi dianggap normal semasa kehamilan, penting untuk tetap berada pada tahap yang selamat, dengan mengikuti langkah-langkah di atas. Sekiranya wanita hamil sebelum ini sudah mempunyai kolesterol tinggi, jangan lupa tanyakan tahap kolesterol wanita hamil semasa pemeriksaan kehamilan.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found